Vita viner från Portugal

Portugals gulddröm försvann mot Uruguay. Det finns dock gott om guldkorn om vi tittar på deras viner. Magnus Reuterdahl besökte Lissabon för ett par dagar sedan och provade viner från ett 60-tal vinproducenter och pratade med dem om deras aktuella viner. Då det är sommartid blev det ett fokus på vita viner.

Annons:

Just nu känns det lite som omvända världen. Normalt sätt åker jag söder ut för att njuta av värmen men just nu är det varmare i Sverige än i Portugal, åtminstone vissa dagar. Vidare åker favorit på favorit ut ur fotbolls-VM, i de fall de ens tog sig dit. Men inte ens i vinvärlden är allt sig likt där känns det normala har blivit det onormala. Klimatet skiftar från år till år vilket ger ständigt nya förutsättningar. Det är dock under sådana omständigheter som de riktigt bra vinmakarna verkligen står ut och fortsätter producera bra viner om och om igen. Jag träffade flera sådana vinmakare i Portugal.
Portugal
Roger Kolbu och jag provar vin. Adegga wine & food festival 2018.
Foto: Ricardo Bernardo ©Adegga 2018
I helgen besökte jag Lissabon och Adegga wine & food festival 2018. Där träffade jag och provade viner från ett 60-tal producenter. Eftersom att det är sommar var det ett visst fokus på vita och rosa viner. Jag har försökt koncentrera mig på den senast årgången, det vill säga 2017 men många släpper också viner från 2016 och 2015. Det är viner som precis släppts i Portugal, några av dem finns redan på bolagets hyllor och hos nätvinhandlarna, andra kommer snart och vissa kan vi hoppas att någon plockar upp.
Portugal är ett stort vinland, det är vinland med många alternativ och varje gång jag kommer hem förundras jag av att vi inte dricker mer portugisiska viner.  När jag samlade mina favoriter från denna resa hamnade jag till slut på åtta stycken. Det är dock en sanning med modifikation, det kunde lätt ha blivit det dubbla. Därför har jag smusslat in några tips mellan raderna.

Precis som på många andra platser i Europa var 2017 en het och torr årgång i Portugal. Detta har gett viner med mer frukt och kraft än vanligt. Portugals viner har dock ofta hög syra vilket hjälper till att balansera vinerna trots högre alkohol, mer frukttoner och mer bredd. De flesta vinmakarna berättar dock att det krävt mer arbete än vanligt, både i vingårdarna och i vinerierna vid vinmakningen.

Portugal

Några av de verktyg som vinmakarna använder är att plocka en del av skörden tidigare, dvs innan druvorna uppnått full mognad. Detta ger viner med mer fräschör och lägre alkohol, det finns dock en risk att att vinerna får omogna smaker. För att undvika det plockar de druvorna vid flera tillfällen och gör sedan en blend av dem för att få en fin balans i vinet. En annan del ligger i att jobba hårdare med selektering av druvorna. Det handlar både om att välja plockningsdatum och att använda de bästa druvorna. Vidare vill de gärna få få in mer struktur i vinerna, för skapa balans. Detta kan göras genom att vinerna får längre skalkontakt, att pressa druvorna med sina stjälkar för att få en viss tanninstruktur. Det är också flera som berättar att de valt att använda lite mer ekfat än vanligt. En vanlig variant är att låta 5-20% av druvjuicen ligga på ekfat, detta görs inte för att ge vinet smak av ekfaten utan struktur.

Detta har gett resultat och vinerna från 2017 är överlag både charmiga, tillgängliga och fräscha trots att de är lite större än vanligt.

Vintips vita viner Portugal

Jag har valt ut åtta viner varav några finns i Sverige. Om de inte finns anges cirka-pris i Portugal för konsument i euro. Viner som inte finns tillgängliga nu rekommenderas varmt om du åker till Portugal på semester eller i affärer samt om du är vinimportör.

Portugal, Azorerna

Arinto dos Açores sur lie 2017. Just nu säljs årgång 2016 via beställningssortimentet (329:-, Nr 73974)

Ett  härligt vin från ögruppen Azorerna av vinmakaren Antonio Maçantita. Det har massor av fräschör, havstoner men också lite djup genom att det legat på jästen. Ett vin med en rustik elegans men också en hel del komplexitet. Gott att dricka som det är men också riktigt fint till grillade skaldjur eller fisk.

Årgång 2017 bör komma inom kort på beställningssortimentet.

Portugal Douro

Al Olgas 2016 Maçantita, Douro, cirka-pris i Portugal är 23 euro.

Gjort av samma vinmakare som ovan men i Dourodalen gjort på druvor från 85-100 år gamla vinstockar.
Ett härligt vin med massor av komplexitet och elegans. I smaken finns citrus och andra gula frukter. Vinet har en härlig struktur med en mycket lätt ekfatston, fin kropp och en härlig längd. I avslutet som ligger kvar länge finns stensälta, vitpeppar och örter. Mycket bra.

AdegaMãe 2 2 1 årgång 2015, Vinho Verde & Lisboa, cirkapris i Portugal är 25 euro.

Detta är ett konceptvin gjort på alvarinho från två olika regioner och av två olika vinmakare, Anselmo Mendes i Vinho Verde och Diogo Lopes i Lisboa.
Vinet har en blommig, fruktig doft med inslag av grillade citrusfrukter. I smaken finns citron, lime och grapefrukt  kombinerat med lite persika och en liten hint av acacia honung. Här finns såväl volym som en riktigt fin struktur. Trots att det är smakrikt finns det en driven syra och mycket stensälta och havstoner som ger det elegans och fräschör. Till grillad fisk eller ljust kött. Komplext och gott.
AdegaMãe har tidigare haft en svensk importör men står inte längre med på deras hemsida, låt oss hoppas att det bara är tillfälligt. De har flera riktigt bra viner att hålla ögonen öppna efter. Personligen så håller jag deras vita högst, förutom detta är deras viosinho och artinto riktigt bra för cirka 8.5 euro. Söker du ett bra billigt vin är deras Dory branco 2017 riktigt vasst och kostar bara 5 euro.
Portugal

Muros Antigos alvarinho 2017 Anselmo Mendes, Vinho Verde, 195-205:-/ flaskan hos winefinder.se

Fruktigt, somrigt och charmigt. Vinet har en härlig fräschör med en rak och precis syra som ger vinet massor med energi. I avslutet byggs denna dessutom på av en fin stensälta. Vinet ligger kvar länge och drar igång saliveringen. Detta är ett vin som är lite typiskt för 2017, större, kraftigare men riktigt snyggt balanserat vilket gör att du vill ha ett glas till. Fräsch och läskande.
Anselmo Mendes är en av Sveriges favorit portugiser när det kommer till vin. Deras Contacto 2017 (119:-, Nr 6707) finns på många bolag och det säljs omkring 140000 flaskor om året. Årgång 2017 är riktigt bra men våga också beställa några av deras andra viner, gillar du Contacto kommer du att gilla de också. Just nu finns dock inte detta att beställa men vi kan hoppas 😉 Jag skulle också gärna se deras avesso. En lite bortglömd druva som ger riktigt bra matviner med sin lite kryddigare och mer strukturerade stil.
Portugal Douro

Quinta do Sibio arinto 2016, Real companhia Velha, Douro, cirka pris i Portugal är 13 euro

Quinta do Síbio är en av Real companhia Velha vingårdar i Douro. Från dessa görs bland annat ett antal riktigt fina vita viner. En av mina favoriter är deras arinto.
Detta är ett vin med en härlig syra och fräschör och massor av stenälta. I smaken finns en fin blommig ton med aromatiska inslag samt gröna äpplen och citrusfrukter. Med en fin kombination av elegans och underliggande komplexitet ger detta ett riktigt härligt vin att njuta av i sommarvärmen.
Real companhia Velha har några viner i Sverige, bland annat finns deras Quinta de Cidro touriga nacional på en del restauranger, bland annat Enoteca Corvina i Gamla stan, Stockholm. Mest kända är de kanske annars för sitt portvin Royal Oporto.
Portugal Vinho Verde

OLO 2016 Niepoort, Vinho Verde, Cirka-pris i Portugal är 16,50 euro

Niepoort är en välkänd producent för oss som gillar Portugal. Mest kända är de för sina portviner men de ör också många bra viner i såväl Douro, Vinho Verde, Bairrada med mera. De är också på gång med ett projekt på Azorerna. På bolaget finns det en hel del bra grejor men jag saknar de vita vinerna.
OLO är ett projekt vin som Niepport nu tagit över och lagt in i sin egen produktion. Jag förstår varför för detta är riktigt bra. Vingårdarna ligger vid floden Olo i ett skyddat läge vilket ger hög koncentration och en fin rik smak. Här det struktur, en fint balanserad frukt med en lite exotisk aromatisk kryddighet som kommer fram tillsammans med stentoner. Struktur och komplexitet är ledorden i ett riktigt snyggt vin med lite torra riesling-vibbar.
Ett annat riktigt bra vitt vin är Wanabi alvarinho, det ser ut som att årgång 2017 kommer till bolaget eller restaurang under året, håll ögonen öppna!
Portugal, Alentejo

Herdade do Rocim amphora 2017 branco, cirka-pris i Portugal 12 euro

Herdade do Rocim är en av mina favoritproducenter i Alentejo, jag gillar deras viner, deras tänk och vineriet är imponerande. Ett riktigt trevligt besök om du är i området. De har idag omkring 70 hektar med vingårdar och blandar modern teknik med traditionellt tänkande. Detta är något som bland annat kan ses i deras amforaviner. Här är det dock traditionella portugisiska amforor som gäller, dvs ej nedgrävda. De jobbar också aktivt med biodiversitet, att certifiera sina vinodlingar, vinodlingarna är ekologiskt certifierade och hållbart tänkande är viktigt i processerna.
Vinet görs på druvorna antao vaz, perrum, rabo de ovelha och manteudo. Det är ett smakrikt men fräscht vin, här finns en fin fruktig ton med inslag av äpplen, varma citrusfrukter och persika. I kryddigheten finns torkade örter, bergamott och en fin blomighet. Det som gör vinet är dock en fin syra, en härlig torr känsla, en liten tanninstruktur och stensältan som tillsammans ger fräschör och struktur. Utmärkt till mat som ljust kött, grillad fisk, sallader eller kallskuret.
Nätvinhandlaren vinoteket.se för årgång 2016, pris 289:-
Portugal Vinho Verde
Quinta do Val-boa escholha 2017, cirka-pris i Portugal är 5 euro.
Det här är ett klassisk Vinho Verde med hög kvalitet till vad som bara kan sägas vara ett fyndpris.  Vinet är gjort på 40% artinto, 40% alvarinho och 20% avesso. En blend som gör en vin med fantastisk balans. Quinta do Val-boa är en liten vinproducent med en produktion kring 5000-10000 flaskor per år beroende på året.
Vin från Vinho Verde ska vara rent, fräscht, ha en liten kropp, citrustoner och stensälta i avslutet. Det är vad det här vinet har i perfekt balans och med riktigt fin längd. Det är ett korka-upp-och-njut-av-livet-vin. Hittar du det, köp! 
Detta var några av ett antal mycket bra viner som provades i Lissabon. Jag återkommer med en artikel om Lissabon, restauranger och några bonustips som inte fick plats här framöver. Har du inte redan bestämt dig för semesterort så rekommenderas Portugal i allmänhet och Lissabon i synnerhet.
Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar