Cocktail – Rom Collins

En cocktailfilm med Rickard Salzmann-Erikson där han skakar ihop en enkel och uppfriskande cocktail - Rom Collins med rom, citron, socker och sodavatten.
En klassisk uppfriskare i drinkvärlden som kanske är mer känd under namnet Tom Collins då den blandas med gin.

Annons:

Romvarianten har dock haft sina fans genom historien och favoriserats av flera kända drickare som t.ex. Ernest Hemingway, som ofta skrev om drinken i flera brev hem till familjen. Hemingway brukade även twista drinken genom att byta ut det kolsyrade vattnet mot kokosvatten. Därmed kunde han då även utesluta sockret, vilket var till stor fördel för honom då han var diabetiker.
Även om James Bond mest är känd för Vodka Martini och Champagne, och nu på senare tid även Martiniklonen Vesper, så syns även han drickandes en Rom Collins. I filmen Åskbollen från 1965 blir James Bond bjuden på just denna drink av Emilio Largo, andreman i skurkorganisationen S.P.E.C.T.R.E., när han besöker hans hem Palmyra på Bahamas.

Hur som helst är kombinationen sprit, citron, socker och kolsyrat vatten i ett högt glas svårslaget som en förfriskning under grillbjudningens inledning.

Med just mörk rom som bas blir det dels en lite ny tagning för många och dels en liten förnimmelse om Karibiens heta nätter!

Rom Collins

5 cl Doorly’s XO

2 cl citronjuice

2 cl sockerlag

splash sodavatten

Skaka rom, citron och sockerlag med is. Sila upp i ett highball glas med is och toppa med soda.

 

 

KONTAKT

Instagram: @rickardsalzmann

Mail: rickardsalzmann(@)gmail.com

Läs mer om Rickard!

Hitta fler recept på cocktails!

Läs mer

Fler artiklar