Sydafrika – din reseguide del 2

stellenbosch

När man besöker Kapstaden med omnejd ska man absolut lägga några dagar i vinområdet Western Cape. Visst kan man fortfarande ha sin bas i Kaspstaden, men jag föredrar att resa runt lite i de olika små städerna istället för att få en så komplett bild av området som möjligt. En av mina favoritorter är universitetsstaden Stellenbosch. Här finns en gemytlig och trevlig liten stadskärna där man kan spendera timmar genom att flanera runt bland butiker, caféer, resturanger och barer. Stellenbosch är också ett av Sydafrikas mest berömda vindistrikt och de flesta vingårdar ligger max 30 minuter från stadens centrum. Antingen har man en egen hyrbil för att ta sig runt eller så bokar man in sig på en vintur på hotellet, eller skaffar en egen chaufför för dagen. Ett av dom företag som jag ofta använder mig av är Go Cape (www.gocape.co.za)

När det gäller boende så finns här också mångder av alternativ. Antingen bor man på en vingård, eller så tar man in på ett hotell i stadens centrum, eller varför inte ett gemytligt litet guesthouse?

Boende – Stellenbosch

L´Avenir är en vackert belägen vingård ca. 30 minuter från Stellenbosch som erbjuder ett lyxigt och privat boende. Dom har ingen stor restaurang dock, så ska man äta middag bör man ta sig utanför vingårdens dörrar.

Spier är en betydligt större anläggning. Här finns nästan allt man kan tänka sig gällande rekreation och nöjen. Hotellet består av en liten ”by” där man bor i tvåvåningshus som har stora spatiösa rum. Man erbjuder flertalet restauranger och det går även utmärkt att besöka det nya vinprovningsrummet där man kan sippa på vingårdens egna viner. Här finns också ett litet spa samt ett antal olika utomhusaktiviteter. Jag kan varmt rekommendera deras Segway tour som slingrar sig upp bland vingårdarna bakom hotellet.

Majeka House ligger också en liten bit utanför stadens centrum. Detta boutiqehotell håller absoluta högklass med ett vackert spa, en uppvärmd pool och en mycket känd restaurang.

Oude Werf är beläget mitt i Stellenbosch. Hotellet är nyrenoverat och har ett stort antal rum att välja på. Man har också en fantastisk frukost som serveras på innergården samt en liten bar där man kan få dryckerna serverade vid poolkanten.

River Manor Guest House är en av mina favoriter. Husen är  gamla och bidrar med en mycket speciell charm till alla dom individuellt inredda rummen. Här finns också ett litete spa samt två pooler. Det finns ingen restaurang, men eftersom River Manor bara ligger 5 minuters promenad från Stellenbosch centrum har man inga problem att få tag på både lunch och middag.

The Beautiful South Guest House ligger ca. 15 minters gångväg från Stellenbosch kärna. Det drivs av ett svenskt par som kan hjälpa till med alla former av tips för den som vill upptäcka mer av området. Man har ganska få rum, vilket också bidrar till den där speciella hemmakänslan och poolen är härligt spatiös!

Restauranger och barer – Stellenbosch

Oppie Dorp ligger på Dorp Street och här serveras trevliga vällagade måltider av kunnig personal. Stället är ganska litet, men det går också utmärkt att sitta på den lilla uteserveringen om vädret tillåter.

Big Easy är som namnet antyder delvis ägt av den stora golfaren Ernie Els. Här serveras klassisk mat i en vacker miljö och man har en stor vinlista med viner från hela Sydafrika.

Schoon de Companje är ett relativt nytt etablissement som inhyser saluhall, glassbar, brasseri, café och en vinbar. Ligger på hörnet Bird Street och Church street. Ett underbart ställe för lunch och AW.

Genki är min lilla pärla. Här serveras sushi av bästa kvalietet till bra priser. Man kan välja att sitta inne, ute eller i det lilla gårdshus som ligger på torget utanför.

Hussar Grill serverar fantastiskt kött i mysig miljö. Här är ofta fullbokat dock, så se till att boka bord!

Bartinney Wine Bar är en härlig bar med lite stimmig miljö. Man serverar ingen lagad mat, men har en del charkbrickor på menyn. Här sitter man gärna för att inta en fördrink innan middagen. Och håll koll på Champagnepriserna, dom är riktigt bra kan jag säga!

Bramton Wine Bar ligger en bit ner på Church Street. Här säljs endast husets eget vin, men det är bra priser! En liten anekdot är att man erbjuds färgade kritor som man kan rita med på borden. Kan bli riktigt roligt efter några glas!

 

Vingårdar – Stellenbosch

Waterford Estate har precis vunnit den stora internationella utmärkelsen ”Bästa vingårdsupplevelse” och visst är det trevligt! Här kan man inte bara prova vin, utan man kan även ägna sig åt hiking i vingårdarna. Då får man med sig en picknick-korg och lite vin, sedan är det bara att promenera iväg längs det utstakade spåret. För den som inte vill gå kan man istället ta samma tur fast med jeep!

Warwick Estate erbjuder också vinprovning, men trevligast är ändå att köpa lite vin och sedan beställa deras gourmet picknick som intas på gräset utanför. Vill man kan man också åka jeep upp på berget bakom själva estaten. Här har man en fullkomligt underbar utsikt över hela Stellenbosch och halva Paarl!

Jordan är en av dom där klassiska vingårdarna. Här bör man absolut boka ett lunchbord i restaurangen också, så man kan njuta av maten och utsikten efter sin provning.

Reyneke är en av mina favoriter. En liten vingård som man bör boka besöket på innan man kommer dit. Man odlar allt sitt vin biodynamiskt och kvaliteten på vinerna toppar listan av det allra bästa. läs gärna mer om Reyneke i min tidigare serie ”Sydafrika från A-Z”.

Neethlingshof är en stor vingård med en av de mest kända alléerna i Sydafrika. Hit kan man åka och äta lunch i den traditionella restaurangen, och man har också ett stort vinprovarrum som erbjuder det mesta från gården.

Delaire är långt ifrån bara ett vinhus. Här ligger ett av Sydafrikas mest exklusiva hotell gömt, men det är inget man ser om man inte bokat rum. Däremot kan man njuta av Stellenbosch kanske vackraste utsikt från Graff Restaurant, eller ta en tur i den sanslöst exklusiva diamantbutiken, antingen innan eller efter man provat vin!

paarl

Om man bestämt sig för att ha några dagar i Stellenbosch bör man också ta sig vidare till Paarl och Franschhoek. Dessa två områden ligger c. 45 minuters körväg bort och erbjuder mängder med restauranger och vingårdar. Paarl är en ganska stor ort och här tycker jag främst att man ska rikta in sig på några ställen utanför själva centralorten.

Vingårdar – Paarl

Fairview är visserligen ett väldigt turisttätt ställe men inte mindre trevligt att besöka för det. Man kan inte bara stoltsera med en enormt bred och kvalitetsinriktad produktion av vin utan också en av sydafrikas mest kända ostproduktioner. Boka in en ost och vinprovning så får du lite av varje! Granne med Fairview ligger ochså Spice Route. Den här nta anläggningen sjuder av liv. Här finns vintillverkning, bryggeri, grappaproduktion och restauranger. Jag kan varmt rekommendera Wilderers pizzor/tarte flambée.

Backsberg Estate är en stor familjeägs anläggning vid foten av Simonsberg. Här kan man  njuta av den riktigt hemlagade maten i den stora trädgården efter sin provning. Man producerar också lite sprit för den som är intresserad. Under sommarhalvåret har man små gemytliga konserter på en av de stora gräsmattorna där man kan få lyssna på lokala förmågor, både kända och okända.

KWV är absolut värt ett besök. Förvänta er inga vingårdar dock eftersom anläggningen ligger mitt i staden. Men jag tycker ändå att man ska ta sig tid för ett besök i deras stora vinbutik. Här kan man nämligen hitta lite gamla årgångar, och oftast då av deras legendariska ”portviner”!

Vingårdar – Franschhoek

Boekenhoutskloof må ha ett nästan intill omöjligt namn att uttala, men det är absolut ett måste i Franschhoek. Vingården är belägen längst in i dalen och man erbjuder provningar av allt från de lite billigare märkena upp till verkliga höjdare!

La Motte har också ett brett utbud av nöjen. Förutom vin så erbjuder man restauranger, små butiker och ett stort galleri i anslutning till besökscentrumet.

Chamonix ligger på ena bergssluttningen ovanför Franschhoek och det känns nästan som att komma till en liten stuga tagen ur Sagan om Ringen. Här gör man strålande viner av ganska liten volym. En ganska ny restaurang har också anlagts här, och den kan jag varmt rekommendera.

Sedan ska man också komma ihåg att Franschhoek är Western Capes absoluta gastronomiska mecka. Här finns mängder av underbara restauranger. Reubens, La Petit Francaise, Maison för att nämna några. Innan man åker därifrån tycker jag också att man ska svänga in och ta en titt på Anthonij Ruperts massiva ”Car Museum”. Även den mest ointresserade vaknar till liv här inne! Om inte, så producerar dom fantastiska viner också.

 

 

Fler artiklar