Vintips inför kräftskivan

Det börjar bli kräftskivetider, inbjudningar dyker upp, man möts av papp-hattar, kräftprydda servetter och papptallrikar i var och varannan butik. Bilder på kokta kräftor, röda näsor och hakor nedsölade av kräftspad samt nubbe-flaskor fyller instagram, twitter och facebook.

Jag själv på på dylik tillställning
Jag själv på dylik tillställning. Här dock vinlös varav den frustrerade minen.

Jag har aldrig varit någon stor vän av kräftskivor. Det vill säga festen kan vara nog så trevlig, man träffar goda vänner, skålar, skrålar och umgås. Jag vet att många älskar kräftor och jag kan också tycka det är gott med en och annan men att frossa i detta. Det samma gäller nubbar, någon eller ett par kan vara såväl gott som trevligt men jag föredrar maträtter och vin.

Man blir dock inte mätt på en kräfta eller två så medans andra sitter med ett berg av skal framför sig brukar jag se till att ha med något annat – oftast en bit västerbottenpaj och lite gravad, rökt eller inkokt lax och givetvis vin.

Nu funkar ju vin och kräftor synnerligen bra tillsammans, vin och nubbe är dock inte en kombination som funkar lika lysande. Kryddad sprit har en förmåga att förstöra åtminstone mina smaklökar så nubben brukar få vänta tills slutet av ätandet.

Vad kan man då tänka sig att dricka till de krondillskokta kräftorna? Är det fest gillar jag champagne eller något annat trevligt bubbel. Går man för champagne är Pol Roger Brut Réserve en bra champagne som finns på de flesta bolag en annan trevlig champagne jag provade för några dagar sedan är Barons de Rothschild Brut (the Wine Company). Det finns också många trevliga mousserande viner t ex Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne eller Camille Braun Crémant d’Alsace. Jag gillar också lite aromatiska viner som till exempel en riesling, handlar jag på bolaget blir det A Christmann Riesling eller en gewürstraminer. Personligen tycker jag att gewürstraminer är bäst från Alsace, en favorit på bolaget är Trimbach Gewürztraminer Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre – vill man pröva är Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer ett bra instegsvin, läs mer om vinet här

Domaine Luneau-Papin Pierre De La GrangeAnnars är Muscadet sur lie det som jag helst dricker till skaldjur och därmed också på kräftskivan. Det har allt man vill ha till ostron eller skaldjur men står ändå tillbaka och låter skaldjuren spela huvudrollen. Det finns där som hjälpande hand för att förstärka havstonerna och med sin krispighet och sin syra lyfter de smaken hos skaldjuren. Det är okomplicerade och ofta enkla viner men det är det svårt att inte älska dem. Muscadet görs i Loire på druvan melon de bourgogne som ibland kallas för muscadet. Tyvärr finns inga av mina favoriter tillgängliga i Sverige, åtminstone har jag inte hittat någon som importerar Michel Delhommeau Symbiose, Eric Chevalier Muscadet Côtes de Grand Lieu sur lie eller Domaine Luneau-Papin Pierre De La Grange, den sistnämnda har dock funnits. I avsaknad av dessa brukar jag köpa Château du Cléray Muscadet, som är trevligt och levererar bra och nästan är gratis en annan bra muscadet finns hos Winefinder, Chateau De La Ragotiere.

Om man som jag tycker att det kan vara trevligt att gå på kräftskivor men vill ha något lite mer än bara kräftor satte jag ihop ett recept till en recepttävling jag är med i: Krabbröra med gulbetor och majrova på grillat surdegsbröd serverat med en asiatisk sås, låter det intressant hittar du receptet här.

Krabbröra med gulbetor och majrova (600x399)

Trevlig kräftskiva!

Magnus Reuterdahl

Fler artiklar