Drinkar till nyårsafton alkoholfritt till klassiker

Sista dagen på 2017 och Samuel Wiktorsson bjuder på flera drinkar. Allt från klassiker till egna kompositioner och alkoholfria alternativ. Bjud på riktigt härliga cocktails på nyårsafton!

Annons:

Då var det dags ett nytt år igen. För att starta på bästa sätt behöver vi ju något trevligt att skåla med. Jag tänkte här tipsa om några klassiker och egna kreationer.

KLASSIKER

OLD CUBAN

En modern klassiker skapad på New York-baserade baren Pegu Club. En mer nyårsanpassad Mojito kan man säga.

30 ml mörk rom

15 ml limejuice

15 ml sockerlag (50/50 strösocker och vatten)

1 nypa mynta

1 stänk Angostura Bitters

Toppa med champagne

Skaka samtliga ingredienser förutom champagne och finsila i ett kylt cocktailglas. Toppa med champagne. Garnera med ett myntablad.

FRENCH 75

En klassiker med rötter i Paris. Döpt efter kulsprutan med samma namn.

30 ml gin

15 ml citronjuice

15 ml sockerlag (50/50 strösocker och vatten)

Toppa med champagne

Skaka samtliga ingredienser förutom champagne och finsila i ett kylt cocktailglas. Toppa med champagne. Garnera med en citronzest.

NEGRONI SBAGLIATO

En drink som sägs vara resultatet av ett lyckat misslyckande bakom baren. Negroni beställdes, men gin blev till mousserande vin.

30 ml söt vermouth

30 ml Campari

Toppa med prosecco

Häll vermouth och Campari i ett rockglas, fyll med is och toppa med prosseco. Rör om försiktigt för att kyla och blanda. Garnera med en apelsinzest.

EGNA KREATIONER

JOHN COLLINS JR

En variant av den klassiska bourbon-lemonaden John Collins.

30 ml passionfrukts-bourbon*

15 ml citronjuice

15 ml honungslag*

Toppa med IPA

Skaka samtliga ingredienser förutom IPA, finsila i ett kylt cocktailglas och toppa med IPA. Garnera med en halv passionfrukt.

*Passionsfrukts-bourbon:

1 flaska Bourbon

6 passionfrukter

Häll bourbonen i valfritt kärl och skrapa i fruktköttet från passionfrukterna. Vispa lite för att få ut smaken i whiskeyn ordentligt. Låt stå och dra ca 1 timme och sila sen.

*Honungslag:

500 g honung

20 cl vatten

Värm upp honungen för att få den mer rinnig och lätt att få ur burken. Tips är att micra i någon minut och sedan hälla över i en bunke och späda med vattnet. Rör om.

SANTA HIGHBALL (alkoholfri)

För att orka med en helkväll med vännerna och släkten kan man behöva något i stil med det här. Någon julmust kan eventuellt stå kvar i skåpet och komma till användning!

30 ml citronjuice

20 ml kaffesocker*

Toppa med julmust

Häll citronjuice och kaffesocker i ett highballglas, fyll med is och toppa med julmust. Rör om försiktigt för att kyla och blanda. Tillsätt sugrör och garnera med en citronklyfta.

*Kaffesocker:

Brygg ett extra starkt kaffe och tillsätt lika mycket strösocker. Ställ in i kylen och låt svalna.

SMALL TOWN FLIP

En drink till efter maten. Gräddkola med saltad karamell.

35 ml brynt smör-vodka*

15 ml punsch

1 ägg

15 ml saltad karamell*

Torrskaka för att blanda ingredienserna. Skaka med is och finsila i champagneglas. Garnera med riven muskot.

*Brynt smör-vodka:

1 flaska vodka

2 dl brynt smör

Bryn smöret ordentligt. Häll samman vodkan och smöret i valfritt kärl. Blanda om och ställ in i frysen 2-3 timmar. Smöret kommer stelna, men inte vodkan. Ta ut och sila först grovt för att få bort de stora bitarna och sen fint för de mindre.

*Saltad karamell:

1 kg strösocker

vatten

2 msk salt

Hitta den största kastrullen i närheten och häll ned sockret. Fukta det lätt med vatten. Blandningen ska vara väldigt trögflytande. Låt koka på högsta värme i cirka 8-10 minuter. Håll koll hela tiden. Ta av från plattan när det börjar bli gyllenbrunt. ”Släck” karamellen med lite vatten. Häll försiktigt. Se upp för den heta ångan och eventuella stänk av varmt socker! Blanda om till en enhetlig vätska. Mät mängden vätska och tillsätt vatten tills den når 1 liter i volym. Medan karamellen fortfarande är varm, tillsätt saltet och blanda om så att allt löser sig. Låt svalna.

Ett gott nytt 2018!

Hälsningar från Jämtland

Samuel Wiktorsson, Bar Manager Shibumi, Stockholm

Instagram: @samwiktor/@shibumisthlm

Foto (profilbild): Hampus Danielsson

Foto: Jady Digiorgio

Läs mer

Fler artiklar