Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fredriks bubblor - Methode Cap Classic
Skriven av Maja Berthas

Chardonnay i Sydafrika

Om man ska rada upp världens kändaste och mest förnäma druvsorter så hamnar givetvis chardonnay långt upp på listan.

Vinerna från Bourgogne har alltid setts som ett riktmärke och ambitionen att uppnå samma kvalitet är tydlig hos vinmakare runt om i världen. I Sydafrika är druvans historia relativt kort och vägen till dagens chardonnayproduktion har varit allt annat än rak. På grund av restriktionerna under apartheidregimens Sydafrika var det svårt att få in nytt plantmaterial till landet och smugglingshistorierna är många.

I flera fall hittade små påstådda chardonnaysticklingar vägen in i Sydafrika för att senare visa sig vara helt andra gröna druvsorter. En av pionjärerna för utvecklingen av chardonnay i Sydafrika är Danie de Wet från De Wetshof Wine Estate i Robertson.
Efter att ha registrerat områdets första Estate 1972 började arbetet med att introducera gröna druvor i vingårdarna och efter en rad resor i Europa fastnade han för Bourgogne och chardonnay. I likhet med sina andra vetgiriga kollegor kämpade man länge för att få in ett rent plantmaterial i landet och 1981 kunde Danie de Wet stoltsera med att vara en av de första producenterna att kommersiellt marknadsföra och producera vin på just chardonnay.

Idag är chardonnay en av de mest planterade gröna druvsorterna i landet

och den finns representerad i samtliga regioner. Såväl stilar som prislägen är många men visst kan man skönja en trend i själva smakprofilen. Idag går man definitivt åt viner med mindre ekkaraktär, elegantare framtoning och lite ”svalare” stil. De områden som främst gjort sig kända för Chardonnay är Robertson (då även för sin utmärkta Cap Classique), Hemel en Aarde och Elgin.

Robertson

 

Robertson kan tyckas vara ett väldigt varmt distrikt med dagstemperaturer som nästan ger området en ökenkänsla. Dock har man svala nätter och en hel del kall luft pressas in i dalen så dygnsmedeltemperaturen i Robertson är faktiskt lägre än i t ex Paarl. Jordmånen karaktäriseras av en hel del kalk vilket bidrar med potentiellt hög syra i de viner man tillverkar.

De Wetshof Bateleur 2013
Varunr. 92116
Robertson, Sydafrika
Pris: 269 kronor

Ett utmärkt exempel på bra Chardonnay från Robertson. Stram och mineralig stil med en subtil smörighet och hasselnötstoner. Går utmärkt att lagra!

Springfield Estate Méthode Ancienne Chardonnay 2012
Varunr. 74609
Robertson, Sydafrika
Pris: 253 kronor

Springfield är en av mina favoritproducenter och deras Méthode Ancienne är inget undantag. Vinet är ofiltrerat och ostabiliserat vilket ger en extra dimension till smaken och spännande karaktär. Doft och smak är närmast exotisk med en påtagligt stram nötig eftersmak och honungssöta toner.

Graham Beck Blanc de Blancs 2010
Varunr. 6505
Robertson, Sydafrika
Pris: 139 kronor

Ett av Sydafrikas bästa mousserande viner! Kexig och torr med toner av gula vaxiga äpplen och med en lång eftersmak. Går utmärkt att lagra och blir riktigt intressant med lite tid.

Elgin

 

Elgin är placerat i regionen Cape South Coast och ligger på ca 350 meter över havet. Området är ett av de få distrikten i Sydafrika med ”naturliga gränser” då själv distriktet består av en dal på ett berg. Mogningsperioden är lång här och man har en låg medeltemperatur som ger vinerna en tydligt sval karaktär. Förr i världen var området mest känt för sina äppelodlingar men numera är det vinindustrin som blomstrar mest. Här odlas alla sorters druvor och just Chardonnay har på senare tiden fått riktigt bra genomslagskraft.

Oak Valley Chardonnay 2013
Varunr. 74265 (best.sort.)
Elgin, Sydafrika
Pris: 189 kronor

Härlig, frisk och rostad smak med inslag av gula frukter och en krämig eftersmak. Bra exempel på Chardonnay från Elgin men möjlighet till några års lagring.

The Mentors Chardonnay 2012
Varunr. 70255
Elgin, Sydafrika
Pris: 199 kronor

Det här vinet tillverkas av KWV som för de flesta i Sverige kanske främst kopplas ihop med varumärket Roodeberg. Mentors-serien är KWV´s prestigeviner och dessa bjuder på riktigt hög kvalitet. Vinet är smakrikt med en stram eftersmak och man har hållit igen på ekfaten vilket ger en elegant framtoning. Väldigt gott helt enkelt!

Hemel-en-Aarde

 

Hemel-en-Aarde har länge räknats som ”Sydafrikas Bourgogne” då fokus länge legat på Chardonnay och Pinot Noir och visst gör området skäl för sitt namn! Själva dalen sträcker sig upp bland de kustnära bergen från turistorten Hermanus, sydost om Kapstaden. De flesta producenterna är små och man fokuserar oftast på ett fåtal viner. Tyvärr finns det inte så många Chardonnayviner från just detta område representerade på Systembolaget men den som väl finns är kanske också den mest kända!

Hamilton Russell Vineyards Chardonnay 2014
Varunr. 75274
Hemel-en-Aarde Valley, Sydafrika
Pris: 299 kronor

Liten vingård som ägs av Anthony Hamilton Russell och hans fru Olive. Man producerar bara ett fåtal viner varav en Pinot Noir och en Chardonnay under Hamilton Russell Vineyards etikett. Vinet är fantastiskt smakrikt med naturligt hög syra, väl integrerad ek och en stram mineralitet. En riktig klassiker!

Maja Berthas

Maja Berthas

Maja Berthas tog sin sommelierexamen på Restaurangakademien 2001 och har sedan dess varit verksam på många olika sätt inom vin- och chokladbranschen.

Läs mer om Maja