Vintips från Greklands öar

Det är något särskilt med öar och vin. Kanske är chansen större att inhemska druvor eller kloner överlever och utvecklas på ett eget sätt, kanske är det miljön som gör sitt till. DinVinguide.se har tittat närmare på några av de Grekiska öarna och vad man kan hitta där.

Den grekiska övärlden är ett semesterparadis för många svenskar. Några har båtluffat och andra har åkt med charter till någon eller några av öarna. På senare år har också många besökt öarna som volontärer eller hjälparbetare i samband med flyktingströmmarna från framförallt Syrien. Man kan uppleva övärlden ur många aspekter och utav många anledningar. En av dem är vin.

sunset Greece

Det finns en rik variation av inhemska druvor och många spännande vinerier på Greklands öar. Än så länge har jag bara besökt ett par och provat viner från en handfull men jag är kär och då har jag bara skrapat på ytan.

Låt oss börja med att titta på ett par öar som är välkända turistmål, Kreta och Santorini. Från dessa öar finns också en del intressanta viner att prova i Sverige. Därifrån luffar vi vidare till ett par öar som kanske inte är lika välkända och vars viner du får leta efter i Grekland. Tips på viner du kan hitta i Sverige finns i slutet av artikeln.

Greklands öar – Santorini

Om du känner till vin från någon av Greklands öar är chansen stor att du provat eller läst om vinerna från ön Santorini. En helt fantastisk ö som av vissa kopplas till Atlantismyten och av andra till filmatiseringen av musikalen Mamma Mia. Vissa av oss kopplar dock ihop den med druvan assyrtiko.

Vingård Santorini

Vingårdarna på Santorini är stenöknar. Vinstockarna växer som låga buskar, i en form som snarast kan liknas vid fågelbon eller korgar så kallade kouloura. Det finns omkring 3500 hektar med vingårdar, det kan låta mycket men många av vinstockarna är mycket gamla och varje stock ger förhållandevis lite vin.

Vinstock Santorini

Det finns flera bra producenter på ön. Bland mina favoriter är Santo Wines, Gaia, Hatzidakis, Argyros och Boutari. Totalt finns det 9 vinerier och 13 producenter – alla är väl värda att provas.

Hatzidakis 2013 Assyrtiko Santorino (470x600)

Trots att de använder samma druva, det har dock rätt att blanda i en mindre mängd andra druvor, finns det flera olika vinstilar. En del är rena och fräscha, andra är ekfatslagrade och mer strukturerade, andra mer fruktiga och vissa är gjorda på den naturliga jästen eller sur lie. Det finns också de som börjat göra mousserande viner.

Santorini Nykteri 2014 Santo wines (570x600)Vid sidan av assyrtiko odlar man också mindre mängder av andra gröna druvor såsom athiri och aidani samt lite rött vin från druvorna mavrotragano, voudomato och mandilaria. På senare tid odlas också en del internationella druvor.

Annons:

Greklands öar – Kreta

Kreta känns lite som en svensk turistklassiker. Det är Greklands största ö och den ligger långt söderut nära nordafrika, så klimatet är rejält varmt. Vet du om att de också producerar riktigt bra viner?

Värme och vin är inte alltid de bästa vänner men Kreta är en lång och bitvis bergig ö, så det finns utrymme för bra vingårdslägen. De flesta vingårdarna på den norra sidan av ön och vissa ligger så högt som 900 meter över havet, allt för att få tillgång till lite svalare klimat. Det finns fyra vinappellationer på Kreta; Peza, Arhanes, Dafnes och Sitia. Ladda ned en karta till Kretas vingårdar här.

Idag finns det åtminstone ett 30-tal vinerier på Kreta. De flesta odlar inhemska druvor – athiri, vilana, vidiano, dafni, thrapsathiri, kotsifali, liatiko, malvazia di candia, mandilaria, plito, romriko med flera. På senare år har också en hel del internationella druvor letat sig in.

Douloufakis

Det finns flera intressanta druvor och producenter, en av dem är Douloufakis och deras Aspros Lagos är gjord på 100% vidiano. Vinet ligger på fat i knappt ett halvår, 60 % i acaica trä och 40 % i fransk ek. Man använder den naturliga jästen. Detta ger ett välstrukturerat vin med inslag av äpplen, citrusfrukter och vita blommor och en lätt ekfatskryddig ton. Det finns en del som minner om vit bourgogne och annan del som inte gör det, den andra skriker medelhavet – tillsammans blir det dock riktigt bra och intressant.

Lyrarakis Manousakis

Två andra intressanta vinproducenter på Kreta är Lyrarakis och Manousakis. De gör tre viner tillsammans under namnet 2 Mazi, ett vitt, ett rött och ett rosé. Framförallt är det vita vinet och rosé vinet riktigt trevliga sommarviner. Vinerna görs på druvorna assyrtiko och roussanne respektive romeiko och mandilari. Lyrarakis gör också ett riktigt bra vin på assyrtiko, läs om det här samt fler tips på grekiska viner.

Om  du semestrar på Kreta tycker jag att du bör planera in ett vingårdsbesök eller två mellan sol- och badsessionerna samt de antika ruinbesöken.

Greklands öar – Evia

En mer okänd ö är Evia. Den ligger nära det grekiska fastlandet och där finns producenten Vrinioti. De gör det kanske bästa vinet på assyrtiko utanför Santorini som jag provat: Vrinioti assyrtiko sur lie. Produktionen är dock försvinnande liten, ca 1500-2000 flaskor om året. Vinet ligger på jästfällningen i 9 månader, för att få lite ytterligare rondör använder man en metod som kallas battonage. Vinerna görs dock helt i ståltank så det är fortfarande riktigt fräscht med en fin citruston kombinerat med en härlig jästigt brödig ton. Riktigt bra!

Assyrtiko Evia Grekland

Greklands öar – Kefalonia

Kefalonia är den största av de joniska öarna och ligger utanför Greklands västkust. Här odlar man en riktigt intressant druva och efter att ha provat viner från ön känner jag att jag måste besöka den – snart. Jag träffade Petros Markantonatos som driver vineriet Gentilini tidigare i år och han sa: om du tycker om assyrtiko kommer du älska robola. Han hade helt rätt!

owner Gentilini Kefalonia
Petros Markantonatos, Gentilini

Gentilinis vingårdar ligger på omkring 600 meter över havet på bergssidorna av Ainos. Man har 7,5 hektar med vingårdar. Vid sidan av robola odlar de också moschofilero, syrah och sauvignon blanc. Robola-stockarna är de äldsta och är cirka 85 år gamla. Totalt producerar de omkring 120 000 flaskor per år.

Gentilini Kefalonia Grekland

Robola och assyrtiko har likheter men också olikheter. I robola-vinet finns förutom citrustonerna med inslag av grapefrukt och rivet citronskal också mogna stenfrukter samt en lite blommigare ton. I Gentilinis viner finns det en mineralitet som drar åt kalksten och sälta samt en riktigt bra syra. Vinerna kan beskrivas som unga, smakrika och eleganta. Det finns ett härligt möte mellan det friska och det lite runda fruktiga som gör att man hela tiden vill ha en klunk till. Perfekt vin till allt från havet.

Detta är bara några strandhugg och de får mig att vilja båtluffa några månader och hitta fler spännande druvor och vinerier på Greklands öar. Om du är på väg till Grekland – passa på att prova och njut av lokala viner och besök någon av vingårdarna!

Viner från Greklands öar i Sverige

Det är kul att notera att det numer finns en hel del spännande grekiska viner att hitta i Sverige. Så har du inte har möjlighet att åka till den grekiska övärlden går det bra att njuta av den hemifrån soffan eller bersån.

Några bra köp från ovannämnda öar är:

  • Assyrtiko by Gaia Wild Ferment  2015, Santorini, 169:-, Nr 95369, Systembolaget
  • 2 Mazi Rosé , 2014, 119:- Nr 71811, Kreta, Systembolaget beställningssortimentet
  • 2 Mazi White , 2014, Kreta, 169:-, Nr 70427, Systembolaget beställningssortimentet
  • Lyrarakis assyrtiko 2014, 119:-, Kreta, Nr 72666, , Systembolaget beställningssortimentet
  • Argyros Estate assyrtiko 2014, Santorini, 219:-, winefinder.se

 

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar