VM-viner på bolagshyllan

Fotbolls VM är i gång sedan ett par veckor, det betyder många timmar i TV-soffan. Jag tror att många soffpotatisar liksom jag kopplar samman idrott och snacks, lite tvetydigt kanske men likväl sant. Till snacks behövs det också något gott att dricka och många väljer öl. För mig gäller dock vin, till fest såväl som till fotboll.

Annons:

Fotbolls-VM betyder många sköna timmar framför dumburken och efter första matchen var vi många som började spänna bågen högt. Den tyska kallduschen sänkte kanske VM-febern något men vi har trots allt en vinst och fortfarande chansen att gå vidare till åttondelsfinal. Reser vi oss likt fågel Fenix eller har vi sträckt oss för högt och faller likt Ikaros mot jorden – ikväll vet vi hur det gick med det. Oavsett hur det går ikväll fortsätter spelet och det finns många fler chanser till gott vin och fotbollsupplevelser, dock med lite mindre risk för hjärtklappning. Jag har buffat upp med mjuka kuddar i soffan, chips, ost, salami och vin. Någon landslagströja, blågul keps eller vuvuzela blir det dock inte!

Vanligen plockar jag fram något ur vinkällaren men idag gjorde jag en liten sightseeing på det lokala bolaget i jakt på VM-viner. Det hade varit kul att plocka fram något ryskt, något svenskt och något mexikanskt men ingetdera fanns på det aktuella bolaget. Istället hittade jag tre lite annorlunda viner, något jag gärna ser mer av på bolagshyllorna. Chips, ostbågar och nötter har det gemensamt att de är salta, ofta kryddade med peppar eller örter och ganska feta. Detta stämmer också väl med lufttorkad skinka, salami och ost. Till det vill jag ha ett vitt eller rosa vin, gärna mousserande. Jag vill ha något med mycket fräschör och hög syra så jag håller mig vaken och som skär igenom det där feta och skapar balans i gommen.

Tre bra intressanta VM-viner på bolagshyllan

Intressant kopplas ofta samman med något som inte är så bra när det kommer till vinvärlden, just därför trycker jag på att de också är bra. Det som är intressant med det första är druvan, en lite udda tysk druva som ger väldigt charmiga viner. Det andra vinet är gjort på en druva som regerar i Vinho Verde och Rias Baixas men i detta fall odlad på Nya Zeeland och i det tredje fallet är det en spansk druva som oftast används i Cava men här i ett stilla vitt vin.

VM-viner

Keller scheurebe kabinett 2016, Rheinhessen, Tyskland, 179:- Nr 96087, Systembolaget

Detta vin kommer från Tyskland, landet som kanske har berövat oss chansen att gå vidare från gruppspelet. De gör mer än att spela effektiv fotboll i Tyskland, de gör också riktigt bra viner. Druvan scheurebe är en lite ovanlig tysk druva. Den skapades av Dr. Georg Scheu 1916, i dagens Pfalz där hans släktingar fortfarande gör vin under namnet Weinhof Scheu, läs mer här. Druvan är en korsning av riesling och silvaner. De flesta av mina favoriter av druvan kommer från Pfalz men just detta vin kommer från Rheinhessen.

Ett riktigt fint vin med en hel del elegans och en liten fin spelande sötma. Trots sötman är det friskt tack vare en bra syra och smak av syrliga gröna äpplen, krusbär, lime och lite sötare tropiska frukter. Avslutet är långt och har inslag av färska örter som salvia och vita blommor och en stensälta. Det är ett vin som är saliverande och fungerar utmärkt med smakrika hårdostar eller chilinötter. En fördel är att det har låg alkohol, så du kan hålla koncentrationen uppe på fotbollen utan problem.

VM-viner

Left field albarino 2017, Gisborne, Nya Zeeland, 119:-, Nr 6255, Systembolaget

Namnet känns lite fotboll, eller hur men betyder egentligen något udda och hur många spansk/portugisisk druvsorter hittar du på Nya Zeeland. Här brukar vinerna vara gjorda på sauvignon blanc eller pinot noir så detta känns riktigt kul och annorlunda.

Det här är ett kul annorlunda vin. I smaken minner det mer om en vioginer än albarino/alvarinho. I frukten finns exotisk frukt som nätmelon och kiwi vilket kombineras med persika och gröna äpplen samt när temperaturen går upp lite apelsinskal. I avslutet finns en liten ekfatssträvhet. Det är friskt och gott men saknar lite av de där salta Atlant-tonerna som jag är van vid från druvan, det har också en lite varmare fruktighet och ett kryddigare avslut. Det är dock gott och fungerar utmärkt till olika typer av potatischips eller ostbågar.

VM-viner

MiM Natura Xarel-lo de Terrer 2017, Penedes, Spanien, 99:- Nr 6442, Spanien

Förutom att Spanien är en stor fotbollsnation och redan har gått vidare till åttondelsfinal så är inte detta vin som skriver fotboll. Det är dock ett vin på en druva som i sig inte är så ovanlig, åtminstone inte i spanskt bubbel, detta är dock ett vitt vin. Druvan heter Xarel-lo och i vinet finns också lite chardonnay.

Detta är ett ungt friskt vin med inslag av gröna och gula äpplen samt citrusfrukter. Det har en kryddig lätt oxidativ avslutning med en hint av ekfat samt ett inslag av stensälta i avslutet. Vinet är fräscht, har fin struktur och passar bra till chips, lufttorkad skinka eller ostkrokar.

Tre viner för dig som vill vara lite äventyrlig framför VM-fotbollen och som vill satsa på något annorlunda men gott.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar