Chess Pie från den amerikanska södern

Jan Lööv levererar som vanligt smarriga recept från den amerikanska södern. Här en härligt söt paj som serveras med vispad grädde och färska bär.

Annons:

Den här gången blir det en paj från köken i den amerikanska djupa södern. Det är en så kallad Chess Pie. Denna paj är uppkallad efter den allra först pajen som gjordes i USA eller att den gjordes när herrarna i husen skulle spela schack. Det kan också vara så att den ursprungligen kom ifrån en liten stad i England som heter Chester och kom med när USA koloniserades av engelsmännen. Hur den än kom hit så är jag och hela södern tacksam för det för den är helt fantastisk och en liten bit räcker länge. Den är väldigt söt, så lite blir mycket!

Ett tips är att baka den dagen innan den ska serveras så att den kan sätta sig lite mer. Förvara i rumstemperatur och servera rumstempererad.

Chess pie

Pajskal till två pajer (frys in hälften)

340 g vetemjöl

225 g kallt smör

55 g kallt vatten

1 nypa socker

Blanda mjöl med kalla smöret för hand tills du har en smulig deg. Tillsätt vattnet och sockret, blanda tills du har en deg som är lite kladdig. Dela i två och lägg i kylen i ca 15 minuter.

Fyllning

4 ägg

255 g socker

60 ml kondenserad mjölk

4 ml vaniljextrakt

230 g smält smör

8 g majsmjöl

15 ml vitvinsvinäger

Blanda ägg och socker tills sockret smält. Tillsätt övriga ingredienser och majsmjölet sist.

Montering

Använd en pajform som är ca 17 cm i diameter och 2-3 cm hög. Kavla ena halvan av degen så att den passar till pajformen, ett par mm tjock.

Blindbaka pajskalet på 160 grader i ca 20-25 minuter tills den är torr (jag använder bakplåtspapper och torra bönor så att den väger ner degen).

När den är klar så häll i fyllningen och baka först på 200 grader i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 150 grader och baka i ytterligare ca 35-40 minuter. Stick i mitten med en sticka eller dyligt och se om den kommer ut torr, då är den klar!

Ta ur ugnen och låt svalna. Servera i rumstemperatur med vispad grädde och färska bär, jag tycker det blir gott med blåbär.

Min favoritpaj!

Läs mer

Fler artiklar