Akvavit, lingon och gran i två svenska cocktails

Bartender Kenneth Swärd djupdyker bland lokala spritsorter, bär, likörer och snaps. Två drinkar som bjuder på svenska smaker och hyllar den den nordiska cocktailtraditionen.

Annons:

Våren har smugit sig fram och visat sig lite här nere i Skåne. Med temperaturer på över 10 grader och solsken så tänkte passa på och fira det med några drinktips. Som vanligt arbetar jag mestadels nordiskt och med ganska lokala svenska produkter och det får prägla innehållet i drinkarna. När samhället i övrigt förespråkar lokalt ekologiskt och småskaligt så känns det inte mer än rätt att vi i baren drar vårt strå till stacken. Visst är det trevligt och lite exotiskt med den unika Mezcalen och att stödja dessa hantverkare. Men våra egna producenter i närområdet behöver också en skjuts i rätt riktning och lite support. Jag har denna gång valt två drinkar från nuvarande meny hos oss på Mat & Destillat i Lund.

Drinkar med svenska smaker

Den ena kallar vi Skogvaktaren. Jag brukar beskriva den som en Skandinavisk variant på Strawberry Daiquiri, bärigt syrlig och fräsch. Trots större medvetenhet hos gemene bargäst så är fortfarande dessa semesterplågor någon slags referenspunkt för många. I vår Skogvaktare hyllar vi nordisk natur och gamla traditioner. Såsom att bränna sprit till exempel. Vårt brännvinsarv i norden skall man inte sticka under stolen med. Samt vårt mest traditionella bär här i Svea rike, lingon, har väl alla en personlig koppling till. Vi tänker oss en person som jobbar i skogen och traskar fram bland stock, sten och lingonris. Doften av skog och gran är härlig. Hen sätter sig ned på en stubbe och tar en paus. En näve lingon ur riset smakar gott, ett bett på paltbrödet ur matsäcken och detta sköljs med fördel ned med en sup. En rejäl klunk akvavit ur pluntan. Uppiggande minst sagt. Drinken hyllar företeelsen.

Vi kör en bas av akvavit, en dos granlikör, lingon och ett tropiskt inslag av pressad lime. Detta serveras helst med en i ögonfallande grankvist, en bit paltbröd och några lingon. Scandinavian Daiquiri eller Skogvaktaren som vi väljer att kalla den.

Nästa drink jag tänkte tipsa om går också i linje med att få gemene man att uppskatta och dricka mer nordiskt och akvavit. Dessa örtiga och kryddiga destillat passar utmärkt till de flesta smaker och går utmärkt att byta ut i många klassiska cocktails. Här har jag valt att göra en lokal Skånsk tolkning av dels romdrinken Dr Cocktail, som nog är den internationellt mest kända drinken med Svensk Punsch. Den andra kända drinken som här får sig en viss hyllning är The Last Word där en uppsjö av spin-offs dykt upp på drinkmenyer senaste åren. Min variant av dessa två kallar jag Dr LundaWord, och är en hyllning till Lund och universitetlivet som präglar staden kraftigt. Den har en bas av Skånsk Lundasnaps, Kronans Punsch, Grön Chartreusse, lime och en liten skvätt espresso. Lite som vi antar att en doktorerande student lever och piggar upp sig med. Provblanda och överraska dina vänner med välsmakande drinkar som de nog inte skulle tro baserades på snaps eller akvavit. Skål och skaka på där ute i landet!

Skogvaktaren

3 cl Snälleröds Brännmästarens Akvavit eller den du själv föredrar.

2 cl Jonas Broncks Granlikör

2 cl färsk lime

4 cl lingonlag (blanda lingon och socker, mixa med lite vatten till önskad sötma/ konsistens)

Skaka med is och servera på is i typ ett whiskeyglas, garnera med gran, rosmarin, en bit paltbröd och en sked lingon.

Dr LundaWord

3 cl Lundasnaps

2 cl Kronan Punsch

1 cl Grön Chartreuse

2 cl färsk lime

2 cl sockerlag

1 cl espresso

Skaka härligheten med is och servera i cocktailglas eller varför inte en kaffekopp. Lite riven muskotnöt på toppen doftar trevligt samt ett pressat limeskal. En liten kaka eller biscotti kan ju vara passande om du väljer att köra på kaffekopp-stilen.

Kenneth Swärd, bartender Mat & Destillat, Lund

Mail: kswaerd78(@)yahoo.se

Instagram: @kswaerd

Facebook: Kenneth Swärd

Site: Mat & Destillat

Läs mer

Fler artiklar