VM-käk från Ryssland: Biff Stroganov

Vårt ryska äventyr är slut för denna gång. Landslaget tog sig till kvartsfinal och gjorde en stor insats men det finns mer i Ryssland än bara fotbollsäventyr. Varför inte göra lite rysk mat för att komma i stämning till kommande semifinaler, match om tredjepriset eller final, till exempel en Biff Stroganov.

Annons:

Vårt Rysslandsäventyr är över för denna gång men än finns det flera matcher kvar att njuta av. För oss som inte är på plats i Ryssland kan det också vara kul att få lite rysk kultur under VM, till exempel genom mat som Borsjtj eller Biff Stroganov.

Rätten Biff Stroganov är döpt efter den adliga familjen Stroganov, om den gjordes för dem är dock en annan historia. Stroganov var en av de rikaste och äldsta adelsfamiljerna i Ryssland och de hade slott och palats över stora delar av det Ryska riket. Rätten i sig skapades av en fransk kock Charles Briere som arbetade i Ryssland i slutet av 1800-talet. Enligt historien arbetade han åt familjen Stroganov och döpte rätten efter dem, om han verkligen arbetade för dem verkar dock vara mer osäkert. Säkert är dock att han vann en matlagningstävling med en rätt som kallades Biff Stroganov 1891.

Biff stroganoff

Rätten blev snabbt en populär rätt i Ryssland och spred sig över världen, därmed finns det många olika recept på den. Det finns också två olika stavningar Biff Stroganoff och Biff Stroganov. Detta kanske inte är den somrigaste av rätter men den är god och den är ryskt eller rysk/fransk. Mitt recept är inte revolutionerade, det bygger på ett klassiskt recept och sedan har det lagts till och ändrats lite i det över tid för att passa min palett – jag hoppas att du kommer gilla det också.

Biff Stroganov (4-6 personer)

  • 500 gram nötkött, t ex oxbringa, högrev, fransyska e.d. – strimla köttet, ungefär fingertjocka och 5-7 cm långa.
  • 2 stora eller 5-6 små schalottenlökar, skivade i tunna skivor
  • 300 gram skogschampinjoner, kvartade eller delade beroende på storlek
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 1 grillad röd paprika,
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl smetana eller rysk yoghurt
  • 1,5 dl kalvfond (utspädd)
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 1-2 tsk paprikapulver
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 2-3 persiljekvistar (bladpersilja), finhackade
  • En näve bladpersilja
  • 1 vitlöksklyfta, krossad och hackad
  • 2-3 msk smör (till stekning)
  • ca 2 msk konjak
  • Juicen från en halv citron samt rivet skal från densamma
  • salt & svartpeppar

Börja med att bryna köttet, lägg det sedan åt sidan för att vila. Bränn av/grilla paprikan och skär upp den i lagom stora delar. Jag brukar göra den ganska små bitar, ca 2 x 0,5 cm. Om du använder inlagd grillad paprika så torka den och smaka av hur syrlig den är för att få bra balans i grytan, t ex med lite mer sötma eller mindre citronjuice.

biff stroganoff

Koka upp lite vatten. Rör ned honungen och senapen tillsammans med tre matskedar av vattnet och ställ åt sidan.

Biff stroganov

Torrstek svampen tills de får fin färg, häll på konjaken och flambera (om du vill) eller låt den koka in. Om du väljer att flambera så glöm  inte att stänga av fläkten och se till att du har ett lock du kväva elden vid behov. Tillsätt därefter ett par matskedar smör och tillsätt löken och persiljekvistarna, låt bryna någon minut. Lägg därefter i paprikan, tomatpurén och paprikapulvret och köttet, rör ihop och låt fräsa någon minut innan du häller på blandningen med honung och senapen, citronjuicen, buljongen och fonden. Koka upp och låt sjuda i ca 30 minuter under lock. Prova att köttet har blivit tillräckligt mört, stäng sedan av värmen och rör ned grädden och smetanan (koka inte upp) och låt stå i cirka 10 minuter. Smaka av med salt & peppar vid behov och innan de är dags att servera så rör du ned en näve hackad bladspenat och det rivna citronskalet.

Biff stroganov

Servera med lite extra smetana eller rysk yoghurt och saltgurka samt med pressad potatis, ris eller pasta. Om du vill ha en sallad till brukar en tomat- och rödlökssallad funka fint.

Om du inte vill ha vodka till så fungerar ett ungt fruktigt rött vin som:

Biff Stroganoff

Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2015, Piemonte, Italien, 159:-, Nr 74201, Systembolaget

Ett ungt fruktigt vin med ett fint djup och bra fräschör. I smaken finns mörka bär som körsbär och plommon kombinerat med en fin örtig ton och en snyggt integrated ekfastsmak. Eftersmaken är lång och kryddig med inslag av mörk choklad och mocca.

Biff Stroganov

Xavier Côtes-du-Rhône grenache Vieilles Vignes organic 2016, cotes du Rhone, Frankrike 99:-,Nr 2151, Systembolaget

Ett annat trevligt fruktigt vin kommer från Rhonedalen och gjort på druvan grenache. Detta har en kombination av mörka och röda frukter av bär i smaken såsom körsbär, plommon och hallon kantat av en fin blomighet. Detta kombineras av lång avslutning men en fin ekfatston med inslag av peppar, lagerblad och exotiska kryddor.

Två riktigt trevliga viner som passar bra med Biff Stroganov och till en semifinal eller final.

Magnus Reuterdahl

Fler artiklar från Magnus Reuterdahl