Björk, rabarber, fläder och akvavit i sommarens drinkar

Kenneths Swärd tar hjälp av unga stjärnskottet Evelina och serverar två fantastiska drinkar med försommarens smaker. Björk och fläder samsas i en rörd drink medan akvavit och rabarber gifter sig i en fräsch longdrink. Succé helt enkelt!

Annons:

Min kollega Evelina som via praktik, till att jobbat extra hos oss och nu efter sin student från Vipeholms restaurangskola jobbar heltid hos oss på Mat & Destillat. För ett par veckor sedan tävlade hon i servering för Sverige i Nordiska Mästerskapet. Med god coaching från vår krögare Marcus Nyberg tog laget ett välförtjänt silver.

Inte nog med att Evelina är en fena på servering, hon assisterar även i baren på ett föredömligt sätt. Så här till försommaren har vi tillsammans tagit fram två drinkar som passar bra med det säsongen erbjuder i vår Nordiska fauna.

Den första drinken är en kortare och lite spritigare variant som har fått inspiration från träd och växter som börjat slå ut i sin fulla prakt här nere. Björkarna blommar i stadens parker och snart pryder de studentflak. Snaps hör sommaren till och drinken kallar vi ”Den Blomstertid”. Basen blir just sprit med smak av björk och till det passar en blommig härlig ton av fläder. För balans och smakbrygga tar vi en dos torr vermouth och avslutar med en kryddig bitter rejäl barsked Herr Berntsons Besk från Skånska Snälleröds Bränneri. En slags Nordisk försomrig Negroni-släkting och ett elegant smakrikt sätt att kombinera flädersaften med smak av björksav, och den underskattade Svenska beska snapsen som är en utmärkt drinkingrediens och inte bara som snaps vid traditionella högtider.

Vår andra drink går mer i törstsläckande tecken och är tänkt som en svalkande collins eller lemonad när man tar en paus från påtandet i trädgården. Ingredienserna är också delvis från trädgården så vi kallar drinken kort och gott ”Trädgårn”. Säsongens härliga rabarber börjar göra intåg och dess saft får här ta störst del. Dock kan man välja att spetsa den lite vilket vi har valt idag. Dillakvavit för örtigt inslag, somrig kryddig Cocci Rosa rosé vermouth och lite pressad citron ger en superfräsch läskande longdrink med intressant matchning av dill till rabarbern. Toppa gärna med sodavatten, tonic eller mousserande vin för en spritsigare Collins-känsla. Två trevliga och kanske nya sätt för er att använda de populära smakerna fläder och rabarber.

Försomrig skål på er från södern!

Den Blomstertid

1,5 cl Jonas Broncks Spirit

1,5 cl Jonas Broncks björklikör

1 cl Saint Germain fläderlikör eller flädersaft

1 cl Noilly Prat

1 cl Herr Berntsons Besk

Rör med is och sila upp över isbit i Old Fashioned glas, garnera med björklöv eller passande blomster.

Trädgårn

2 cl Lundasnaps

2 cl Akvavit med smak av dill

2 cl Cocci Rosa

5-6 cl rabarbersaft/juice (hemgjord eller köpt)

2 cl citronjuice

2 cl sockerlag

Skaka med is och servera över is i longdrink-glas och toppa med soda/tonic/mousserande eller dylikt. Garnera med färsk dill & rabarber.

Kenneth Swärd, bartender Mat & Destillat, Lund

Mail: kswaerd78(@)yahoo.se

Instagram: @kswaerd

Facebook: Kenneth Swärd

Site: Mat & Destillat

 

Läs mer

Fler artiklar