Always Here – en symbol för trygghet, närhet och gemenskap

Bartendern Emelie Hjärtström initierade pin-konceptet "Always Here". En symbol för trygghet, närhet och gemenskap. Ett stöd i natten. Läs denna bartenders resa från Hakkasbyn i Norrbotten till söder i Stockholm och modet att säga NEJ!

– Hallå där Emelie Hjärtström, vem är du?

Jag är 29 år. Född och uppvuxen i Hakkas 16 mil söder om Kiruna i Norrbotten. Flyttade till Stockholm för lite över två år sedan och trivs otroligt bra. Jobbar nu heltid som assisterande barchef på Häktet, Södermalm men har även uppdrag som eventambassadör för Brooklyn Brewery. Har alltid haft ett brinnande intresse för mat och dryck i alla dess former. Började som barista och jobbat mig uppåt till barchef, touchat alla avdelningar inom branschen där emellan. Men, det är bakom baren som jag som jag hittat min plats!

– Du lanserade en pin-release kallad ”Always Here” i början av året. Hur kom du på detta?

Alla har nog någon gång dessvärre känt sig rädda eller obekväma i en bar. Jag har gjort det, både som gäst och bartender.
Är fullt medveten om att detta händer överallt runt omkring oss, och jag kände att det var dags att göra någonting åt saken. Så, jag började fundera vad jag kan göra för att vår kära krogmiljö ska bli en säkrare plats, för alla.

– Vad innebär ”Always Here”?

Ingen ska någonsin känna sig rädd eller obekväm i en bar. Du ska alltid känna dig trygg och välkommen. Och ibland behöver du bara någon som du känner dig trygg med för att ha modet att göra din röst hörd, säga ifrån eller ta dig ur en situation. ”Always Here” är ett pin-koncept där de som bär denna pin är starka förebilder i ämnet och några som alltid kommer att finnas nära till hands när du känner att du eller någon i din närhet behöver det. Ett stöd i natten.

Annons:

- Jag vill med denna pin öka modet att säga ifrån, inte bara hos personal utan även hos gäster. Öka civilkurage.

Så, om du känner dig rädd eller otrygg på något sätt så kan du alltid vända dig till någon som bär denna pin – utan att du ska känna dig obekväm eller känna att du behöver förklara dig. De kommer alltid finnas där för dig när du behöver stöd. Det är en symbol för trygghet, närhet och gemenskap.

– Varför behövs ”Always Here”?

Många bartenders jobbar redan med nolltolerans mot bland annat rasism, sexism, mobbning men vi behöver fler ögon. Vi finns alltid där som hjälp och stöd – men vi kan inte hjälpa om vi inte ser ett problem. Vi har full koll på våra gäster framför baren, men behöver fler som reagerar och säger ifrån utanför baren. Jag vill skapa en tryggare krogmiljö. Mycket inspiration kommer från ”Me Too”, men jag vill kunna stoppa problem innan det hinner gå så långt.

Jag hoppas att vi tillsammans kan skapa en tryggare krogmiljö, för alla.

– Du har haft en releasefest, har du planer på något mer?

Ja, jag vill såklart sprida det mer och göra det större. Planerar att göra liknande ”release-fester” i andra städer, förhoppningsvis andra länder i framtiden. Det är ett enmansprojekt, så det får ta den tid som det tar. Jag vill även skriva ett ordentligt ”kontrakt” som man måste skriva under när man tar emot en pin, så att alla verkligen förstår vad konceptet innebär. Även om du inte har på dig din pin varje dag så är du fortfarande en ambassadör för konceptet, och om på något sätt går emot vad konceptet står för så kommer du att förlora din pin.

– Du är en fantastisk bartender, var kan man hitta dig i bar-Sverige? Vad är det för typ av bar?

Tusen tack! Jag jobbar som sagt på Häktet, Södermalm, Stockholm. Det har verkligen blivit mitt andra hem (eller kanske första hem, jag spenderar nog mer tid där än hemma). Det är en familjär bar och restaurang med något för alla, här kan vem som helst känna sig välkommen. Vi har tre barer (stora baren, vänster och ölbaren) och en restaurang. Det händer alltid någonting spännande på Häktet. Allt från jazzmåndagar, temakvällar, djs och livespelningar. Kan nog surra hur länge som helst om Häktet, men det upplevs såklart bäst på plats. Kom förbi!

– Jag bad dig ta fram ett recept på en cocktail. Vad har du valt och varför?

Jag valde att ta ett recept som jag redan har på lager. Det är en cocktail som jag gjorde i samband med en cocktailtävling som Merlet Cognac var värd för – en tävling som jag vann och fick åka ner till Cognac för att presentera min cocktail.
Det är en cocktail som är baserad på en historia om mig, Norrland och mina småsyskon. Vill ni höra på hela historien så får ni kika förbi Häktet!

”Northern Spirits”

4 cl Merlet Brothers Blend Cognac

2 cl svartvinbärsblads-syrup*

toppa med Champagne

spraya svartvinbärsblads-te mist*

dekorera med svartvinbärsblad

Rör drinken med is. Häll upp i ett vackert kylt glas. Toppa med champagne och spraya över lite svartvinbärste. Garnera med svartvinbärsblad.

*Ta en massa färska svartvinbärsblad och koka ett ”te”. Ta undan lite av teet till sprayen och tillsätt sedan socker. Låt koka tills önskad smak och konsistens.

– Jag driver Stellagalan tillsammans med en grupp mycket engagerade kvinnor. Om du fick nominera bartenders som också är kvinnor till Stellagalan Årets Bartender vilka hade du då nominera?

Förutom Hedda Bruce och Josefine Sondlo som redan vunnit en gång så skulle jag nominera:

Josefine Thoren (bartender på Le Hibou)

– En otroligt driven och fantastisk människa som har engagerat sig otroligt mycket både i och utanför branschen (t ex med Femme Bartender). Hon har sunda värderingar, båda fötterna på jorden och har gjort ett helt fantastiskt jobb med hennes signaturdrink ”Pennegroni”. Riktig förebild!

Maria Hallhagen (bartender på Häktet)

– Det är svårt att greppa att denna tjej bara varit i branschen i två år (ett år som barback och ett år som bartender), men hennes ambitioner och kunskaper golvar flertalet bartender som varit betydligt längre i branschen. Vågar visa framfötter och tävla i stora cocktailtävlingar – som hon också tagit sig till final i (som t ex Torres och Italicus). Så imponerad av denna kvinnas driv!

Mathilda Johansson (bartender på Pharmarium)

– En otroligt duktig och ödmjuk kvinna som förtjänar mer tid i rampljuset. Det är få personer jag stött på i denna bransch som utför allt jobb med så mycket kärlek och största noggrannhet. Allt hon levererar är alltid av världsklass och man kan få en inblick i hennes passion för yrket i hennes cocktails!

– Vi befinner oss i ett krisläge i och med Corona. Vilka är dina bästa mat- och dryckestips för att hålla humöret uppe?

Om du är frisk – stötta dina lokala restauranger och unna dig en utekväll. Ibland kan det vara så himla trevligt att bara få ha det ”som vanligt” och njuta av en god cocktail på ditt favvohak. Vi alla bartenders finns där för att surra med dig om det är så att ingen annan känner att de vågar sig ut. Unna dig någonting som du kanske inte annars brukar. En spa-dag eller en hotellnatt kanske? Och, om du känner att du inte alls vill sitta på en restaurang – unna dig en Take Away hem. Stanna på ditt favoritcafé och ta en take away-kaffe. Köp ett presentkort och gör någon annan glad. Unna dig!

– Vad har du för motto i livet?

Den som går i andras fotspår kommer aldrig först. Våga tro på dig själv och för guds skull: vad ödmjuk.

Vill du veta mer om Always Here? Tveka inte att kontakta Emelie Hjärtström!

Instagram: @AlwaysHerePin

Facebook: Always Here

Mail: e.hjartstrom@hotmail.com

Bar och restaurang: haktet.se

Mail till Häktet: info@haktet.se

Tel till Häktet: 08-845910

Läs mer

Fler artiklar