Vintern kommer med kinesisk mat & stugsittande

Jag vet inte om du har märkt att vintern är här? Mina vänner från Kina försäkrar mig att så är fallet. I helgen firades "Li dong" - Vinterns start. Jag firade det med att laga kinesisk mat och dricka gott vin.

Det hände mycket denna helg, bland annat kom vintern, åtminstone enligt kineserna. Känner du till “Li Dong”? Det är den dag kineserna firar att vintern är här, i år inföll den den 7 november. Vidare fick USA en ny president, efter mycket rösträknande (även om dessa inte är helt klara). Jag valde att fira båda dessa tilldragelser.

Precis som i våras är vi nu åter förpassade till att vara stugsittare så gäller det också att göra det bästa av situationen. Jag har valt att förgylla mina eftermiddagar och helger med god mat. Det gjorde jag även denna helg, nu med att laga kinesisk mat och dricka gott vin samt lite baijiu. Kul att laga, gott att äta och värmande för kropp och själ.

Jag valde att göra flera smårätter, så kallade xiao chi, så att festandet räckte under hela dagen. Några var nya och de kommer jag behöva laga några gånger till för att finslipa andra var rätter jag tillagat flera gånger förr. En av rätterna är en favorit, den är het, len och kall på samma gång. I den finns smak av chili och sesamfrön. Rätten kallas för konstigt smaksatt kyckling, Bangbang Ji, den kommer från Sichuan-provinsen i sydvästra Kina. Receptet hittar du här och nedan.

Annons:

Konstigt smaksatt kyckling eller Bangbang Ji

LÄS MER
bangbang kyckling

Att dricka till kinamat och Bangbang Ji

I Kina dricker de ofta baijiu till maten och till rätter från Sichuan dricks det baijiu av typen strong-aroma baijiu. Baijiu är en kinesisk spritsort, läs mer om den här. De dricker också shaoxingvin, en typ av risvin som har smaker som minner lite om sherry, där just de lite jästiga smakerna i vinet passar riktigt fint med just Bangbang Ji med sin smak av rostade sesamfröna. I Kina är det också vanligt att dricka ljus öl, lager, till maten. Jag gillar alla dessa drycker, men jag gillar också att dricka friska, lite fruktiga och aromatiska vita viner från Europa till min kinamat.

Nedan tipsar jag om en baijiu, ett shaoxingvin och två vita viner, ett från Portugal och ett från Tyskland som alla passar utmärkt till denna rätt och många andra rätter från Sichuan och Kina.

Kinesisk sprit

Luzhou Laojiao Touqu Baijiu, Baijiu, Kina, 410:-, Nr 83547, Systembolaget beställningssortimentet

Då maten kommer från Sichuan dricker jag också en baijiu från området i stilen strong-aroma. Drick den som kineserna, i små 1 cl klunkar och du kommer märka ett samspel mellan smakerna som inte bara harmoniserar utan också utvecklar dem.

Luzhou Laojiao har en tydlig aromatisk doft, en kryddighet och ett stänk av sötma i botten. I smaken finns mogna bananer, jästighet, blåmögelost och en kryddighet som möter såväl hettan i chili som ger smak till den mer mjälla kycklingen. Det är en dryck som har egenskaper som liknar den kittlande och lätt bedövande känslan som finns hos sichuanpeppar. Gott och spännande. Ganbei!

Shaoxing risvin

Kuaijishan 8 years Huangjiu Shaoxing risvin, Kina, 293:-, Nr 80560, Systembolaget beställningssortimentet

Vill du inte ha sprit men fortfarande dricka något kinesiskt rekommenderas lite risvin, prova dock inget från matvarubutiken de är rena matlagningsviner. Detta är dock ett vin som fått 8 års lagring och här träder en mycket trevlig måltidsdryck fram. Det är en dryck som passar bra till många nudelrätter som inte är alltför heta, gärna till fisk, skaldjur och kyckling.

Kuaijishan är ett risvin med såväl djup och fräschör. Det har tydliga umamitoner men en hint av ljus soja samt smak av rostade hasselnötter och mandel. I smaken finns också en fint underliggande fruktighet med ton av gula plommon och torkad citrusfrukt. I eftersmaken finns jästighet och en liten beska som minner om ale. Tillsammans ger detta en dryck fylld med fräschör och komplexitet.  

Efter det kinesiska dryckerna gick vi loss på vin som jag traditionellt gillar med mycket asiatisk mat, såväl het som fyllig. I dessa får vi istället en fräsch ung fruktighet kombinerat med en hög läskande syra och aromatiska toner.

bangbang Ji

Tesch Löhrer Berg 2018 riesling, Nahe, Tyskland, 185:-, Nr 95154, Systembolaget

Det första är en riesling från regionen Nahe i Tyskland. Riesling tillsammans med kinesisk mat lyfts ofta fram och det av en anledning, det fungerar ofta mycket bra. Syran ger fräschör, detta är et torrt vin men i riesling finns ofta lite fruktsötma i smaken så också i detta vin och den gifter sig med och dämpar hettan och de aromatiska tonerna samspelar fint med asiatiska kryddor.

Detta är en riktigt trevligt riesling från Nahe med fint djup, precis syra och rik frukt. I smaken finns gröna äpplen, gula plommon, aprikos och citrusfrukter kantat med aromatiska örter. Avslutet är långt och förlängs av en fin sälta som drar igång saliveringen. Smaskigt och elegant på samma gång! 

bangbang Ji

Vallado Prima 2019, Douro, Portugal, 149:-, Nr 92328, Systembolaget

En annan druva som ger mycket aromatiska toner är muscat, dessa skiljer sig dock lite från den aromatiska profil som en riesling har med mer blommighet och mer exotiska kryddor. Till asiatisk mat föredrar jag torra viner som detta eller från t ex Sicilien gjorda på druvan zibibbo. I detta vin är det druvan moscatel galego branco (muscat blanc à petits grains) som ger smaken.

Vallado Prima har en riktigt bra syra och en fin fruktighet med smak av citrusfrukter, friska päron och exotisk frukt kantat av blommigt aromatiska örter samt en lätt mintighet. Det är helt torrt, har mycket fräschör och en härlig energi som passar utmärkt till bland annat kinesisk mat.

Om kinesisk dryck eller europeiska viner passar bäst med kinesisk mat är en smaksak. Jag gillar bägge och de tillför olika smaker till maten. Nu återstår det att se vilket typ av vinter vi kommer få i år. Jag hoppas på en vit kall vinter, än så länge har jag dock inte sett skymten av den!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar