Bananlikör och punsch i höstens cocktails

Kenneth Swärd höjer Skånes drycker och blandar härligt höstiga cocktails med både pusch och bananlikör. Våga prova något nytt, titta längst bak i spritskåpet och rör ihop något spritit eller skaka något mer friskt och bubbligt.

Annons:

Det är återigen dags för en hälsning från Skåne och som traditionen sig bör brukar den hälsningen innehålla sprit och små dryckestips. Ofta speglar drinkarna säsongen till stor del och med vikt på nordiska inslag. Så även denna gång.

Nu är hösten här vare sig vi vill eller inte. Dryckesvanorna förändras från sommarens läskande lättare längre drinkar till lite mer sprit och smakrikare cocktails ofta på bas av mörkare spritsorter. Manhattan är en av dessa. Likvärdiga klassiker från senare halvan av 1800-talet som präglat barvärlden och gör sig utmärkt en hösteftermiddag i en skön fåtölj. En annan klassiker om än inte lika hyllad och delvis bortglömd är bananlikören. Ofta återfunnen i någon sjaskigt gjord San Fransisco på en utlandssemester alternativt finlandsfärja. Lite oförtjänt dåligt rykte kan man tycka då vi svenskar i övrigt får anses som ett bananälskande folk. Det vittnar ju ABBA’s framgångar med låten Chiquitita som för tankarna till bananproducenten. För att omvända den utbredda illviljan mot bananlikör tänkte jag ge den ett ansiktslyft och ny kostym. Lite som barnprogrammet Bananer i Pyjamas, fast tvärtom. Här klär vi ut bananen till Manhattan istället. Likören får sällskap av två sköna lirare såsom Skåne Akvavit och Herr Berntsons Besk. En liten brygga av röd vermouth och vi har oss en trevlig Manhattan släkting med fötterna stadigt ner i den Skånska myllan. Den får förhoppningsvis er att med ett leende nynna på ABBA och omvärdera den gamla godingen bananlikör.

Med ABBA i hörlurarna ger vi oss ut i skog och mark där vi fram tills nyligen kunnat fylla korgarna med bär och svamp och framförallt blåbär. Blåbär som även dom små björnarna fyller magen med inför vinterns dvala i ide. Steget från blåbär till sylt är inte långt, och ifrån sylt till pannkakor är steget ännu kortare. Detta äts ju traditionellt på torsdagar då man egentligen bör starta med att äta ärtsoppa innan, och gärna med en liten skvätt punsch till. Denna tingest resulterade i ännu en drink, Mors lilla Olle. Där har jag valt en bas av rom som samspelar utmärkt med både punsch och blåbär. En liten skvätt lime och toppa upp med gingerbeer så får vi oss en säsongsbetonad nordisk variant av Daiquiri/Dark’n Stormy vältajmat till höstens mörker och stormar.

Skål på er och må det väl smaka!

Bananen i Pyjamas

2,5 cl Skåne Akvavit (eller den du föredrar)

1 cl Bourbon

1,5 cl röd vermouth

1 cl bananlikör (Giffards är inte helt fel)

0,5 cl besk snaps

Rör alla ingredienser med is och sila upp i favoritglaset.

Mors lilla Olle

3 cl ljus rom

1, 5 cl punsch

1 cl portvin

1,5 cl limejuice

gingerbeer

Skaka med is och sila upp i en mugg eller liknade för utflyktskänslan. Toppa med gingerbeer.

Kenneth Swärd, bartender Mat & Destillat, Lund

Mail: kswaerd78(@)yahoo.se

Instagram: @kswaerd

Facebook: Kenneth Swärd

Site: Mat & Destillat

Bananlikör och punsch i höstens cocktails

Läs mer

Fler artiklar