Warszawa, restauranger och vinbarer!

Warszawa är kanske inte den vackraste av städer men den har en viss charm och det finns en gryende restaurangmarknad. Jag besökte staden och några av deras restauranger för en dryg månad sedan. Jag blev charmad!

Annons:

Om du är som jag så är Polen inte ett land som direkt kopplas samman med fine dining och vin. Jag besökte Gdansk för några månader sedan, då blev jag charmad av staden som sådan. När jag besökte Warszawa var det kanske mer restaurangerna och människorna som charmade mig.

Ferment Warsaw Poland
Daniel Pawelek

Jag var inbjuden att prova ett antal restauranger som tillhör en grupp som kallar sig Ferment och för att få en bild av Warszawa som mat- och vinstad. Bakom denna grupp av restauranger hittar vi en entreprenör som älskar mat och vin, Daniel Pawelek. Han är polack men arbetade på ett antal restauranger i London under 15 år, bland annat på Grill Room vid Dorchester hotel och Sketch. År 2009 återvände han till Polen och Warsawa. Ett par år, 2011 senare öppnade han upp sin första restaurang, Butchery & Wine. Idag har han fem restauranger eller vinbarer, alla med sin egen profil och stil.

Steak tartar
Råbiff serverad på Rozbrat 20

Maten går från elegant till lite mer rustik. Den är välgjord och råvarorna är utmärkta och ofta lokala. Det som jag kanske skulle önska är lite mer polsk mat. Köken är ganska internationella i stilen även om det finns en polsk touch också. Detta kommer kanske främst fram i råvarorna men ibland också i mer rustika rätter.

svampsoppa
En mer rustik polsk svampsoppa som var en höjdpunkterna vid besöket hos Butchery & wine

Vid sidan av restaurangerna besökte jag också några av matmarknaderna i Warszawa. Detta var riktigt trevligt och gav en känsla av vilken kvalitet råvarorna i Polen har. Den första marknaden heter Forteca, denna påminner om bondens marknad. Här finns många små lokala producenter som säljer sina produkter. Ost, kött, fisk, grönsaker, svamp, yoghurt med mera. Här kan du hitta riktigt bra produkter.

Matmarknad
Matmarknaden Forteca

Den andra vinmarknaden heter Hala Mirowska och är en av de gamla traditionella matmarknaderna. Här finns både högt och lågt och det är lite av en upplevelse i sig. I den ena butiken ser man krims-krams, i nästa säljer man endast ägg – i många olika kvaliteter och från olika fåglar. I en annan säljs blommor och här finns massor av grönsakshandlare och slakterier. Mycket av Fermats råvaror kommer här ifrån. Känslan är dock att det är en marknad man måste lära sig.

Warsawa
Marknaden Hala Mirowska

Intill Hala Mirowska öppnar inom kort Hala Gwardii som kommer bli mer av små butiker och restauranger, en mötesplats snarare än en ren marknad som Östermalmshallen. Vi fick en snabb blick in i byggnaden kommer bli riktigt snyggt!

Warsawa
Marknaden Hala Mirowska

När vi kommer till de vinbarer och restauranger som vi besökte finns det digra vinlistor. Till stor del har de traditionella viner men det går också hitta sådant som kul, annorlunda och lite oväntat. Här finns naturviner, viner på udda druvor och viner från lite ovanliga länder som till exempel Polen. Framförallt var sommeliererna riktigt duktiga på att hitta bra och intressanta matchningar med maten.

Polen

Warsawa ligger nära Sverige. Det tar ca 1 timma och 45 minuter från Arlanda och en riktigt bra stad att åka till på en kortare semester. Här finns vackra miljöer som gamla stan, även om den återuppbyggd, universitetsområdet och intressanta museer. Jag slår gärna ett slag för the Warsaw rising museum. Om du inte innan förstått vad krig är och hur det kan påverka en stad och dess invånare kommer du ha förstått det efter ett besök där. Det är också ett sätt att förstå varför Warszawa ser ut som det gör idag.

Wasawa ,museum

När det kommer till restauranger finns det ett antal restauranger som är riktigt trevliga och bra. Nu har jag bara besökt en handfull, men dessa har dock gett blodad tand. Maten och servicen är utmärkt, vinlistorna spännande och bra. Till detta är de riktigt prisvärda.

5 restaurang/vinbars-tips i Warszawa

Warsawa Polen

Butchery & Wine

Detta är ett klassiskt steak house som idag vuxit ur sina ursprungliga lokaler. Ursprunget finns dock fortfarande kvar men de har också hyrt in sig i en lokal i grannhuset. Detta är ett sådant ställe som jag kan se bli mitt andra vardagsrum. Familjär stämning, lite lagom stökigt, utmärkt mat och bra viner. Behöver man så mycket mer?

Warsawa Polen

Brasserie Warszawska

Detta är en lite mer klassisk restaurang som utseendemässigt minner om svunna tider. Maten är också mer klassiskt fransk och utmärkt tillagad. På något sätt får detta mig att tänka på miljöer från filmer innan andra världskriget. Storslaget, dekadent och festligt. Perfekt för en festmiddag. Härlig stämning!

Warsawa Polen restaurang

Rozbrat 20

Här kommer vi till en mer modern fine dining restaurang. Maten är precis, spännande och mycket bra. Servicen är perfekt och vinmatchningen väl genomtänkt. Även om maten går mer åt fine dining så känns det varken stelt eller tillgjort, det känns att det finns ett mathjärta mitt i det hela.

Warsawa Polen restaurang

Kieliszki na Hożej

Känslan här är att du är i en vinbar. Den känslan är rätt, du är i en vinbar men också en i bra restaurang. Maten här är lite mer polsk men med en modern tvist. Här fick vi vad man kan kalla polska tapas, dvs massor med spännande smaker och råvaror matchade med kul viner. Lokalen känns inbodd och hemtrevlig. Som om den alltid legat här. Den öppnade dock så sent som 2015.

Här hittade vi också lite lekfullhet. Du kan beställa maten genom att beställa vinet, det vill säga du får mat som passar till ditt vinval men du vet inte i förväg vad du får. De har också ett vinspel där man köper viner blint, om du kan avgöra vad det är för vin så slipper du betala. Det skulle nog inte alkoholmyndighetrna här hemma godkänna.

Warsawa Polen restaurang

Kieliszki Próżnej

Även detta är en vinbar, denna känns dock lite mer modern i inredningen och maten. Det går dock inte missa att detta är en vinbar, man är omringad av buteljer och glas. Här finns mer än 200 viner på glas så det går att sitta av ett gäng kvällar här. Maten är av mer modert snitt med inslag av mer internationella kök.

Warsawa Polen restaurang
Missa inte att prova polska viner, detta var riktigt bra!

Om du inte varit i Warsawa innan är detta en bra början. Jag tänker åka tillbaka samt utforska Warszawa lite närmare inom en snar framtid. Om du är där rekommenderas också att prova lite polska viner, det finns en del som kan överraska dig. Läs mer om polska viner i DinVinguide.se vinatlas.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar