Beer can chicken med ranch rub

Här är ett riktigt roligt recept på helstekt kyckling med öl och en kryddmix som Jan Lööv i Texas kallar ranch rub. Använd ranch rub till att göra ranchdressing men också till att t ex smaksätta klyftpotatis eller fläsk.

Annons:

Beer can chicken med ranch rub

Ranch dressing är den absolut vanligaste dressing som finns i Texas, den finns garanterat på alla restauranger. En fantastiskt god dressing som går att göra med pulver, majonnäs och gräddfil. Finns färdigt dressingpulver att köpa men det blir mycket bättre att göra en egen pulvermix. Denna kryddmix är också fantastiskt god att smaksätta kyckling och fläsk med till grillen. Vill du ha smak av äkta typisk mat från södra USA och framför allt Texas så är ranchdressing ett måste.

Ranch rub

3/4 dl torr mjölkpulver

2 matskedar torkad persilja

1 1/2 tsk torkad dill

2 tsk torkat vitlökspulver

2 tsk torkat lökpulver

2 tsk torkade lökflingor

1 tsk finmalen svartpeppar

1 tsk torkad gräslök

1 tsk salt

2 tsk citronpeppar

Blanda alla kryddor och förvara i en lufttät burk. Ta 2 teskedar och blanda med 1/2 dl majonäs och 1/2 dl gräddfil så har du en ranch dresssing.

Använd kryddblandningen istället för salt och peppar på bl a ugnsstekt potatis och rikligt på beer can chicken.

Beer can chicken med ranch rub

1 hel kyckling

100 g smör

ranch rub

1 burk öl, 33 cl

färsk timjan

Smält smöret. Öppna ölburken och stick ner färsk timjan halvvägs ner i den. Häll smöret på kycklingen och gnid in ordentligt. Häll på ranch rub och gnid in ordentligt. ”Sätt” kycklingen på burken med benen neråt. Grilla i 20 minuter på ungefär 120 grader och sen ytterligare 20 minuter i ugnen på 175 grader.

Idén med ölburken är ju att den skall ångas av inuti kycklingen. Du kan efter att kycklingen är färdig använda ölen till ölkokt lök, dvs. bräsera finskuren lök i ölen och koka tills ingen vätska är kvar.

Kycklingen passar bra varm till grillmiddagen och kall till picknicken. Själv tycker jag den är bäst varm direkt från ugnen. Den blir ett samtalsämne vid bordet när den kommer ut ur ugnen.

Smaklig måltid!

Jan Lööv, Chef de cuisine Omni Hotel Dallas USA

Twitter: @jtloov

Instagram: @jloov

Jan Löövs tidigare tips

Alla tidigare Kockens Tips

Läs mer

Fler artiklar