Vinupplevelser på hemmaplan

Sommarsemestrarna ligger runt hörnet för de flesta av oss. En del tar långa semestrar till fjärran länder andra delar upp semestern i kortare delar och en del åker runt i Sverige. Oavsett var du reser finns det vinupplevelser i närområdet.

Annons:

Det finns få ställen som är så vackra som Sverige under sommaren. Det finns dock många miljöer att välja mellan och olika saker att fokusera på. Min kollega Anders Levander kryssar mellan skären i Sveriges skärgårdar. Jag åker gärna till Bergslagen, Småland, något av götalandskapen eller Skåne.

Mina semestrar kretsar oftast kring smakupplevelser, gärna i vackra miljöer. Jag har vant mig vid kortare ledigheter, långhelger med inplanerade luncher och middagar kombinerat med lata timmar i en berså eller uteservering snarare än långa semestrar långt borta.  Då passar resmål som dessa utmärkt. Ytterligare en fördel är att jag slipper flyga mer än nödvändigt, dvs inget borttappat bagage, inga långa väntetider på grund av strejker och det är bra för miljön – en win-win-lösning.

Färna herrgård

Vinupplevelser på hemmaplan

Ett ställe som jag gärna åker till är Färna herrgård i Bergslagen. Här kan du njuta av spa-behandlingar samt fantastisk mat och spännande viner i en fantastisk miljö. Det är en sådan plats där du kan låta lugnet komma över dig och njuta av att bara vara.

Vinupplevelser på hemmaplan

Sommelier och kökschef är Inga-Lena Eriksson. Hon använder helst närproducerat och säsongsvaror som ogräs, örter och bär. Dessa kombineras med fantastiskt kött, fisk eller vegetariska råvaror i såväl moderna och innovativa rätter som mer klassiska. Till detta erbjuds en riktigt bra vinlista som går från det klassiska till naturviner.

Vadstena klosterhotell & Ombergs turisthotell

Vinupplevelser på hemmaplanEtt annat besöksmål väl värt att beakta är Vadstena. En pittoresk stad med massor av kulturmiljöer. Missa inte gamla teatern och upplev hur farfars far förlustade sig. På Klosterhotellet hittar du en intressant vinlista som också innehåller en del viner med lite ålder och maten är bra. I närheten ligger också Ombergs turisthotell som också har en bra matsal.

Ästad vineri och vingård

Vinupplevelser på hemmaplan

Min kollega Eva Weckström skrev nyligen att du bör prova svenska viner i sommar. Jag håller med. Men passa också på att besöka och bo på en svensk vingård. Ästad vingård är ett rekommenderat stopp där du kan också kan sova över. Här kan du prova svenskt vin, besöka vineriet, vinodlingarna samt njuta av en såväl bra restaurang som en riktigt bra vinkällare, med mer än bara svenska viner. Därefter kan du kolla in Vinvägen Skåne och besöka än fler, i artikeln nedan tipsar Eva om flera av dessa.

Vinupplevelser på hemmaplan

Urbana vinerier i Stockholm och Göteborg

Ett besök jag tänkt göra i sommar är på något så udda som en centralt beläget vineri, Wine Mechanics, i Göteborg. De har givetvis inga vingårdar inne i staden, druvorna kommer från vingårdar i Europa. De är dock mer än ett vineri, de är också en vinbar och restaurang. En anledning så god som någon för att besöka Göteborg. Winery hotel i Stockholm gör samma sak, dvs tar upp druvor från Europa och gör vin på plats, men i Stockholm. Här görs det i samarbete med vineriet Terreno i Chianti, Italien. Om vädret är bra har de en riktigt fin takterrass med bar som rekommenderas.

Som du ser finns det massor med vinösa resor du kan göra även om du inte beger dig söder om svenska gränsen. Passa på att njuta av Sommarsverige och få fina vinupplevelser på en och samma gång.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar