Sydafrika – din reseguide del 3

swartland

I förra avsnittet av den här serien skrev jag om områdena Stellenbosch, Paarl och Franschhoek, men det finns många andra spännande ställen att resa till. Kör man nordöst från Kapstaden kommer man till ett område som heter Swartland.

Detta är lite mer landsbygdsbetonat än de distrikt jag skivit om innan men det är väldigt vackert att åka runt här. Jag skulle föreslå att man tar någon dag kring orten Riebeek-Kasteel. Detta är ett charmigt litet samhälle där livet har sin gilla och stillsamma gång. Bäst bor man på The Royal hotel som ligger mitt på den lilla centralgatan. På gångavstånd från hotellet finns några stycken små caféer och restauranger och jag tycker bäst om Eves Eatery, Mama Cucina eller favoriten Bar Bar Black Sheep. En kort bilväg ifrån Riebeek-Kasteels centrum ligger en rad riktigt trevliga vingårdar. Många av dom är väldigt små, och det kan vara idé att ringa först så man vet att det är öppet för besök.

Kloovenburg är ett mycket trevligt litet vineri där man också producerar oliver. Hit kan man komma och prova både viner och olivprodukter. Dessutom tycker jag att man ska kolla in deras sortiment av hudvårdsprodukter, också tillverade på den egengjorda olivoljan.

Allesverloren är för oss svenskar ett välkänt vinhus. Deras viner har gjort succé på den svenska marknaden och är främst kända för varianterna gjorda på portugisiska druvor såsom Tinta Barocca och Touriga Nacional. Hit är man välkommen på vinprovning måndag till lördag och då kan man också  passa på att besöka deras restaurang. Ett tips är att inte missa att prova deras ”portvin”!

Mullineux är tveklöst ett av Sydafrikas bästa vinerier. Man bör absolut boka tid om man vill göra ett besök, men det är det absolut värt! Man gör några av landets främsta syrahviner och kan man få tag på en flaska ”Schist” eller ”Granite” är det bara att slå till. Prova också deras söta straw wine om ni får chansen.

Är man ute efter ett riktigt äventyr så tycker jag att man ska ta sig ytterligare norrut. Se till att du har två dagar på dig, packa bilen med allt som ni kan tänkas behöva (inklusive, ved, bräsnle, mat och vatten) sedan styr ni kosan mot Cederberg.

cederberg winery

Detta bergsområde är otroligt vackert, men det är absolut ödemark. Resan till Cederberg tar ca. 4 timmar från Kapstaden och sker delvis på ganska dåliga vägar, men för den som är hågad väntar en sann naturupplevelse bland otroliga klippformationer, babianer och de vackraste sjtärnhimlarna man kan tänka sig.  Antingen kan man välja att bo lyxigt på Kagga Kamma som bland annat erbjuder boende under bar himmel eller i moderna grottrum, eller så hyr man sin egen lilla stuga i Sanddrif. Det senare boendet får man genom att kontakta områdets enda vineri Cederberg Winery. Här gör man viner av abolut toppklass och dom har några av Sydafrikas högst belägna vingårdar på över 1000 meter över havet.

 

elgin

 

Åker man istället österut från Kapstaden så kommer man till kända vinområden såsom Elgin och Walker Bay.

Elgin är en dal som ligger på ett berg och de flesta vingårdar är belägna drygt 400 meter över havet. Här tycker jag man ska stanna och göra några vinbesök innan man åker vidare mot Walker Bay och Hermanus.

Vinerier – Elgin

Paul Cluver är en av mina favoriter. Förutom härliga viner så har dom en underbar liten restaurang och en fantastisk trädgård med frukt och grönt som är rent njutbar att vandra omkring i.

Oak Valley Wines gör också fantastiska viner och man är väldigt känd för sin härliga Chardonnay och sin Pinot Noir. Men förutom vinprovning bör man också ta paus i deras restaurang The Pool Room som erbjuder goda och lätta rätter i mysig miljö.

hemel en aarde

Fortätter man sedan sydöst från Elgin så når man så småningom kuststaden Hermanus. Denna ort är mest känd för sina valar och mellan augusti och november kan man se hundratals valar av typen ”Southern Right” som leker utanför kusten. Detta gör Hermanus till en stor turistattraktion och man bör absolut försöka undvika den sk. Whale Week, om man inte vill trängas med tusentals andra människor. Är man istället ute efter trevliga vinbesök ska man söka sig upp i dalen Hemel-en-Aarde som ligger strax ovanför själva tätorten. Här ligger vinerierna sida vid sida efter den slingrande vägen upp bland bergen.

Vinerier – Hermanus

Hamilton Russell är en av Sydafrikas mest kända vinproducenter för Pinot Noir och Chardonnay och vinerna gör ingen besviken. Här bör man dock boka tid, så man vet att det är någon på plats.

Newton Johnson är också specialister på just Pinot och Chardonnay. Det är kanske inte så konstigt eftersom Hemel-en-Aarde räknas som Sydafrikas Bourgogne. Men förutom vinprovning har man också en bra retsurang för den hungrige!

Creation Wines ligger en bra bit upp i dalen och själva stället är vackert beläget på en kulle mitt i dalen. Här har man en väldigt ambitiös mat-och vinprovning som jag varmt rekommenderar.

Ataraxia är en liten doldis i området, men väl värt ett besök. Här görs bara några få viner, men alla är av toppkvalitet!

Vill du boka din resa till Sydafrika redan nu? Kolla in följande länkar:

http://www.destination-africa.co/itinerary/details/1/Gourmet-Cape-&-Winelands

http://www.sydafrikaresor.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler artiklar