Drinkar till nyårsafton

Samuel Wiktorsson bjuder på två lättgjorda drinkar till nyårsafton. Hjortronbellini och Irish Coffee. Den ena perfekt till festen och 12-slaget och den andra som en uppiggande drink efter middagen.

Annons:

Hej allihop! Samuel här. Då var det återigen snart dags för ett nytt år att träda i kraft. På tisdag slår det över till 2019 och året efter det kommer 2020. Ett nytt årtionde påbörjas alltså väldigt snart. Många håller säkert med om att tiden har gått fort. 2010 känns verkligen närmare i min tidsuppfattning än 2020.

Studenten 2011 känns inte som att den inträffade för nästan 8 år sedan. I början av 2012 jobbade jag mitt första pass bakom baren och jag firar nu snart 7-årsjubileum som bartender. Är det något jag fastnat för lite extra under min tid som bartender så är det ju drinkar. Drinkar känns ju ofta lite extra festligt att dricka så varför då inte fixa iordning något extra gott till nyårsafton? Jag tänkte tipsa om ett par stycken här nedan.

HJORTRONBELLINI

30 ml syrlig hjortronlag*

100 ml champagne, torrt mousserande vin (alkoholfritt eller med alkohol)

Häll först det mousserande vinet i ett champagneglas eller dylikt och häll sedan försiktigt på hjortronlagen. Rör om lite för att få vätskan enhetlig. Detta går att förhälla några minuter innan gästerna kommer. Den här drinken är toppen som en fördrink eller varför inte att skåla med till tolvslaget?

Syrlig hjortronlag*

1,5 kg strösocker

1 kg hjortron (går bra med frysta, men tina innan)

0,5 kg vatten

50 g citronsyra

Blanda samman strösocker och hjortron i en kastrull. Värm på låg värme tills sockret börjar lösa upp sig. Häll på vattnet och citronsyran, mixa fint med stavmixer. Se till att alla socker och citronsyrekristaller löst upp sig och sila. Sila ett par gånger genom en grövre sil och om man har en extra finmaskig variant kan man sila igenom den en sista gång. Undvik att trycka igenom med sked eller liknande för att få en så slät och fin sockerlag som möjligt.

TIPS!

Hjortronlagen blir också god av att blanda med vatten som en saft.

IRISH COFFEE (variant)

40 ml Irländsk whiskey

100 ml kaffe*

10 ml muscovadosockerlag*

lättvispad grädde*

flingsalt

I värmetåliga glas, häll kokande vatten upp till kanten. Låt stå en stund och häll ut. Nu håller drinken sig varm längre. Häll på socker, kaffe och whiskey. Toppa med ett ungefär 1,5-2 cm tjockt lager av den lättvispade grädden. Enklast är att försiktigt hälla grädden från en lite större såskanna eller något annat med pip. Om grädden är bra vispad, ska man inte behöva en stå med tesked för att klara skiktningen. Häll försiktigt och nära vätskan. För ett extra lager av smak, strö ett tunt lager av flingsalt ovanpå grädden. Se till att saltkristallerna finfördelas, det är smart att mortla dem lite i förväg.

TIPS!

Det är jättegott att dricka en Irish efter nyårsmiddagen, perfekt energi för att hålla sig vaken till 12-slaget.

Kaffe*

Jag är absolut ingen kaffeexpert, men i en den här varianten av Irish med muscovado och salt, tycker jag att det kan vara bra tryck i kaffet. Hitta något lite hårdare rostat kaffe att köra på. Ett misstag många gör när det kommer till att blanda Irish, är att man tar för mycket kaffe kontra whiskey. Jag tycker det är lagom att ta ungefär dubbelt så mycket kaffe som whiskey, just för att man ju vill känna smaken av den härliga spriten!

Muscovadosockerlag*

2 dl muscovadosocker

2 dl vatten

Koka upp vatten, förslagsvis i vattenkokare, mät upp 2 dl och blanda ihop med 2 dl muscovadosocker. Rörsocker, farin, eller vanligt vitt socker går även bra om man inte har muscovado hemma. Här kan man ju experimentera lite, men jag tycker den djupa och kolaaktiga smaken från muscovado gör sig extra bra i en Irish Coffee och särskilt nu när vi tillsätter lite sälta ovanpå grädden. Enligt mitt recept och efter mina smaklökar är 10 ml en lagom mängd sockerlag. Man kan självklart tillsätta mer eller mindre enligt eget tycke.

Lättvispad grädde*

Kanske egentligen låter som det enklaste i världen, men det är inte fullt så enkelt som man kan tro att få till grädden till en Irish.

Det man absolut inte bör göra är att använda sprutgrädde. Det som händer då är att man får ett för tjockt lager, med andra ord ett litet berg av grädde ovanpå drinken. Sprutgrädde är också för hårt vispat så att man ofta får en stor klump av grädde när man dricker och sen är den slut och man har bara whiskey, kaffe och socker kvar. Meningen är ju att grädden ska räcka genom hela drinken.

Istället vispar vi vår egen grädde, antingen för hand eller med elvisp. Här vill vi åstadkomma en grädde som är rinnig, men tjock nog till att kunna skikta sig ovanpå vår drink. Vispa tills de första ”vecken” börjar synas i grädden. Man kan provhälla över en liten kopp kaffe.

Meningen med den lättvispade grädden är att man får en lagom fördelning av grädde kontra whiskey-kaffe-socker. Den kalla grädden hjälper oss att inte bränna läpparna mot det varma kaffet och kontrasten kallt mot varmt är även väldigt härlig. Det är precis just så man bör dricka en Irish Coffee, genom grädden. Använd för guds skull inte sugrör i er Irish! Med sugröret rör de flesta ut grädden och förstör helt konceptet med kallt-möter-varmt, eller dricker man från botten och får bara whiskey, kaffe och socker och får grädden kvar i slutet.

LYCKA TILL OCH GOTT NYTT ÅR!

Samuel Wiktorsson, barchef på Norobata, Grow Hotel, Solna

INSTAGRAM

@samwiktor

@restaurangnorobata

Läs mer

Fler artiklar