Chokladtårta med ganache

Konditorns tips från Per Bäckström, Produktchef Wiener Caféet i Stockholm - Recept på fantastiska tårtbottnar där receptet även fungerar till cupcakes eller sockerkaka. Per tipsar även om en grym ganache att toppa bakverken med.
Hej alla glada!

Äntligen är våren här och uteserveringen har öppnat på Wiener caféet. Nytt för i år är stora parasoll så nu finns både skydd från sol och regn. Hemgjord mjukglass var mycket uppskattat förra sommaren och så även denna, finns det något härligare än nykörd glass utan konserveringsmedel och med färska bär. Sitter och spånar på om jag ska anmäla mig till Årets konditor, en tävling som går av stapeln under Chokladfestivalen i oktober. Förra året fick jag en hedersam bronspeng, vilken jag blev glad och stolt över men guld är ju alltid guld som Dynamit Harry i Jönssonligan säger.

Skulle ju sitta fint att titulera sig Årets Konditor och svensk mästare i det som jag gillar mest, konditori. I helgen levererade vi en special tårta till sverigechefen för Scandic till en fest på Hasselbacken i Stockholm där jag tidigare varit konditor i 5 år, det var kul att åka dit och hjälpa dem med tårtan precis som förr i tiden. Efter så många festmåltider och kungamiddagar som jag varit med om fick det mig att känna mig nostalgisk. Underbara Devil´s Food Cake-bottnar med krämig ganache fyllde vi tårtan med och dessa bottnar är så goda att göra cupcakes på eller som en del i en dessert.

Annons:

Här har ni receptet:

Tårtbottnar 14 bitar

330 g vetemjöl (5 ½ dl)

450 g strösocker (5 dl)

120 g kakao (3 dl)

10 g bikarbonat (2 tsk)

10 g bakpulver (2 tsk)

12 g vaniljsocker (1 ½ msk)

10 g salt (1 ½ tsk)

165 g ägg (3 rumsvarma)

350 g rumsvarm mjölk (3 1/2 dl)

180 g vegetabilisk olja (2 dl)

300 g kokande vatten (3 dl)

Sätt ugnen på 150 grader, varmluftfunktion. Smöra och mjöla kanterna på 3 springformar, 22 cm i diameter. Täck bottnarna med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ner vattnet. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i cirka 50 minuter. Känn med en sticka att bottnarna är genomgräddade. Låt dem svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna.

Ganache

500 g mörk choklad 56%
50 g smör, mjukt
500 g grädde
75 g glykos

Koka upp glykos med grädde och eventuella kryddor. Sila över chokladen och rör slät. Tillsätt smöret och mixa slät med stavmixer. Plasta ytan med plastfilm så inget skinn eller kondens bildas.

Per Bäckström, Produktchef Wiener Caféet i Stockholm

Instagram: @pastrychef

Mail: pastrychef36(@)live.se

Web: wienercafeet.com

Läs alla tidigare Kockens tips

Läs mer om Per Bäckström

Läs mer

Fler artiklar