Vita droppar vid grillen

Grillen är vår spis utomhus och det går att grilla mycket mer än korv och köttbitar. Jag älskar grillade skaldjur och grillad fisk. Till dessa passar det utmärkt med vita viner med mycket fräschör. Därför har jag letat vita droppar som passar vid grillen och till grillade skaldjur.

Annons:

Vita droppar vid grillen

Det finns massor med trevliga styckdetaljer att lägga på grillen såsom entrecote, ryggbiff, karré eller välgjorda korvar. Det finns också mycket annat som är riktigt gott att grilla såsom fisk, rotfrukter, grönsaker, svamp och skaldjur. Vad gillar du att grilla? Personligen älskar jag grillade skaldjur.

skaldjur

En skaldjursplatå är på sitt sätt fantastiskt med sina friska havstoner, till detta dricker jag helst en muscadet sur lie från Loire i Frankrike. Grillade skaldjur är något helt annat men det är också riktigt gott och till dessa krävs andra viner även om en msucadet inte heller gör bort sig i detta sammanhang. Tänk dig en kombination av grillad hummer, havskräftor, räkor och blåmusslor till vilka du har ett riktigt härligt friskt vitt vin med en spelande fruktighet. Tänk tapas, tänk medelhavet, en solnedgång och ett gäng goda vänner som njuter av smakerna och dofterna tillsammans. Då är det sommar på riktigt!

skaldjur

Vita droppar till grillade skaldjur

Skaldjur har den fantastiska smaken av hav, när du grillar dem får du också ut mer sötma i köttet. Jag brukar tillsätta lite hetta i form av chili eller en dippsås som är både lite söt och het. Utifrån detta gillar jag vita viner som har en tydlig fruktighet och mycket fräschör både genom syra och sälta. Jag har hittat några sådana viner som kan få din sommar att bli något alldeles extra!

vita droppar

Albariño de Fefiñanes 2018, Rias Baixas, Spanien, 199:-, Nr 71874, Systembolaget beställningssortimentet (OBS detta vin beställs i 6-pack)

Bodegas del Palacio de Fefiñanes gör ett av de bästa vinerna på druvan albariño i Rias Baxias, Galicien. Det är helt klart värt att beställa minst ett sex-pack av dessa, det kommer bli den bästa ”BiB:en” du köper i sommar och den kommer i sex klingande glasflaskor.

Albariño de Fefiñanes är ett vin med en härlig renhet, massor med energi och fräschör som får mig att gå i spinn. Vinet har en fin frukt med inslag av friska citrusfrukter och inslag av exotisk frukt som honungsmelon och aromatiska örter. I Spanien säljs årgång 2019 och här årgång 2018, ett års lagring är i detta fall inte alls fel, har gett vinet lite mer djup och komplexitet vilket bara bygger på charmen i detta vin. Det ger också vinet lite mer djup och komplexitet.

Fräschör och en fin fruktighet ger ett vin som passar utmärkt med mer subtila skaldjurssmaker men det klarar också av att möta lite hetta. Ett fantastiskt sommarvin!

vita droppar

Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2018, Bourgogne, Frankrike, 309:- Nr 5587, Systembolaget

Chablis är ett av de mest välkända vinområdena i såväl Frankrike som Bourgogne. Det är känt för sina fantastiska vita viner på druvan chardonnay. Området Montee de Tonnerre ligger i centralt i Chablis och vinerna från denna del av Chablis är ofta intensiva i tonen, strama i strukturen och har toner av såväl sten som ostronskal.

Detta är ett ungt vin och bör kanske egentligen lagras några år, men med lite syre och med mat vaknar det till liv. Vinet är torrt och har en härlig energi med tydliga citrustoner och inslag av lite gröna äpplen. Det har en fin struktur som bygger på ekfat och har också en hint av kryddighet som drar åt fat men här finns också en fin örtighet. Avslutet är långt och fräschören förlängs med en fin sälta. Ett vin med såväl komplexitet och massor av elegans, komplexiteten kommer dock att fördjupas med ålder.

Ett perfekt vin till grillade skaldjur och fisk. Detta är ett fantastiskt vitt vin för alla årstider!

vita droppar

Mullineux Granite chenin blanc 2018, Swartland, Sydafrika, 499:-, Nr 91817, Systembolaget

Chenin blanc är en av de gröna druvor på vilken några av de bästa vita vinerna i Sydafrika görs. Detta kommer från producenten Mullineaux, en producent som hitintills aldrig gjort mig besviken. Vinet är gjort på gamla stockar, ca 40 år, som växer som buskar i granitjord. När det kommer till chenin blanc och Sydafrika blir det inte mycket bättre än så här.

Granite Chenin är ett vin med en härlig fruktighet kombinerat med en riktigt fin struktur och rak syra. Frukten drar åt fräsch och solmogen citrus med inslag av såväl citron som apelsin och med en underliggande ton av gula stenfrukter. Detta kantas av mjuka ekfat med liten kryddighet med smak av halm, färska örter och gula blommor samt en liten citrusskalsbeska. Eftersmaken är lång med toner av sten och karghet samt mandel. Tillsammans ger detta ett vin med en härlig fräschör, ett stort djup och mycket komplexitet.

Detta är ett filosofiskt vin och det är vin som är fantastisk gott.

På bolaget finns också årgång 2017 (Nr 91817) för samma peng om du vill ha lite kul och jämföra två årgångar av ett riktigt bra vin med varandra.

barbecue

Detta är tre viner att njuta av vid grillen, till grillad mat eller som sällskapsviner. Alla tre är viner med mycket personlighet och charm och med komplexitet och djup. Passa på att njuta av det bästa på grillen och i härliga vita droppar i glaset.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar