Bartenders Choice Awards 2016

Om en vecka går Sveriges mest prestigefulla utmärkelse för svenska cocktailbarer av stapeln på Berns i Stockholm. För sjunde året i rad arrangeras BARTENDERS CHOICE AWARDS Sweden (B.C.A) där hela Sveriges bar- och cocktailelit samlas under ett och samma tak för att fira vinnarna i elva åtråvärda kategorier.

De nominerade och vinnarna inom de olika kategorierna i BARTENDERS CHOICE AWARDS Sweden röstas fram av en jury. Sveriges största och mest kunniga jury med 120 av de främsta bartendrarna i landet och framstående branschrelaterade personligheter. Juryn nominerar tre i varje kategori, helt valfritt efter vad som presterats under året. De fem som får flest nomineringar i varje kategori tar sig vidare till nästa omgång. Nu får juryn rösta på sin favorit i varje kategori. Flest röster vinner och presenteras den 11 december på Berns i Stockholm.

COCKTAILBAR

Bar Hommage, Stockholm

Linje Tio, Stockholm (vinnare 2013 och 2015)

Little Quarter, Stockholm (vinnare 2011 och 2012)

Open/Closed, Umeå

Stranger, Göteborg

Tweed, Stockholm

Bar Hommage vann förra året Årets Nykomling. I år är ni nominerade till bästa cocktailbar. Vad är ert framgångsrecept?

Att ha kul och att arbeta som ett team har varit vår melodi, kollektivet kommer före individen.

När jag besöker er bar vad kan jag förvänta mig?

Service! Ett personligt bemötande och något gott att dricka, allt i en fantastiskt miljö.

Berätta om er cocktaillista.

Vi har sedan sommaren 2015 jobbat med något vi kallar för ’Cocktails by location’ där alla våra drinkar är döpta efter gatunamn. Alla drinkar har såklart även en koppling till adressen och det är även med den storyn vi presenterar drinken. Vi tror även på att en signaturdrink ska sticka ut och vara unik, något man kommer ihåg smakmässigt.

BARTENDER

Charlotte Halzius, Tweed

Emil Åreng, Open/Closed (vinnare 2015)

Hampus Thunholm, Tweed

Jimmie Hulth, Linje Tio

Johan Evers, ”Hard Waters”

Ludde Grenmo, Linje Tio

Stort grattis till nomineringen till Årets Bartender Charlotte Halzius. Du har haft ett fantastiskt år, vad gör dig till en framgångsrik bartender?

Detta år har varit det mest händelserika och roligaste året i mitt liv. Jag har haft möjlighet att jobba med ett fantastiskt team, samt göra en del inspirerande resor. Jag känner mig extremt tacksam för allt stöd jag har från vänner, familj och kollegor. Utan dem hade jag aldrig kommit så här långt.

Vad betyder den här nomineringen för dig?

Det känns helt fantastiskt och overkligt att vara nominerad till årets bartender i BCA. Jag känner mig väldigt tacksam.

Baren du arbetar på, Tweed, är nominerad i tre kategorier. Berätta kort om baren.

Tweed är en mysig bar som är belägen i Gamla Stan i anslutning till Victory hotel, Djuret, Burgundy, Omakaze köttslöjd och Pubologi. Tweed har ett oroligt brett dryckerssortiment vilket gör att vi har något för alla. Vi har en fantastisk atmosfär och vi levererar bra service. Välkomna!

NYKOMLING

Americain Haymarket, Stockholm

Ebenist, Stockholm

Hantverket, Stockholm

Paradiso, Stockholm

Tap Room, Stockholm

Annons:

Stort grattis till nomineringen Årets Nykomling!
Tusen tack!
Berätta om din bar Ebenist Anders Sandberg.
Ebenist är en förlängning av Pharmarium skulle man kunna säga. Vi driver en restaurang med bar på entréplan. Baren där uppe går i mer klassiskt format med sin dos av twist. En trappa ner i våra magiska källarvalv huserar vi en vinkällare och ytterligare en bar som är riktad åt det mer experimenlystna hållet.
Varför tror du ni blev nominerade till Årets Nykomling?
Vi tror att vi blivit nominerade för att vi tillför stan vår stil av drinkar, ganska utsvävande men ändå lättdruckna för många olika typer av gäster. I kombination med härliga personer som spelar musik varje helg hos oss har en grym stämning skapats.

Ni har en ny meny, berätta mer!

Den senaste av menyerna är den vi kör nere i källarvalven. Inriktningen är ganska experimentell, lite utsvävande och åt ’deconstruction’-hållet, det vill säga att i vissa drinkar har vi plockat isär smakerna och satt ihop dem igen, fast med andra ingredienser. Menyn är lekfull, flummig och samtidigt lättdrucken. Vi gillar nostalgi, musik och film, det har fått färga av sig i både drinknamn och smaker. Snickarnamnet på baren nere är Ebenist Spirits Society.

COCKTAILLISTA

Bar Hommage, Stockholm

Linje Tio, Stockholm

Little Quarter, Stockholm (vinnare 2013 och 2014)

Open/Closed, Umeå

Tweed, Stockholm

ATMOSFÄR

20hundra5, Stockholm

Bar Hommage, Stockholm

Linje Tio, Stockholm (vinnare 2013)

Little Quarter, Stockholm

Svartengrens, Stockholm (vinnare 2015)

Tweed, Stockholm (vinnare 2014)

Stort grattis till nomineringen Årets Atmosfär. 20hundra5 har nu varit öppet i 1,5 år, varför är ni nominerade i den här kategorien Andreas Strömqvist?

Vi tror att vi är nominerade till Årets Atmosfär för att vi sticker ut lite jämfört med andra i branschen. Vi är en väldigt intim och familjär cocktailbar där man verkligen känner sig hemma och välkommen på ett unikt sätt.

Om jag besöker er bar, vad kan jag förvänta mig?

Du ska som gäst känna att du tas om hand på ett avslappnat sätt. Det ska bjuda in till att du vågar vara frågande, känna att du litar på att vi kommer ta hand om dig och ge dig en helhetsupplevelse.

När du själv besöker en bar, vad är avgörande för en trevlig kväll?

När jag besöker en bar så tycker jag att service är det absolut mest avgörande för mitt intryck, en avslappnad och trevlig personal kan vara viktigare än produkten dom säljer.

BRANSCHFÖRBÄTTRARE

Bartenders’ Choice Awards (vinnare 2010 och 2012)

Cask & Co. (vinnare 2014)

Flexi Juice

Hans Bihl (vinnare 2011)

Linje Tio

Stort grattis till nomineringen Årets Branschförbättrare Hans Bihl. Varför tror du att du är nominerad?

För mitt arbete med utbildningar. Framförallt YH-utbildningen Internationell Barchef som jag driver tillsammans med (och på) Restaurangakademien. Det är en 40 veckors utbildning som gjort stort avtryck då många ledande Svenska bartendrar har gått utbildningen.

Berätta vad du arbetar med idag.

Just nu så tar arbetet med YH-utbildningen mycket tid. Men konsultar och arbetar med flera andra aktörer och varumärken. Har varit stort fokus på service och lönsamhet under det gångna året.

Vilka är dina bästa tips för dem som vill börja arbeta som bartender?

Gå in för det du gör helhjärtat. Vill du bli framgångsrik så finns det inga genvägar. För att bli en riktigt duktig bartender måste man vara öppen och utvecklas hela tiden.

PRODUKT

Flexi Juice (vinnare 2010-2015)

Hernö Gin

IsCompaniet

Naked Grouse

Plantation Pineapple

INTERNATIONELLA BAR

Attaboy, New York

Connaught Bar, London

Dandelyan, London

Happiness Forgets, London

The Dead Rabbit, New York (vinnare 2015)

VINBAR

19 Glas

Babette

Gaston (vinnare 2013)

Hornstulls Bodega (vinnare 2015)

The Burgundy (vinnare 2014)

ÖLBAR

Akkurat (vinnare 2011 och 2012)

Bar Central (Birger Jarlsgatan)

Katarina Ölkafé

Oliver Twist

Omnipollos Hatt (vinnare 2015)

BARFLUGAN

Bar Hommage, Stockholm

Linje Tio, Stockholm (vinnare 2013-2015)

Little Quarter, Stockholm

Open/Closed, Umeå

Stranger, Göteborg

Tweed, Stockholm

I årets barfluga är det gästerna som bestämmer vilken bar som är den absolut bästa. Att tänka på när du röstar är helheten i baren. Framför allt vill vi att du tittar på kvaliteten. Inte bara i drinkarna utan även på service, kreativitet, drinklista, stämning och vad du faktiskt känner att du får för dina pengar.

Rösta du med! bartenderschoice.se/barflugan/

Köp biljett till galan här

Läs mer

Fler artiklar