Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Chokladens Historia - Utvecklingen i Europa - DinVinguide
Skriven av Maja Berthas

Chokladens Historia – Utvecklingen i Europa

Då kakao på den här tiden nästan fått en form av läkemedelsstatus valde man att blanda den med den livsviktiga mjölken som ett kosttillskott för undernärda barn.

Anna av Österrike

Den nystartade mesoamerikanska-spanska civilisationen hade tagit efter Montezumas traditioner att konsumera choklad och självklart började man också föra denna sed vidare till modernationen.
1580 kom den första lasten med kakaobönor till Europa och Spanien, med det nya kunnandet gällande chokladens tillredning blev drycken snart populär hos Kung Felipe II och hans entourage.
Omedelbart skedde en del förändringar av drycken och en sakta utveckling av smaken tog fart. Man började experimentera med chokladen och tillsatser av olika sötningsmedel, samt vanilj, blev snabbt populära och så småningom fick även mjölkchokladen ta plats i de kungliga kopparna. Hovet valde dock att konsumera den nya drycken under stort hemlighetsmakeri och receptet förblev en statshemlighet i nästan ett helt sekel.

1615 var det dags för kungligt bröllop! Den spanska prinsessan, Anna av Österrike, gifte sig med den spanska kungen Ludwig XIII och det sägs att prinsessan som en del av sin hemgift fick med sig det hemliga receptet på det spanska hovets nya favoritdryck. Nu hade alltså chokladen lämnat Spaniens trygga famn och istället hamnat i det blivande modelandet Frankrike. Intresset för kakao tog fart och snart spreds kakaoodlingar runt ekvatorn med hjälp av de europeiska kolonisatörerna. Java, Filippinerna och västra Afrika blev snart stora producenter vid sidan av områdena i Sydamerika.

Trots den nu ganska snabba spridningen av kakao i Europa förblev choklad något som var förbehållet de priviligierade i samhället. Priset var högt och det fanns inte en chans att vanliga människor kunde ha råd med en sån lyxvara. Allt efter att tiderna förändrades så såg man även i chokladbranschen stora förändringar. Den industriella revolutionen var i antågande under första halvan av 1800-talet och produktionen blev allt mer mekaniserad, vilket naturligtvis fick produktionskostnaderna av sjunka. Det tekniska framsteg som kanske räknas som den springande punkten i den moderna chokladproduktionens historia är kakaopressen.

                                 Van houten

Denna uppfinning utvecklades av Coendrad van Houten 1825 och nu kunde man plötsligt skilja ur fettet (kakaosmöret) i kakaobönan  vilket gav upphov till en helt ny produkt – Kakaopulvret! Plötsligt hade man fått fram en produkt som kunde användas i större skala och drickchoklad blev en folklig företeelse. Franska märken, såsom Poulain och Menier, skapade snabbt egna marknader när man lanserade sina pulverprodukter som en naturlig del i allas frukostvanor!

De tekniska framstegen fortsatte och 1847 producerade det engelska företaget Fry & Sons den första, kommersiella, gjutna chokladkakan. Redan tidigare hade uppfinningar såsom fyllda praliner, chokladbakverk och nougater funnit sin plats vid sidan om drickchokladen men nu var det alltså dags att börja konsumera chokladen på det moderna sätt som vi känner till idag. Dessvärre var inte kvaliteten på de första kakorna vidare upphetsande. De var gryniga och robusta med en oraffinerad struktur och utan den där silkeslena känslan. Rudolph Lindt conchMen innovationens peak var nära. 1879 presenterar den schweiziske chokladmästaren Rudolph Lindt en maskin som, under konstant rörelse, knådade kakaomassan och gav den en slät struktur. Han gav uppfinningen namnet ”conch” och nu kunde man äntligen ta det sista steget in i den moderna chokladkakans utveckling!

 

 

Mjölkchokladen var först ett experiment som utvecklades av Daniel Peter och Henri Nestlé, 1879. Då kakao på den här tiden nästan fått en form av läkemedelsstatus valde man att blanda den med den livsviktiga mjölken som ett kosttillskott för undernärda barn.
Vem kunde ana att denna uppfinning sedan skulle bli en av världens mest populära chokladvarianter?

Maja Berthas

Maja Berthas

Maja Berthas tog sin sommelierexamen på Restaurangakademien 2001 och har sedan dess varit verksam på många olika sätt inom vin- och chokladbranschen.

Läs mer om Maja

Läs mer