Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Bourgogne
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vit bourgogne & wallenbergare

Det finns vin och det finns vin och det finns husman och det finns husman. En del är bara lite bättre än de flesta andra. När det kommer till viner från Bourgogne så har de ofta en klang som ringer det lite högre än de flesta och wallenbergare är kanske lite för lyxigt för att egentligen klassa in som husmanskost. Låt oss kalla dem bägge för vardagslyx.

Det finns vin och det finns vin. Det finns vinområden och det finns vinområden, sedan finns det Bourgogne. Här duggar vinkändisarna tätt. När vi pratar vit bourgogne så är majoriteten gjorda på druvan chardonnay, men det finns fler druvor att upptäcka, såsom aligoté och sauvignon blanc. Ytterligare några odlas och används i mousserande viner.

Stora viner diskuteras och mystifieras. Vid många tillfällen handlar artiklar om Bourgogne om dyra eller otillgängliga viner. Viner som är mytomspunna, men som de flesta inte har råd med eller tycker sig ha råd med. På senare år har också många artiklar handlat om vädret. Få områden har drabbats så hårt av vädrets makter som Bourgogne. Frost, hagel och stormar har förstört stora delen av skördarna de senaste åren, vilket gjort tillgången på viner än mindre och priserna än högre. En tredje diskussion har handlat de vita vinerna från Bourgogne och premox (premature oxidation eller POx), dvs vita viner som borde gå att lagra men som oxiderat i förtid. Detta har gjort att en del övergivit vinerna härifrån eller åtminstone börjat köpa färre flaskor.

Vit bourgogne behöver dock inte vara dyrt eller vällagrat. Det finns många bra viner som kan ge vardagen guldkant och som bör drickas förhållandevis unga. När vi pratar vita viner från bourgogne är de ofta riktigt bra viner till mat, de har såväl smak som elegans, mycket fräschör och en hel del komplexitet.

Vit bourgogne & Wallenbergare

Härom helgen gjorde jag en av mina favoriträtter, wallenbergare, receptet hittar du här. Till denna provade vi några olika vita bourgogner jag hade hemma i kylen. En bourgogne blanc gjord på chardonnay, ett bourgogne aligoté och ett vin från Saint Bris gjort på druvan sauvignon blanc.

Vit bourgogne för vardagen

Vardagsviner kanske låter lite grått och trist. Det finns dock inget som är grått och trist med dessa viner, de är riktigt bra.  Att jag kallar dem för vardagsviner hör mer samman med priserna, de är inga som gör stora hål i plånboken.

Det första vinet har kommit att bli lite av ett husvin hemma hos oss: Clotilde Davennes Bourgogne blanc. Det är strålande som ungt men också riktigt gott som lagrat. Häromåret fanns årgång 2014 att köpa via Systembolagets beställningssortiment. Med andra ord är det inte enbart ett vin för direkt konsumtion, det hade utvecklats mycket fint. Just nu säljs årgång 2017. Smakmässigt är detta en klassisk vit bourgogne. Rent friskt och fruktigt med en driven syra. Här finns gröna och gula äpplen, citrusfrukter, vita blommor och en lång avslutning med stensälta kombinerat med en liten fin jästig ton. Ett vin att dricka till mat, t ex rätter med ljust kött, kyckling, fisk eller skaldjur.  Detta var min favorit till Wallenbergaren.

Bourgogne blanc 2017 Clotilde Davenne, Bourgogne, Frankrike, Nr 5562, Systembolaget

Vit bourgogne & Wallenbergare

Nästa vin är gjort på druvan aligoté, läs mer om druvan här. Aligoté odlas i större delen av Bourgogne. Vinerna anses ofta ha lite lägre kvalitet än de gjorda på chardonnay. Det må vara sant att de bästa vinerna på chardonnay är bättre, men det görs en hel del bra viner på aligoté också. Dessa viner är ofta lite kargare i stilen och saknar kanske en del elegans, många har dock istället en skön charmighet. Vinet är friskt, har en fin ton av citrus frukter, krispiga äpplen och en gräsig avslutning. Det fungerar bra med wallenbergaren men ännu bättre till stekt eller grillad fisk samt skaldjur.

Bourgogne Aligoté Joseph Drouhin 2017, Bourgogne, Frankrike, Nr 5500,  Systembolaget

Vit bourgogne & Wallenbergare

Det tredje vinet kommer från vinområdet Saint-Bris. Detta omrdåe är en udda fågel i Bourgogne. Byn Saint-Bris-le-Vineux ligger några kilometer sydväst om Chablis. Kring denna finns en liten appellation som omfattar ungefär 100 hektar med vingårdar. Här har byborna likt Asterix i serien lyckats stå emot sina grannar och förvägrat chardonnay herraväldet. I Saint-Bris odlas i första hand druvan sauvignon blanc samt en mindre mängd sauvignon gris och aligoté.

Clotilde Davenne gör vid sidan av sin bourgogne blanc utmärkta viner i Chablis och mousserande viner. En av mina favoriter i hennes portfölj är dock hennes sauvignon från Saint-Bris. Det här är en riktig stänkare, ren, fräsch, aromatisk och smakrik. Ett utmärkt vin till mat men också ett riktigt trevligt bersåvin att svalka sig med under varma vår- och sommarkvällar. I smaken finns svartvinbärsblad, gröna äpplen och citrus och ett långt lite örtigt avslut med fin havssälta.

Saint Bris Sauvignon 2017 Clotilde Davenne, Bourgogne, Frankrike, Nr 70241, beställningssortimentet Systembolaget

Vit bourgogne & Wallenbergare

Tre utmärkta bourgogner att ha hemma i vår och sommar. Rena, fräscha, komplexa och eleganta. Till ljut kött, skaldjur, fisk och somriga sallader. Det är aldrig fel att ha lite bra bourgogne i kylen!

Skål

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer