Collins på temat frukost

Pontus Berglöf tar tillvara på det som finns i kylskåpet för att skaka ihop en Collins på temat frukost. Fem enkla ingredienser som du kanske redan har hemma!

Det nya året är här! Utbytta julklappar, brutna löften och ekonomiska nagelbitare är en del av vardagen. Januari är en månad för sparsamhet så därför kollar vi på en drink av sånt man ändå har hemma.

Som alla män med självrespekt gör även jag en ny sats apelsinmarmelad i januari och brottas med den eviga frågan: Vad ska jag göra med fjolårets? Alla som förtjänar den har redan fått en burk och jag kan inte gärna bre den gamla på en toast när jag har en ny. Eftersom det är fult att slänga mat så gör jag det ansvarstagande och blandar en cocktail med den. Det som är bra med den här cocktailen är att eftersom den innehåller marmelad så räknas det som frukost.

Det finns ingen rätt eller fel sprit här, jag tycker både bourbon och gin går fantastiskt till apelsin. Versionen jag lärde mig först innehöll björnbär och rom. Ta vad du har och tror på.

i-baren-frukostcollins-poppe-2

Collins på temat frukost (bourbon)

1 rejäl tsk apelsinmarmelad*

4 cl bourbon

1 cl färskpressad citronjuice

1 skvätt bitters (angostura/apelsin/ditt val)

3 cl sodavatten

Häll allt utom sodavatten i en shaker och rör runt så marmeladen hinner blanda sig. Fyll på med is och skaka ordentligt. Tillsätt sodavattnet (så slipper du blanda i glaset) och häll upp i Collinsglas fyllt med is (sila genom både strainer och sil för att få bort apelsinrester). Frukost när den är som bäst!

*Apelsinmarmelad

1 kg blandade citrusfrukter (ta knappt mogna apelsiner, de innehåller mer pektin)
8 dl vatten
12 dl socker 

Borsta frukten ren i varmt vatten. Skär bort det yttersta lagret med en vass kniv och skär sedan skalet i tunna strimlor. Skär bort den vita hinnan från frukten och skär fruktköttet i små bitar. Ta vara på kärnorna och lägg dem tillsammans med det vita från frukten i en silduk och knyt om med ett snöre alternativt en tekula. Koka frukten med vattnet och kärnknytet i 45 minuter. Ta grytan av värmen och rör ner sockret. Koka kraftigt utan lock i 10-15 minuter. Passa så det inte kokar över. Gör marmeladprovet, d v s ös upp lite marmelad på ett kylt fat. Dra en ränna i marmeladen med en sked. Om den inte flyter ihop är marmeladen färdig. Om inte så låt marmeladen koka lite längre. Ta grytan från värmen. Vänta några minuter, ta upp kärnknytet och skumma marmeladen noggrant. Ös upp marmeladen på rena heta burkar och sätt på lock. Det kan ta några dagar innan marmeladen stelnar. Förvaras svalt.

Annons:

Pontus “Poppe” Berglöf  – hemmafixare

Instagram: @Poppmeister

Mail: poppmeistergeneral@gmail.com

Alla tidigare inlägg I BAREN

Läs mer

Fler artiklar