Vulkaniska viner från Santorini

En sommar som denna behöver man inte kanske inte längta bort till värmen vid medelhavet men ibland är det skönt att komma iväg, att byta miljö, att se något nytt. Många har upplevt den grekiska övärlden genom båtluff eller på via solsemestrar men man kan också uppleva den via vinet. För en tid sedan besökte jag det grekiska semesterparadiset Santorini och Santo wines. Santorini är så vackert att det gör ont, till detta producerar man också fantastiskt bra viner – så följ med och få in inblick i en av Greklands bästa vinregioner.
Greece (600x600)

Santorini är en vulkanö i Egeiska havet, formen på ön eller öarna skapades i stort vulkanutbrott ca 1600 f Kr. Utbrottet var så kraftigt att ön splittrades i en ögrupp och vulkanen är fortfarande aktiv. Just utbrottet och att ön delvis sjönk ned i havet har fått vissa att tro att detta skulle kunna vara det Atlantis som Platon omnämnde – vi lämnar det därhän- På huvudön, Thera, finns lämningarna efter staden Akrotiri som förstördes och begravdes vid utbrottet. Man började gräva ut staden på 1960-talet och idag kan man gå runt i staden och uppleva en del av förhistorien och vandra genom staden, se husen och få en glimt av bronsålderns Santorini. Gjorde man vin på Santorini redan då? Kanske det finns vissa arkeologiska fynd som tyder på detta.

Akrotiri (600x398)

Nu ska vi dock koncentrera oss på vin. Huvuddruvan på Santorini är assyrtiko, en druva som man gör vita viner av, andra druvor som odlas och man gör vitt vin på är aidani och athiri. På dessa druvor gör man såvål söta som torra viner samt mousserande viner. Intressant är också att man odlar en mindre mängd röda druvor såsom mavrotragano, voudomato och mandilaria. Assyrtiko är som sagt den stora druvan och utgör ungefär 85 % av vinodlingarna, övriga vita 10 % och de röda druvorna utgör knappt 5 % procent.

Santorini vineyard3 (600x399)

Man klassificerar vinerna som Santorini, Nykteri, (Mezzo) och Vinsanto. Santorini måste innehålla minst 75% av assyrtiko och man får också använda druvorna athiri och aidani. Vanligen är dessa viner oekade.

Nykteri ska innehålla minst 75% assyrtiko och man får också använda druvorna athiri och aidani. För att kallas nykteri måste vinet lagras i minst ekfat i minst tre månader. Druvorna ska traditionellt plockas efter solens nedgång och innan den gått upp.

Mezzo ingår egentligen inte i klassificeringssystemet men är ett sött vin gjort på vita eller röda druvor och liknar vinsanto men är inte lika sött, namnet betyder mindre sött. Man soltorkar druvorna innan de pressas, till detta tillsätts torr vinmust tillsammans med vinmusten från de torkade druvorna.

Vinsanto är ett traditionellt sätt med sina anor i Italien. För att få kallas vinsanto ska vinet vara gjort på minst 51 % assyrtiko resten ska bestå av athiri eller aidani eller andra lokalt odlade vita druvor. Man skördar dessa druvor sent, en så kallad late-harvest, och soltorkar druvorna i 12–14 dadar varefter de pressas. De ska lagras i minst 24 månader i ekfat.Santorini vine yard (600x324)

På Santorini finns ungefär 3500 hektar med vingårdar och nio vinerier och totalt tretton producenter. Vingårdarna är karga, steniga och vinrankorna är låga. Man odlar dem på ett speciellt sätt som kallas kouloura, vilket får dem att se ut som en korg eller fågelbo. Detta gör att druvorna kommer nära marken vilket gör det lättare att bevara fukt och vätska, de ger också skydd mot solen. Vingårdarna är terrasserade för att hjälpa till att binda vattnet till jorden. Vinlusen kom aldrig till Santorini, den vulkaniska marken skyddar, så många av vinstockarna är gamla, vissa till och med så kallade pre-phylloxera, dvs från tiden innan vinlusen och mer än 100 år gamla.

Santorini kouloura 2 (600x389)

Det här är inget lätt landskap att göra vin i, värmen, den steniga hårda jorden och torkan sätter förutsättningarna. Vinerna odlas i princip ekologiskt och några av vingårdarna är numera certifierade. Alla druvor handplockas, på grund av de buskodlas är maskinplockning inte ett alternativ. I vingårdarna använder man i regel endast åsnor för transporter, för att inte skada stockarna. Man sprejar dock 2 gånger per med sulfur, annars är de största problemen torka och fåglar.

Santo wines santorini (600x398)

Vårt besök var kort och vi besökte endast ett vineri Santo wines. Vinprovningen var något utöver det vanliga, i solnedgången med utsikt mot kratern, de andra öarna och havet tillsammans med fantastiska viner.

Santorini tomatoes (600x399)

Santo wines blandar det traditionella, arbetet i vingårdarna med modern teknik i vineriet som byggdes 1992. Vineriet är byggt i flera våningar, framförallt för att att man använder gravitation för att göra vinet, dvs man undviker pumpsystem mellan tankarna. Men det är också ett sätt att får den stora anläggningen att smälta in i landskapet. Om du kommer till Santorini är detta ett av de ställen du vill besöka, man har en fantastisk utsikt, möjlighet att prova deras viner och andra produkter i en helt fantastisk miljö och vinerna är utmärkta. Man odlar också favabönor, tomater med mera. Totalt sätt tar man emot omkring 400000 besökare om året.

santorini on the vineyards (600x393)

Man har tillgång till cirka 1300 hektar med vingårdar varav man äger en del, en del arrenderas och från en del köps druvorna in. Vinstockarna är i genomsnitt lite över 50 år gamla. Man använder endast fransk ek för de viner som fatlagras.

Santorini sunset2 (600x358)

Vi provade de flesta av deras viner som vanligt är det några som fastnar lite mer än andra även om jag blev mer eller mindre förälskad i de flesta.

santorini (600x398)

Det första är ett spännande mousserande vin, gjort med traditionell metod, dvs på samma sätt som champagne på 100 % assyrtiko. 2012 är den första årgången och det här är riktigt trevligt. Friskt, riktigt bra syra, fin mousse och en bra längd. Första årgången är riktigt bra och med några års erfarenhet kommer detta bara bli bättre.

Santorini Sparkling 2012 Santo wine (600x398)

Två spännande viner är Santorini Aidani 2013 och Santorini Athari 2013, bägge 100 % av respektive druva och bägge ekologiska. Särskilt den sistnämnda föll mig på läppen med noter av earl grey, aromatiska kryddor, lite exotisk frukt, sandiga tanniner – fick mig att längta efter vongole och vitlök.

Santorini Assyrtiko 2013 och Assyrtiko grand Reserve 2013 är också två riktigt bra viner. Detförsta rakt, balanserat, underbar syra, stenig, lätt sälta, torrt. Perfekt sommarvin. Det andra är fatlagrat, har lite mer frukt och kropp men fortfarande med en riktigt fin syra – här började man längta efter en risotto och lite rökt lamm.

Santorini Assytiko 2013 (600x555)

Vi provade också ett gäng röda viner, kanske mer intressanta än fantastiska men väldigt kul att prova. Ett är dock värt att hålla ögonen efter, inte bara för att det är kul och intressant utan för att det är riktigt bra: Santorini Mavrotragano 2011. Här finns massor med örter, lite läder, en underliggande pigg frukt, tydliga tanniner och fin rund avslutning med ett stort djup. Lite rustik, lite kantigt och riktigt häftig.

Santo wines mavrotragano 2011 (600x521)

Avslutningsvis provade vi två vinsanto viner, 2005 och 12 years old. Bägge är mycket bra där den första är lite friskar och fruktigare och med stor komplexitet och fint djup och den 12-åriga snarast drar åt en tawny i stilen och har en helt strålande syra.

Vinsanto 12 yo Santo wines (570x600)

Jag är frälst! Jag vill tillbaka till Santorini! Jag vill prova mer och Santo wines borde vara representerade på bolaget – det är dom dock inte (än)!

vinsanto (600x494)

Om du vill prova finns det några på bolaget, varav jag endast provat ett: det är å andra sidan riktigt bra men för tillfället slutsålt: Assyrtiko by Gaia -Wild Ferment. Detta testade jag i Nemea, Gaia har också vingårdar där och även de vinerna är värda att hålla utkik efter. Annars finns viner från Boutari och Domaine Sigalas.

 

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar