Brynt löjromssmör

Det är något visst med Klas Lindberg, Årets Kock 2012, och brynt smör. Han tog hem segern i Årets Kock med bland annat ett rökt märgsmör. På en workshop hos Electrolux i december visade Klas ett fantastiskt brynt löjromssmör, så gott att det kan ätas med sked. Brynt smör får en söt kolaaktig ton och tillsammans med den salta löjrommen blir det ett fenomenalt tillbehör. För att få ordentligt med smak i smöret bryner jag först den biff som ska serveras till och sedan bryner jag smöret i samma panna.

Brynt löjromssmör

100 g smör

Kalixlöjrom efter plånbok

några strån gräslök, fint skurna

salt och peppar efter smak

Bryn smöret i en stekpanna, gärna där du brynt kött som ska serveras till. Först bubblar och fräser smöret när vattnet förångas. När smöret tystnar får man vara försiktig så att det inte bränns. Eftersom bubblorna då övergått till ett skum så kan det vara svårt att se när det börjar bli brunt, därför ska man röra hela tiden från botten av kastrullen. En karaktäristisk lukt av smörkola (nötaktig doft) sprider sig smöret blir honungsfärgat, sedan nötbrunt. Då är den klar, och kastrullen tas genast ifrån plattan. Vispa ihop smöret till en fast konsistens över isbad. Vänd i löjrom och fint skuren gräslök.

Fler artiklar