Emil Åreng bartender REX Bar och Grill Umeå tävlar i den nordiska finalen av Bacardi Legacy med cocktailen ”Everyones´s Crusta”

Emil Åreng REX Bar och Grill Umeå nordefors.com

I september sjösatte jag en idé om att skriva om barer och cocktails. På twitter frågade jag efter duktiga bartenders runt om i Sverige. Jag blev då tipsad om Hampus Thunholm och när jag pratat med honom så sa han att jag också var tvungen att ringa Emil Åreng. Utan att ha en susning om vem den här killen var slog jag hans nummer. Möttes av en pigg röst som lyssnade på vad jag hade att säga, när han sedan tackade ja att skriva för mig blev jag överlycklig. Så här i efterhand, några månader senare har jag ju lärt känna Emil och vet nu vad han presterat i framförallt tävlingssammanhang. Det är verkligen en ära att få presentera Emil Åreng och berätta mer om hans klassiker till cocktail han ska tävla med i Bacardi Legacy.

Emil Åreng föddes 1986 på Östersunds BB och växte upp på Kyrkvägen i Bräcke, Norrlands Bourbon street enligt honom själv. Han gick en semisunkig bartenderutbildning i London 2005, som han inte ångrar men hade kunnat lära sig mycket mer genom att jobba sig in i yrket. Det finns idag två sätt att bli bartender säger Emil. Jobba med folk som är genuint duktiga och lär dig av dem, eller lyckas ta dig in på IBM. Första arbetsplatsen som bartender var på Hotell Lappland i Lycksele, han förstod ingenting av yrket då men var ändå fast i det. Rex Bar och Grill i Umeå är stället som han fått ut mest av och lyckas utveckla sin egen stil. – Där har jag ju fått den plattform jag behöver och supporten från ledning som alla bartenders behöver, säger Emil.

Första tävlingen var Årets Bartender 2006, en ren katastrof enligt honom själv och har sedan dess inte ställt upp i den tävlingen mer. I andra tävlingar har det gått desto bättre och han har tävlat i alla de stora tävlingarna som t ex Absolut Invite, Bacardi Legacy, World Class, Chartreuse Cocktail Competition, Beefeater. Åreng har kommit top 5 i varje tävling. – Ibland har det ju bara varit fem i final men ändock, säger Åreng. Utdelningen ser väldigt bra ut. 1:a Chartreuse Cocktail Champion 2012, World Class 1:a 2013 Sverige, 11:a World Class Global Final, Top 5 I Europa World Class, 3:a Bacardi Legacy 2013.

Frågar om viktiga ögonblick i bartenderkarriären och Emil berättar att han personligen tycker det största är att Umeå har tagit till sig Rex på det sättet som de vill framställas. – Rex är en bar som jobbar med det lokala, det ekologiska och lyckas blanda cocktails med själ och hjärta som betyder något för oss och även slutligen något för gästen, säger Emil.

– Den första World Class-tävlingen i Oslo var jävla eye-opener för mig. Fick träffa den tunga eliten av svenska bartenders som inspirerade mig att göra det dem gjorde med en Cocktail-Terroir tvist i Norrland, sen har det bara fortsatt säger Emil.

Emil Åreng har verkligen satt Rex och Umeå på barkartan men jag är ändå nyfiken på om han kommer flytta till storstan. – Jag kommer aldrig flytta från Norrland! Kanske från Umeå, men inte mer söder än Östersund, där går fan gränsen. De råvarorna som finns här finns ingen annanstans, och jag vill utveckla de vi startat markerar Emil.

Emil Åreng Rex Bar och Grill Umeå Bacardi LEgacy 2014 Everybody´s Crusta

Vad drog dig till mixologivärlden?

– Det sociala var det viktigaste från början, sen har det utvecklats till en massa mer förgreningar som skulle ta en evighet att förklara. Yrket är det roligaste som finns och just nu lever vi i den tid där vårt yrke kommer sätta ett jävla avstamp inför kommande generationer.

Vilka kvalitéer tycker du en framgångsrik bartender ska ha?

– Du behöver tre kvalitéer. Vara ett socialt geni, kunna dina klassiker och hängivenhet. Är du inte social så har du fanimej ingenting i en bar att göra. Finns alldeles för många hajpade bartenders runt om i världen som inte ens säger hej eller bemöter en gäst med respekt och detta är bartenders som folk ser upp till i branschen. Jag säger bara fuck off och gå hem! Sen måste du kunna dina klassiker. Kan du dem så kan du utveckla din egen stil och komma riktigt långt. Hängivenhet låter kanske luddigt, men du måste vara hängiven yrket. Läs böcker, studera andra bartenders, hitta inspiration från böcker till naturen och allt däremellan. Är du bartender så är det en stor del av ditt liv och ju mer du dedikerar dig till yrket, ju bättre blir du.

– Börja jobba på nattklubbar där du får upp ett tempo och jobba på alla möjliga ställen och lär dig olika saker av olika bartenders. Då får du en bra plattform som kan ta dig långt om du har dedikiationen för det!

Vilken är din senaste upptäckt inom mixologin som exalterar dig?

– Finns så mycket att exalteras över, men just nu försöker jag bara utveckla Cocktail Terroir så mycket som det går, jobba lokalt och ekologiskt i grunden.

Beskriv ditt tillvägagångssätt att skapa cocktails med ett ord och berätta varför det definierar din stil?

– För mig handlar allt om smaker, jag vet vad som passar ihop och det gäller att hitta nya formler för att göra gäster hänförda. Jag skriver ner mina recept, testar, funkar det så funkar det och funkar det inte så har jag i alla fall testat. Man måste våga prova för att hitta de där riktigt bra grejerna.

Du hade ett fantastisk framgångsrikt år 2013, vad tar du med dig för erfarenheter som motiverar dig att bli ännu bättre?

– Det jag tar med mig är väl att jag vet att jag kan, men det gäller bara att bli bättre. Nästa gång jag tävlar så kommer det bara att vara bättre. Ju mer erfarenhet, ju bättre blir du.

Everyone´s Crusta Emil Åreng Bacardi Legacy 2014

Kan du beskriva hur din Bacardi Legacy drink kom till och hur du tänkte när du skapade den?

– Jag ville göra en cocktail som var mer än en cocktail, ett riktigt jävla statement i cocktailform. Vi bartenders gör väldigt mycket cocktails och skapar nya grejer varje dag. Med denna cocktail ville jag göra mer än det. För det första så är Everyone’s Crusta en cocktail som ska passa alla människor och för det andra så är det en cocktail som står för något och har ett budskap. Budskapet är att alla människor är lika värda, det spelar ingen roll vilken hudfärg du har, vilken sexuell läggning du har eller om du är annorlunda på något sätt. Alla är vi lika och denna cocktail är för just det, alla. Och det kommer bli jäkligt tydligt vad jag menar om man kommer till Bacardi Legacy finalen i Stockholm. Jag vill säga nej till diskriminering mot alla typer av människor, och vad är jag bra på? Att blanda cocktails och snacka! Varför inte kunna göra båda? Han gjorde det ingen annan tidigare gjort, det vill jag åstadkomma.

Du har nu två veckor på dig att marknadsföra och hypa din Legacydrink – hur ska du gå tillväga?

Framför allt så kommer vi ha en ”release-fest” nästa helg som invigning av kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014. Den 31:a när hela världen är här så kommer vi basunera ut Everyone’s Crusta till alla människor som besöker Rex. Kommer skicka ut cocktailen till vansinnigt duktiga bartenders där diskriminering är ett stort problem t ex Mellanöstern, Afrika, Kina. En facebooksida ligger uppe såklart så att folk ser vad som händer. Vinner jag i år så kommer B.A.D-Movement (Bartenders Against Discrimination) att starta world wide med Everyone’s Crusta och mig som härförare. Det kommer bli episkt!

Everyone´s Crusta Emil Åreng Rex Bar och Grill Umeå Bacardi Legacy 2014

EVERYONE´S CRUSTA

40 ml Bacardi Superior

20 ml Bacardi 8

15 ml citronjuice

15 ml ros- och honungsvatten*

1 barsked sockerlag

orange bitter rim och strösocker

citronspiral i glas

Skaka alla ingredienser med is, sila upp till ett grappa- eller avecglas.

Garnering: Orange bitter-rim med strösocker på.

Ros- och honungsvatten*

500 g flytande honung

500 ml varmt vatten

50 ml rosvatten.

Rör ihop allt och låt svalna av.

Wmil Åreng Rex Bar och Grill Umeå Bacardi Legacy 2014 Everybody´s Crusta

RÖSTER OM EMIL ÅRENG

Jens Dahlberg, bartender Nosh and Chow Stockholm

Jag träffade Emil för första gången på en cocktailtävling i Stockholm för några år sedan, Chartreuse var spriten som skulle tävlas med. Nyfiken på vem den här cocktailkillen från Norrland var eftersom jag själv har mina rötter därifrån. Jag och Emil hann prata lite under den dagen och jag märkte att hans intresse för cocktails och smaker är väldigt stort. Gillade hans tanke om att jobba med närproducerat och mycket med det som finns runt honom. Emil gick och vann tävlingen med en varm mjölkdrink med Chartreuse, mjölk och honung som var nyslungad från hans hemmatrakter. Simpel men samtidigt riktigt bra. Då förstod jag vad mening var med att kunna hitta unika smaker och stilar med att använda sig av det man har omkring sig.

Mötte Emil ännu en gång på en tävling, den här gång på Aboslute Invite. Då hade han återigen med sig en lokal produkt från norr, Åkerbär (som för övrigt är det godaste som finns).

Jag gillar verkligen det Emil gör som tar in naturen och det lokala in till sin bar och skapar dessa härliga drinkar med stor finess och känsla. Det har inspirerat mig att jobba mer med det lite ”udda” och att tänka mer utanför lådan. Man kan inte annat att även gilla hans norrländska lugn också.

Madeleine Rapp, bartender Nytorget 6 Stockholm

Emil Åreng är en fantastiskt duktig, kunnig och inspirerande bartender. Med sitt norrländska hjärta har han på ett elegant och välgjort sätt inte bara lyckats i Sverige utan även i världen. Han är innovativ, nytänkade och det är alltid spännande att se vad han hittar på härnäst.

Kenneth Swärd, bartender Etagegruppen Malmö

Uppe i norra Sverige i en stad vi kallar Umeå, på Rex Bar & Grill , huserar en smått fantastisk barprofessor Emil Åreng. Han går ut i skogen, lyssnar på myggor, älgar och dylikt, plockar lite svamp, mossa och lavar. Startar motorsågen och sågar till sig lite schysta isblock ur den frysta älven. Sedan går han till sin bar och kokar, syltar, skakar och silar ihop väldigt unika lokala cocktails. Everybody´s Crusta är hans Bacardi Legacy cocktail, följ och suporta honom hela vägen genom Nordiska finalen till världsfinalen, skål!

Jakob Sundin, projektledare Bartender´s Choice Awards

Emil har verkligen gjort sig ett namn som en av Sveriges i särklass bästa tävlingsbartenders. Från att ha varit och nosat på de högsta platserna i tävlingar ett tag utan att nå ända fram så släppte det helt plötsligt och nu levererar han alltid top 3 känns det som. Han har även gjort sig ett namn internationellt och har verkligen förvaltat cocktailarvet uppe i Umeå väl på Rex Bar & Grill. Det känns ju extra roligt att han lyckas så bra med sina innovativa smak-kombinationer och Norrländska ingredienser när man nästan får känslan av att han står ensam uppe i mörka, kalla Norrland och laborerar som en alkemist!

Andreas Sundgren, Brännland Cider

Jag lärde känna Emil för några år sedan innan han riktigt hade slagit igenom men redan då slogs jag av hans passion, noggrannhet och yrkeskunnande. Sedan dess har jag haft det stora nöjet att följa honom, både som samarbetspartner med Brännland Cider och som åskådare. Det är sällan man får tillfälle att se en sådan kunskapsutveckling och yrkesmässig mognad i en person på nära håll. Emil Åreng är bara i början av en lysande karriär som är större än bara ett bartender-jobb. Han är en Sveriges nya gastronomiska stjärnor och jag tror att han potential att lysa mycket länge.

Mia Karlsson-Jonsson, Vd Rex Bar & Grill Umeå

När jag träffade Emil för första gången jobbade han på en sportbar där han imponerade på mig med ett proffsigt handhavande och ett väldigt bra sätt att bemöta gäster. Vi bestämde att vi skulle ses och efter det började han jobba hos oss. Emil och Rex har utvecklat varandra. På Rex tog vi ett principbeslut redan år 2000 att vi skulle utveckla baren och jobba med cocktails, så vi har haft många duktiga bartenders genom åren. Emil har dock tagit det till helt andra höjder och hans brinnande intresse och kreativitet vet inga begränsningar. Han inspirerar också sina arbetskamrater, vi har ett riktigt bra gäng vassa bartenders nu! Men det handlar som sagt inte bara om att göra fantastiska cocktails (för det gör han), utan mycket om att gästen ska få ett bra, trevligt och berikande möte. Det är den här kombinationen som Emil bemästrar så fint, och som gör honom till en otroligt duktig bartender!

Fler artiklar