Svenska flaggan
Vipava, Zelen och Pinela - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vipava, Zelen och Pinela

Några ord om vinregionen Vipavadalen i Slovenien och om druvorna zelen och pinela.

"Nog är det väl en fasligt gammal tid vi lever i här i Nangijala?"
"Det kan man kanske säja på sätt och vis", sa Jonatan. "Visst är det ju en gammal tid för oss. Men man kan också säja att det är en ung tid."
Han tänkte efter lite.
"Ja, just det" sa han, "en ung och frisk och god tid som det är lätt och enkelt att leva i."

Astrid Lindgren - Bröderna Lejonhjärta, 1973
Bild från DinVinGuide

För en tid sedan var jag i den nordvästra delen av Slovenien, i Brda och i Vipavadalen. Det som slog mig var det småskaliga jordbruket, de vackra byarna och det fantastiska, sagolika landskapet. Någonstans var det som att kliva in i en sagobok och just citatet ovan ur Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren stämmer väl in på just Vipavadalen.

Likt Körsbärsdalen i Lindgrens bok  finns det något med Vipavadalen som känns som något från en gammal svunnen tid. Ett småbrutet landskap med många små gårdar och samhällen, men det reflekterar också en ung tid, en ny tid. Det är trots allt inte länge sedan gränserna öppnades upp och en ny era inleddes.

Bild från DinVinGuide

Vipavadalen i Slovienen delas ofta upp i två delar, den västra och den östra eller den nedre och övre delen. Mitt besök var i den östra delen.

Vipava
Vipava

Vipavadalen och Vipavafloden går mellan den italienska gränsen i väster och byn Podnanos i öster. Däremellan delar sig Vipavafloden och skapar ytterligare en dalgång som kallas Branica. I nordväst möter Vipava dalen vinregionen Brda och i söder vinregionen Karst och landskapet påminner mycket om det vi finner i såväl Collio i Italien och Brda i Slovenien.

Det här är en väldigt vacker del av Slovenien med ett dramatiskt jordbrukslandskap som domineras av floden, kullarna och de omgivande bergstopparna. Små byar ligger insprängda mellan vingårdar, persiko-, körsbärs- aprikos, fikonodlingar och små åkrar.

Vipavadalen delas ibland in fem delar, från öster till väster: den nedre delen kring Gorizia, den centrala delen av dalen, den övre delen av dalen, Vipavas kullar och dalgången vid floden Branica.

Bild från DinVinGuide

När det kommer till vin gör man odlas såväl gröna som blå druvor, vitt vin är vanligast och utgör ungefär cirka 65%.

Bland de gröna druvorna dominerar malvazija, rebula gialla, sauvignon blanc, chardonnay och laški rizling (welshrielsing) men man odlar också klarnica, poljšakica, glera, pergulin, vitovska grganja, sivi (pinot gris) and beli pinot (pinot blanc), rumeni muškat (muscat), zeleni sauvignon (sauvignonasse, fruiliano, jakot), och prosecco.

När det kommer till blå druvor är merlot, cabernet sauvignon och barbera de vanligaste men man odlar också modri pinot (pinot noir), cabernet franc, refošk och syrah.

Utöver detta odlar man också pikolit, på vilket man gör sötviner.

Det finns också två riktigt spännande druvor, zelen och pinela, som är unika druvor för området, jag återkommer till dem nedan.

Majoriteten av vingårdarna är små och familjeägda, oftast är de terrasserade och ligger relativt högt upp i landskapet. Totalt finns lite drygt 2500 hektar av vingårdar i dalen och i den övre delen av Vipava finns ett 30-tal vinbyar.

Vi provade vin från sex olika producenter, av vilka alla håller hög kvalitet: Postevo Burja och vinmakaren Primož Lavrenčič som också visade upp delar av sina vingårdar, Guerila, Lepa Vida, Pasji rep, Sutor och Tilia. Hittar du vin från dessa kan jag rekommendera dem alla. Guerila och Burja är biodynamiska odlar, även om inte riktigt allt hektar är certifierade än.

Nu har jag inte provat några mängder viner utav druvorna zelen och pinela, bägge är gröna druvor som ger vita viner. De viner vi provade gav dock mersmak.

Pinela ger viner med en mjuk, fruktig och blommig doft, i smaken ger de fylliga viner med en bra syra och relativt låg alkoholhalt.

Zelen har smak av äpplen och päron samt drag av exotiska frukter. Det har en bra syra och ett lite blommigt aromatiskt inslag som påminner viognier.

Utöver detta provade vi viner gjorda på pinot gris, pinot noir, malvazija, sauvignon blanc, barbera och merlot.

Det här är en del av Slovenien du inte vill missa. Det är vackert och vinerna är riktigt bra! Ett tips är att besöka Vinoteka TRG Vipava eller restaurang Faladur i Vipava för en introduktion till vinerna och dalen.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer