Älg och bärs i en fräsch drink

Kenneth Swärd är bartender på Mat & Destillat i Lund. Nu semestrar han hemma i Härjedalen och gör en drink på det som vanligtvis finns hemma under sommaren. Snaps och öl. Gör en läskande fräsch drink och använd det du har hemma!

Så här mitt i semestertider mellan midsommar och kräftskivor känns det som att mycket öl och snaps florerar runt på dryckesborden hemma hos folk. Så ett drinktips på sommarens mat och dryck tänkte jag kunde vara på sin plats. Sillen och kräftorna låter jag vara för stunden, men den där snapsen och lite av citronen tänkte jag använda. Mitt val av snaps blev Snälleröds Jungfruns Brännvin från Söderåsen i mellersta Skåne. En snaps med klassiska kryddor och tydlig koriander och citron. Den passar utmärkt att göra en fräsch somrig törstsläckande drink på. Brännvinet med några centiliter av citronens juice, en smaksättare och toppa upp med något törstsläckande känns rätt dessa soliga dagar. Då jag för tillfället befinner mig hemma i Härjedalen så präglar det valet av produkter till viss del. Älgörten blommar för fullt i dikena längs vägarna, så denna bortglömda växt får agera smaksättare. Den finns numera förädlad som Älgörtslikör från Jonas Bronk’s Spirit i Havsjö, som är mera känd för sin björksprit. Då jag har kylen full av lokal härjedalsöl, Mellankröket, som är en otämjd lager får den axla rollen som törstsläckande toppning. Öl och älgört har en historisk koppling dessutom då vikingarna brukade krydda sitt mjöd med älgört. En gammal tradition värd att återliva så här i Game of Thrones och Vikingstider.

Följ receptet nedan och skaka ihop en riktigt trevlig somrig törstsläckare, skål och trevlig sommar på er!

 

Annons:

Älg och bärs 1 drink

3 cl Snälleröds Jungfruns brännvin eller annan snaps

2 cl älgörtslikör eller annan likör

3 cl pressad citron

2 cl sockerlag

bärs

Skaka allt med is, häll en skvätt av din favoritbärs i shakern och sila upp över is i det glas du föredrar. Garnera med älgört, dill, citron eller liknande.

Kenneth Swärd, bartender Mat & Destillat, Lund

Mail: kswaerd78(@)yahoo.se

Instagram: @kswaerd

Facebook: Kenneth Swärd

Site: Mat & Destillat

Fler artiklar av Kenneth Swärd

Alla tidigare artiklar i I BAREN

Läs mer

Fler artiklar