Cocktailrapport från Paris

Sex veckor i Paris kan låta som en evighet. Det tyckte i alla fall vi när vi hyrde sommarlägenhet i 10:e arrodisementet. Men det är det inte. Möjligen är det tillräckligt för att hinna utforska sitt kvarter. Det här är en stad där man lever i ständig FOMO.

Annons:

Paris är artigt. Att missa ett ”bonjour” när man går in i en butik eller en bar är höjden av tölpighet. Även om ingen ens lyfter på blicken när du hälsar hör de dig alltid. Och om du bara kliver på och beställer kommer du att bli serverad en masterclass i arrogans, medvetet missförstånd och ignorerande. Det var ju du som började.

Artigheten till trots är det alltså inte en stad för den lättkränkte. Ber du om en åsikt får du en. Komplimanger och flört får du oombett. Och tanken på att man skulle kunna störa, stå i vägen eller krångla är helt främmande. Det är helt enkelt ett jävla liv hela tiden. Och om du irriterar dig på något är det ditt problem – kom inte och lämpa över det på oss!

Och ändå funkar allting. Till och med när temperaturen tar sig över 40 grader. Man torkar sig i pannan, tar en öl till och skruvar upp artigheten ännu mer – je vous en prie. Paris är en lektion i tolerans. Här får man skråla på uteserveringen och varva vespan utan att bostadsrättsnoblessen ringer störningsjouren.

Sverige känns aldrig så ytligt och tafatt som när parisiska mellanstadieungar med skateboarden under armen improviserar en scen från Tartuffe mitt på Place de la République.

End of rant.

Så vad är trenderna på den kokande, parisiska barscenen? I ett ord – Frankrike.

  1. Verjus

Verjus är juicen från omogna druvor. Den är lätt syrlig, torr och används på samma sätt som vinäger. Men till skillnad från vinäger och citrus är verjus ganska smakneutral. Därför fungerar den i både långa och skakade drinkar, där den elegant balanserar sötma och sprit utan att tillföra så mycket annat.

Nu är ju inte verjus något nytt – nyfikna bartenders har labbat med juicen i 10 år. Men om den då var en spännande nyhet har den nu blivit stapelvara – det är hart när omöjligt att hitta en meny i Paris utan verjus.

  1. Terroir

Med undantag för Dirty Dick – den före detta toplessklubben och numera fantastiska tikibaren i Pigalle – så har den amerikanska cocktailvågen i Paris dragit sig ut till havs igen. Nu söker man sig inåt. Om det är något land i världen som just nu skulle kunna tala om terroir när det gäller cocktails, så är det Frankrike. Det märker man inte minst på att farfarsdricka som cognac, calvados, likörer och fruktdestillat börjat återupptäckas av en yngre generation. Engelskspråkigt brännvin står inte så högt i kurs. Bourbon och rye är för snubbar i MAGA-keps – och scotch för folk som inte längre vill vara med.

Le Syndicat i 10:e är den bar som tydligast förvaltar trenden. Enligt mottot ”Where grandpa’s spirits go gangsta” har de bara franska (i bred, kolonial betydelse) produkter på hyllan, och som de gör helt fantastiska drinkar på.

  1. Trädgården

Bartending är matlagning med sprit. Och aldrig blir det tydligare än i Paris. Här trampas den röda linjen mellan matlagning och bartending ständigt bort i springet mellan baren och köket. Vad som blir en sås i den enes gryta blir en cordial i den andres.

De flesta barer söker sig nu djupare ner i trädgårdslandet och längre in i fruktträdgården. De hemgjorda dekokter som man hittar på menyerna innehåller ofta örter, medicinalväxter och grödor som bara farmorsmor hört talas om.

KONTAKT

Email: niklas(@)soder-reklambyra.se

Instagram: @nick_falk

Twitter: @nickfalk

Läs alla artiklar I BAREN

Läs mer

Fler artiklar