Crème brûlée med smak av choklad

Pär Bäckström älskar hösten och bjuder på små mycket läckra desserter. En krämig crème brûlée med smak av choklad som med det smälta sockret på toppen ger ett krispigt täcke.

Annons:

Så är hösten äntligen här och vi eldar i öppna spisar, myser med tända ljus och kryper tätt ihop. Det är väl ändå ganska mysigt eller? Tänker på en av mina absoluta favoritdesserter, crème brulée med smak av choklad. Busenkelt att göra och fantastiskt gott.

Crème brûlée med smak av choklad (ca 7 st beroende på storleken på kopparna)

1 vaniljstång
250 g grädde
250 g 3% mjölk
60 g äggulor
50 g strösocker
185 g manjari choklad från Valrhona
råsocker att bränna av med

Sätt ugnen på 100 grader. Dela och skrapa ur vaniljstången och koka upp den med grädde och mjölk. Vispa ihop socker och äggula. Sila uppkoket över den uppvispade äggulan och häll tillbaka i kastrullen, värm till 83 grader eller till första bubblan. OBS! Viktigt att röra med en slickepott i botten hela tiden annars bränner den lätt. Sila smeten över chokladen, rör slät. Fyll formar direkt och sätt i ugnen. Bruleerna är klara när de har ”stannat”, dvs när de fått en fast konsistens. Låt svalna i rumstemperatur, ställ sedan i kyl att bli riktigt kalla. Precis före servering täcks ytan med råsocker och bränns med en liten brännare. Garnera gärna med färska bär.

Lycka till!

Per Bäckström, CEO Modern Pastry Stockholm AB samt chefskonditor på The Winery Hotel

Instagram: @pastrychef

Mail: perbackstrom.mps1@gmail.com

Läs alla tidigare Kockens tips

Läs mer om Per Bäckström

Läs mer

Fler artiklar