Elotes – Mexikansk street food som passar till grillen

Jan Lööv arbetar som kock i Frisco som ligger norr om Dallas i Texas. Han bjuder nu på mexikanskt street food - Elotes. En härlig rätt med majs att servera till andra grillrätter eller kanske som en förrätt.

Annons:

Elotes – Mexikansk street food som passar till grillen

I Texas är mycket mat inspirerad från söder om gränsen samt att väldigt många flyttar till USA för att få ett bättre liv. Alla vinner på det och särkilt dem som gillar mat och vem gör inte det?

Elotes är ett riktigt äkta autentisk street food. Man hittar det lite här och där utanför affärer, som till exempel Fiesta som är ett supermarket med bara mat från syd- och mellanamerikan. En kopp med eloges och sedan har man inspiration att handla där. Elotes är en blandning av färsk majs, majonnäs, créme fraiche, mexikansk ost och kryddor. Den serveras hel eller som i det här receptet med bara majskornen i en kopp eller mugg med plastsked.

Det finns lika många recept som det finns folk som säljer så inget recept är vare sig rätt eller fel egentligen. Jag har detta recept som jag tycker passar och är roligt att göra. Servera till sommargrillen som ett lite annorlunda tillbehör.

Elotes - Mexikansk street food som passar till grillen

Elotes

Detta behövs till fyra koppar /glas eller lagom stora plastglas

8 hela majskolvar
120 ml majonnäs
120 ml mexikansk crema fresca eller créme fraiche
80 ml ranch dressing
salt
seppar
1 jalapeno, finhackad (utan frö inte så skarp med frö mera skarp och stark)
cayennepeppar eller paprika pulver eller allra helst en krydd blandning från Mexiko som heter Tajin
torkad parmesanost

Koka majsen ca 5 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna, skär sedan av majskornen från kolven. I en separat skål blanda majonnäs, crema fresca (eller créme fraiche) och ranch dressing med salt och peppar samt jalapeno. Smaka av.
Varva i glasen/koppen majskorn och dressing, toppa med dressing . Pudra på cayennepeppar eller paprikapulver eller om det finns tajinkrydda, en limeklyfta och torkad parmesanost. Servera rumstempererat eller kallt.
Passar perfekt till allt som är grillat!

Jan Lööv, Sous Chef på Omni Hotels i Frisco, Texas, USA

Twitter: @jtloov

Instagram: @jloov

Jan Löövs tidigare tips

Alla tidigare Kockens Tips

Läs mer

Fler artiklar