Vita julbordsviner

Vita julbordsviner, dvs viner som passar till fisken, skaldjuren och fläsket på julbordet. Det finns många vita viner som passar utmärkt till julmaten. Jag vill ha något rent, fräscht och med hög syra som en kontrast till den överlag feta maten.

Annons:

Vita viner kommer likt Lucia som ljusbärare i decembermörkret. De minner om ljusare tider, om sommar, värme och sol och hjälper till att få julmaten att kännas lättare. Jag gillar rena och fräscha viner till laxen, till skaldjuren, till julkorven och skinkan. Något som skär genom allt det feta. Om du letar efter vin till sillen så hittar du dock inte det i denna artikel (personligen äter jag inte sill alls) – det finns dock de som hävdar att de finns – googla!,
Jag är säker på att Lucia skulle ha med sig några av dessa viner om hon inte var tvungen att bära med sig lussekatter och kaffe. Vidare har jag också en from förhoppning om minst några kluckande julklappar och jag skulle inte bli besviken om jag fick några av vinerna nedan – jag har varit mycket snäll, hela året! För säkerhets skull ser jag dock till att fylla vinkylen med vita julbordsviner i god tid innan jul!

Vita julbordsviner

För mig ska det finnas vin på julbordet. Det ska finnas vita, röda, mousserande och söta. Nedan hittar du tips på vita viner plus ett sött vin samt länkar till tips om andra viner. I denna artikel har jag plockat ihop några viner som kommer ge ditt julbord en extra kick.

De första vinerna kommer från Bourgogne. Ett klassiskt vinområde med många olika stilar av vin som har elegans som en gemensam nämnare. Då det finns många olika stilar har jag valt två viner av samma druva (chardonnay), från två olika producenter men i helt olika stil. Det första kommer från Chablis och utmärkta  vinproducenten Clotilde Davenne:

Vita julbordsviner

Chablis Clotilde Davenne 2018, Bourgogne, Frankrike, 175:-, Nr 6307, Systembolaget

Detta är ett ungt och fräscht vin med en fin fruktig ton. Det är en charmigt, smakrikt, långt och riktigt härligt vitt vin. Fräschören gör att det passar lysande till skaldjur och fisk. Det har också en fin fruktighet med ton av äpplen och citrusfrukt. Avslutet är långt en aning kryddigt och härligt flintigt med en fin sälta som förlänger fräschören. Som ungt passar det utmärkt till skaldjuren och fisken.

Mitt andra vin från Bourgogne kommer från appellationen Auxey-Duresses och producenten Louis Jadot. Appellationen ligger i Côte de Beaune. Området är ca 135 ha stort varav det odlas gröna druvor på 46,5 hektar. Att det blev två viner beror på att dessa skiljer sig i stil, detta bourgognevin passar till de lite mer smakrika rätterna på julbordet, till exempel av ljust kött och fågel.

julbordsviner

Auxey-Duresses 2017, Bourgogne, Frankrike, Maison Louis Jadot, 279:-, Nr 92516, Utvalda butiker + Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett strukturerat och friskt vin med en fin kryddighet. I smaken finner vi gröna äpplen, vit persika och citrusfrukter. Frukten kantas av en tydlig men snygg ekfatston som ger kryddighet och komplexitet. Här finns också en fin smörighet som ger rondör och inslag av rostade kryddor, kardemumma samt stensälta som kommer fram i avslutet. Detta är ett härligt vin med såväl elegans, lite djup som komplexitet.

Nu byter vi land och druva. I Vinho Verde i norra Portugal finns vinområde Melgaço. Här regerar druvan alvarinho och en av de bästa producenterna i området och av druvan är Quinta do Soalheiro. Passa på att njuta av ett fantastiskt vin som har en given plats på mitt julbord.

julbordsviner vita

Soalheiro Primeiras Vinhas 2018, Vinho Verde, Portogal, 185:-, Nr 71555, Systembolaget beställningssortimentet

Primeiras vinhas är gjort på druvor från gamla stockar, de flesta äldre än 40 år. En del av vinet har lagrats i ekfat för att ge vinet lite struktur. I vinet möts solvarm frukt och atlantisk fräschör. Vinet har en rak precis syra, smak av citrus, gröna äpplen och exotisk frukt vilket backas upp av en lite kryddig ton och ett uns skalbeska. Ett vin med bra längd, elegans och komplexitet som passar till det mesta på julbordet. Uppfriskande och elegant.

Ett av de viner som vid sidan av champagne hängt med längst på mitt julbord är ett gjort på riesling. Producent har dock skiljt sig över tid. För mig har det blivit så att det inte är någon riktigt jul utan riesling. Jag upprepar: det blir ingen riktigt jul utan riesling. Det är sedan gammalt! Jag kan tänka mig något från Mosel, Nahe, Pfalz, Österrike eller Frankrike – jag är inte picky, bara det är riesling (och en bra sådan). I år blir det en från Rhenlandet, Rheingau och producenten Leitz.

Vita julbordsviner

Leitz Magic Mountain 2018 Rüdesheimer Riesling Trocken, Rheingau, Tyskland, 159:-, Nr 70626, Systembolaget

Det är en härligt torr lite krispig riesling med fantastisk syra. Smaken är frisk med inslag av päron, grön äpplen, citrus samt en hint av exotisk frukt. I eftersmaken kommer fina aromatiska örter och tydlig stenig sälta som bygger på fräschören. Bäst till skaldjuren och fisken men också riktigt gott till fläskkorvar. Detta är en riesling som gör susen – rakt på sak, fräsch och riktigt god!

Vita julbordsviner, ett sött bonusvin

Min kollega Sofia Ander tipsade igår om söta viner, riktigt bra grejor att välja emellan. Min söta favorit finns tyvärr bara i beställningssortimentet, men den är väl värd att beställa oavsett om du dricker den på julafton, på nyårsafton eller trettonhelgen.

julvin sött vin julbord

Ben Ryé Passito di Pantelleria, Italien, 349:-, Nr 86883, Systembolaget beställningssortimentet

Ett glas koncentrerade sommarminnen är en perfekt avslutning på julmaten eller att sitta att njuta av framför en brasa. Det är sött, koncentrerat, långt och härligt och passar bland annat till kanderade mandlar, fikon och blåmögelost. Jag besökte Pantelleria år 2011 och sedan dess har detta vin från Donnafugata en given plats på mitt julbord eller åtminstone under julhelgen.

Detta är några riktigt bra vita julbordsviner, de finns tyvärr inte i alla butiker och tiden att beställa är knapp. Kolla med din butik innan du beställer om de tror att vinerna hinner hem, annars har du i och för sig mycket trevliga viner till nyåret eller trettonhelgen. Inte illa det heller 🙂

God Jul

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar