Sydafrika – din reseguide!

20130819-160418.jpg

Sydafrika är utan tvekan ett av det mest spännande och givande resemålen du kan tänka dig. Man får ofta höra från olika håll att en resa till Sydafrika nästan kryper in under skinnen på dom som varit där och att upplevelsen av resan stannar kvar i en hel livstid. Resenärer återkommer euforiska och funderar nästan alltid på när dom kan få möjlighet att åka tillbaka. Har man inte varit där, så kan man uppleva detta som överdrivet och man frågar sig: ”Hur bra kan det vara egentligen?” Svaret på frågan är enkel. Det är precis lika fantastisk som ryktena säger, om inte bättre. Här kommer en liten guide för de bästa upplevelserna, platserna, utflykterna, vingårdarna, hotellen och restaurangerna i vindistriken. Ett absolut måste för den vin- och matintresserade.

Du flyger enkelt till Sydafrika med något av de stora bolaget, direkt från Europa. Resan är visserligen lång, men det fina är att det inte är någon tidsskillnad mellan Sverige och Sydafrika (förutom en timme, då vi i Sverige har vintertid), så om du kan sova lite på planet kommer du fram pigg och redo för kommande äventyr. Jag gillar att ta nattflyg, då kommer man fram till Kapstaden på förmiddagen och kan omedelbart börja utforska landet.

När man landat på Cape Town International Airport kan man antingen hyra en bil för att själv ta sig runt, eller så bokar man transport via det hotell eller guest house som man reserverat. Det är inga problem att själv köra i Sydafrika, men man ska komma ihåg att dom har vänstertrafik.

Kapstaden

Kapstaden är en av värdlens vackraste städer. Den ligger belägen vid foten av det majestätiska Table Mountain och har allt som en ”liten” storstad kan erbjuda. Hotellen är många och finns i alla prisklasser. Antingen bokar man ett större hotell, eller så väljer man ett mindre guesthouse. Jag brukar själv tycka att det är skönt om man har pool på sitt boende eftersom vattnet tenderar och vara riktigt kallt runt Kapstaden, så det är inte vidare badvänligt. Det största ”turistområdet” är Waterfront. Här kan man njuta av shopping, restauranger och finna otaliga varianter av företag som förmedlar båtturer, helikopterflygningar och sightseeing. Här är det allti mycket folk i rörelse och man bör nästan undvika Waterfront över jul och nyår, då det under den här perioden nästan kan vara svårt att ta sig fram.

Hotell – Waterfront

Här ligger ett antal större hotell. Mest känt (men också dyrt) är Cape Grace. Detta legendariska hotell ligger mitt i hjärtat av Waterfront och inhyser såväl riktigt prominenta gäster som vanlig turister med lite tjockare plånböcker. Vill man komma lite billigare undan förslår jag istället The Portswood, som är beläget bara några minuters gångaavstånd från vattnet. Lite längre upp på samma gata finner man The Breakwater lodge, detta är ett gammalt fängelse som nu är omgjort till hotell. Här kan man finna riktiga budgetrum, men standarnden är också någåt lägre.

Restauranger – Waterfront

Området är som sagt väldigt turistorienterat, men det betyder inte att alla restauranger är tursitfällor. Här är någr av mina favoriter.

Sevruga är en fisk- och skaldjursrestaurang som är kända för sin sushi. Här kan man lätt fördriva ett antal timmar på uteserveringen sippandes på ett glas Chenin Blanc, samtidigt som man mumsar i sig riktiga godbitar från sushiköket.

Den  Anker är en Belgisk restaurang som serverar schysst belgisk öl och musslor. Trevlig utsikt vid vattnet.

Belthazar. Allt-i-allo-restaurang som har en av världens största vinlistor. Här kan man njuta av kött i alla former eller kanska välja ut en av de stora langusterna som presenteras vid bordet.

Grand Café är ett utmärkt ställe för fördrinken. Här sitter man på restaurangens privata lilla sandstrand medan man njuter av solnedgången.

 

Vill man istället ta sig lite längre upp i själva Kapstaden så finns mängder av caféer, restauranger och barer att välja mellan. Kanske väljer man också att bo närmare centrum för att få en mera ”lokal” känsla.

 

Hotell – Kapstaden

Mount Nelson. Det går ju inte att skriva om hotell i Kapstaden utan att nämna klassiska Mount Nelson. Här har ala de stora kändisarna bott och för den som tycker sig ha råd, finns några riktigt vackra sviter. Om man vill få sig en titt på stället, utan att sova kvar rekommenderar jag att man bokar frukost eller afternoon tea. Då kan man också boka in en behandling på deras spa och samtidigt få njuta en dag vid poolen!

Ellerman House är ett nytillskott i staden och här kan man bo om man önskar något riktigt extra. Ett riktigt lyxhotell med några få rum som också kostar därefter. Hotellet inhyser också en stor konstsamling med modern afrikansk konst som man kan njuta av uner sitt besök. För den riktiga jetsettaren anordnar också Ellerman House specialutflykter och resor runt Afrika.

Southern Sun The Cullinan är ett stort hotell strax vid Cape Town Convention Centre. Här är det alltid bra service och man har en stor utomhuspool.

Antrim Villa är ett svenskägt litet guesthouse som ligger strax utanför centrum. Det är mycket charmigt och vänligt och är bäst om man känner att man vill ha lite lugn och ro samtidigt som man har Kapstadens puls runt hörnet.

Daddy Longlegs bjuder på de flesta varianter av boende, ellt ifrån lygixare rum vidare till lägenheter men också en ”backpacking-avdelning”. Boka in dig i något av de fantastiska ”konstrummen” och få en riktigt udda upplevelse! Varför inte sova en natt i ett helt vitt rum eller ett som är inrett som en liten sjuksal?

Resturanger – Kapstaden

The Testkitchen ligger strax utanför Kapstaden i området Woodstock. Detta är idag ett av landets mest lysande stjärnor på resturanghimlen som också kräver lång framförhållning gällande bokning. Men får ni inte tag på en middagsplats, så prova lunchsittningen!

potluck

The pot luck club ligger längst uppe i en gammal silo, också i området Woodstock. Härlig miljö, fantastisk mat och en underbar brunch för den som vill. Också ett ställe som behöver bokas i förväg.

Black Sheep ligger i centrum och är en modern bistro med schyssta priser och en skön stämning. Perfekt för en mera avslappnad middag.

Carne är som namnet avslöjar en köttrestaurang. Detta är ett riktigt mecka för en köttälskare, men det gäller att komma hungrig!

Vill ni ha fler goda råd så gå in på www.eatout.co.za, där hittar ni allt ni söker!

 

 

Fler artiklar