Best Signature Cocktail – Pineapple Hustle No. 6, 20hundra5

En av kategorierna i Bartenders Choice Awards 2018 var bästa signaturdrink. Vann gjorde Pineapple Hustle skapad av 20hundra5. Här berättar Jens Dahlberg, en av ägarna av 20hundra5, historien om den nu legendariska cocktailen. Gör den sedan själv eller besök baren i Vasastan.

Pineapple Hustle No.6

Det hela började med att Thomas ”Valpen” Retsler-Bolander skapade en alkoholfri drink, precis i början när 20hundra5 öppnade. Det var en drink med ananas, lime, socker och gingerbeer, den hette Pineapple Hustle. En riktigt bra alkoholfri drink men vi andra tycket den skulle bli bättre med sprit. Vi skapade en variant med rom men vi fick inte använda namnet för Thomas, efter många diskussioner bestämde vi oss för ge den namnet Pineapple Hustle No.2. I nästa steg började vi experimentera med olika varianter, basen skulle vara fortfarande ananas och ingefära. Vi gjorde bland annat en egen variant på ananasrom. När är Plantation kom med sin Pineapple-rom tänkte vi att det där kan vi göra själva. Eftersom den romen gjordes på ananasskalen, så var det inte så svårt. Till slut kom vi fram till Pineapple Hustle No.6. Jag hade läst en artikel om rostad ananas som jag tyckte lät gott, testade att göra tequila med rostad ananas och Thomas provade att den på gin. Det var så ananasginen kom till eftersom gin var den enda spriten vi inte jobbat med i Pineapple Hustle serien.

Nu så här efter 1,5 år så har vi sålt lite över 6000 st Pineapple Hustle No.6.

Annons:

Smakprofilen på drinken är som vi beskriver den hos oss på 20hundra5 -
”En blandning av allt det goda från sött, syrligt till lite salt med en hint av ananas och ingefära”

Pineapple Hustle No.6

5 cl ananasgin*
3 cl lime
2 cl karamellsocker
0,5 ingefärsocker
3 dash ananasbitter eller peychaud
ananasskum*
flingsalt
Skaka alla ingredienser med is och sila upp i glas  toppa med ananasskummet och flingsalt.
*Ananasgin
1 ananas
2 fl gin
Rosta ananasköttet utan skal i ugnen (i mindre bitar) ca 1 timme så det får ordentlig med färg. Lägg den rostade ananasen i en burk med gin samt skalet på ananasen. Förslut burken och kör den i ugnen över natten på 55 grader. Sila och låt svalna.
*Ananaskum
30 cl sockerlag
4 äggvitor (går även att ersättas med aquafaba)
2 cl ananasessence (funkar med ananasjuice men skummet håller inte ihop så länge)
Laddas i en gräddsifon med två laddningar.
KONTAKT
Site: 20hundra5
Adress: Sankt Eriksgatan 102, Stockholm
Instagram: @20hundra5
Facebook: 20hundra5

Läs mer

Fler artiklar