Vintips till taco och recept på guacamole

Gillar du heta rätter som taco och fajitas? Det gör jag! Detta är något som jag inser att många andra också gör då jag har fått en del frågor om vilka viner som passar till maträtter som dessa. Här får du också mitt recept på guacamole.

Annons:

För att parafrasera Askungen:

Vad är väl en taco en fredagskväll..? Den kan vara dötrist och smaklös och alldeles… alldeles underbar!

Jag gillar bra mat och jag gillar att laga mat. När jag gör tacos försöker jag tillföra smaker som gör dem till något mer än vardagsmat. Vad är det då som höjer en alldaglig taco till något lite mer extra? Råvarorna är viktiga, bra tomater, bra färs eller kyckling, hemmagjord guacamole, en bra kryddblandning och en smakrik ost räcker ganska långt. Man kan också göra en egen tacosås eller salsa. För mig är det också viktigt att kunna dricka gott till maten. Rätt dryck kan ge den där extra guldkanten till maten.

När man tänker dryck vill man ha något som klarar hetta, aromatiska kryddor och krämig konsistens. Med de utgångspunkterna vill jag ha något med mycket fräschör och lite sötma. Vidare får det gärna vara lite aromatiskt eller örtigt.

Recept guacemole

Uppenbarligen finns det en  marknad för färdig guacamole på burk eller som pulver som rörs ut i creme fraiche eller gräddfil. Personligen tycker jag att de är tråkiga och smaklösa. Många saknar också, eller innehåller väldigt lite avocado.  Jag brukar göra den så här. Det är en smakrik och ganska het guacamole.

  • 2 mogna avocado eller 250 gram fryst
  • 1 torkad chilifrukt
  • 3 stänk tabasco
  • 1 liten gul lök
  • 1 tomat
  • 2 tomater
  • rivet limeskal och juicen från en ½ lime
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk creme fraiche
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torkade malda korianderfrön
  • 1 tsk spiskummin

Grovhacka löken och tomaterna. Ned med allt i en skål, fram med mixern och skapa en slät grön kräm. Smaka av med salt och eventuellt med mer kryddor av de ovan nämnda. Sim sala bim så har man ett riktigt bra tillbehör till tacon eller som dipp till majschips, nachos eller tortillachips.

Ett rött, ett vitt och ett rosa tacovin

Tillbaka till väsentligheterna, drycken. Vill man ha något alkoholfritt rekommenderas en bra äppelmust eller ginger beer. Bägge har fräschören och lite sötma som är gott till maten. Själv väljer jag dock helst ett vin. Därför har jag plockat ut tre viner som passar utmärkt till denna mat men också till vårens och sommarens bufféer och sallader.

Ledorden är som jag nämnde ovan fräschör och lite sötma. Med sötma i detta fall menar jag fortfarande ett torrt vin, men ett vin som antingen har några grams restsötma eller frukt som upplevs som lite söt.

Grand Crevette sauvignon blanc, Systembolaget beställningssortimentet.

Ett vitt vin från Languedoc i Frankrike med en räka på etiketten låter kanske som ett udda val. Låt dig inte luras av etiketten, det passar bra med skaldjur men också till mycket annat. Detta är ett riktigt trevligt vår- och sommarvin, det är ett riktigt trevligt tacovin. Tyvärr finns vinet inte på butikshyllorna. Men det är kanske en ursäkt så god som någon för dig att prova beställningssortimentet om du inte redan gjort det. Läs mer hur du beställer vin på Systembolaget här.

Vinet har en tydlig sauvignon blanc smak och doft, lite aromatisk med inslag av fläder, nässlor och krusbär. Det är smakrikt, har en liten sötma, lite kropp men också massor av fräschör i form av syra och stentoner.  Framförallt är vinets komponenter välbalanserade  och är ett utmärkt vardagsvin som fungerar i bersån, till kyckling, fisk, skaldjur och lite hetare rätter som tacos och fajitas.

rosévin Baskien SpanienTxomin Etxaniz Rosado, Getariako Txakolina, Spanien, Nr 99367, Systembolaget

Getariako Txakolina är en DO i Baskien och är gjord på två druvor som du sannolikt inte hört talas om, 90% hondarrabi zuri och 10% hondarrabi beltza. Det här vinet har framförallt en underbar syra som är lite spritsig (bubblig) och en härlig bärig ton som lyfter med denna typ av mat.

Vinet är fruktigt och ganska smakrikt med inslag av blodapelsin, citron och hallon samt svarta vinbärsblad. Det har en bra syra som är lite spritsig och intensiv. Avslutet är torrt med lätt jordigt drag samt en fin beska. Tillsammans ger detta ett vin som har såväl komplexitet och en egensinnig elegans samt en fin längd. 

Rött vin PortugalPeriquita Original, Setúbal, Portugal, Nr 2574, Systembolaget

En portugisisk klassiker från José Maria da Fonseca i Setúbal gjord på druvorna castelão, trincadeira och aragonês. Det är inte ett vin som slår en med häpnad men som alltid levererar och som är ett utmärkt allroundvin.

Vinet är rent och fräscht men smakrikt. Det finns en fin fruktighet som bygger på mörka bär med en liten sötma, ekfatskryddor med inslag av kaffe och ett härligt örtigt avslut. I avslutet kommer också lite salta stentoner som gör att fräschören fortsätter genom hela vinet samt en hint av kärnbeska som håller tillbaka det söta. Riktigt bra till grillat kött, korvar eller tacos.

Servera det gärna lite svalare (16-18 grader) för ge det ännu mer fräschör.

Vill man inte ha vin till sin taco fungerar också ljus öl alldeles utmärkt. Ni har väl sett att vi sedan en tid har en ny ölskribent här på Dryckeslistan, Kim Söderholm. För bra öltips hänvisas till honom.

Trevlig fredag!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar