Vinnare Matbloggspriset 2019

Vet du vilka som är vinnarna i Matbloggspriset 2019? Matbloggspriset är Skandinaviens äldsta matbloggspris och har delats ut sedan 2005. Vi på DinVinguide.se är delaktiga i juryarbetet och ansvariga för dryckespriset. Igår delades priserna ut för Matbloggspriset 2019 på mässan Sthlm Food & Wine.

Annons:

DinVinguide.se

För mig och Fredrik Schelin på DinVinguide.se är det viktigt att vara en del av juryn i Matbloggspriset. Tillsammans är vi sedan flera år ansvariga för ett av priserna, bästa dryckesblogg. En av anledningarna till att vi tycker att det är viktigt är att flera av oss som skriver på DinVinguide.se började vårt skrivande i olika bloggar. Vi ser oss fortfarande i högsta grad som en del av bloggscenen och givetvis är även sociala medier en naturlig del av våra dagliga arbetsverktyg.

Matbloggspriset ger oss en möjlighet att djupdyka i bloggosfären, åtminstone en gång per år. Där kan vi fånga upp trender, nya personligheter och bloggar.

Matbloggspriset 2019
Monika Ahlberg & Magnus Reuterdahl konferencier Matbloggspriset 2019.

I år fick jag äran att stå på scen och dela ut priserna i Matbloggspriset 2019 tillsammans med Monika Ahlberg på Sthlm Food & wine 2019, den 8 november.

För oss på DinVinguide.se är dryckespriset det viktigaste, detta då jag och Fredrik Schelin är ansvariga för det och för att dryck är särskilt viktigt för oss. Nedan hittar du vinnarna av priset 2019 samt de nominerande i kategorin bästa dryckesblogg. Vi bjuder in er att genom dem njuta av lite av de bästa i bloggsfären, så som den ser ut idag.

Matbloggspriset 2019 bästa dryckesblogg är:

Vinnare av priset bästa dryckesblogg år 2019 är Mousserande.se. Det är en oberoende guide för alla typer av mousserande vin, den är dock mycket mer än så. Jesper Säfholm som står bakom bloggen har lyckats engagera sina läsare i olika sociala medier, kanske främst på Instagram, men även på Facebook och på sin blogg. Det är en plattform med en öppen branschkoppling som är skriven av en av i segmentet Sveriges mest kända bubblande personligheter. Han blandar det lättsamma enkla bubblet med det mer allvarliga och seriösa. Jesper är underhållande med ett väldigt speciellt fotospråk där det finns stor uppfinnarglädje. Det vi gillar med denna blogg är man ofta blir överraskad, får ett skratt men också att det finns utrymme att lära sig något nytt och inspireras.

Matbloggspriset 2019
Matbloggspriset 2019, Jesper Säfholm. Mousserande.se, Magnus Reuterdahl, DinVinguide.se Monika Ahlberg

Övriga nominerade Matbloggspriset 2019 bästa dryck

Vi hade också nominerat Dos gardenias. Amalia Gonzalez Stöckel och Carlos Norlén driver en podd, en blogg och en hemsida med akuratess. Vi tycker det är kul att se att de mixar olika sociala medier och har ett anslag som spänner över det nördiga, det vardagliga och det journalistiska. I podden har de ofta intressanta vinklingar som har drycken i centrum, men de låter bägaren flöda över åt olika håll beroende på gäst och ämnesval. De lyfter olika personer i dryckessfären i fredagsfrågorna och skriver om vinmakare, resor, nyheter och givetvis viner. Häng med på en kul resa i vinets värld med två fantastiska personligheter med massor av kunskap och inspiration.

Vi har tidigare medvetet valt att inte nominera någon från vår omedelbara krets. I år kände vi dock att vi ville lyfta fram en av Sveriges vassaste skribenter, trots att hon skriver tillsammans med oss,  vår egen Sofia Ander.

Sofia Ander som du hittar här på DinVinguide.se har en blogg med stilistisk skärpa och tydligt innehåll. Hon har ett tydligt fokus som riktas vinvärldens alla hörn. Artiklarna spänner över nyhetsprovningar, vintips och trevliga resereportage samt inlägg om vinproducenter. Språket är enkelt och rakt, det kombinerar det lättsamma och fyndiga till fakta och kunskap på ett lätt och ledigt sätt, vilket gör dem såväl underhållande som lärorika. Sofia Ander är en av Sveriges främsta journalister inom vin.

Övriga vinnare i Matbloggspriset.se 2019, inklusive motiveringar

Matbloggspriset 2019

Motiveringarna kommer från de olika jurygrupper som sitter med i Matbloggspriset, läs mer om dem på deras hemsida.

Stora Matbloggspriset 2019: vinnare Systrarna Eisenman

Det handlar lika mycket om middagsgästerna som om maten. Inspirationen kommer både från det superlokala svenska liksom från hela världen. Det handlar om en genuin matglädje och passion som förmedlas i allt som landar på bloggen eller i kokböckerna.

Hedersutmärkelsen 2019: vinnare Blomster och bakverk

Årets vinnare av Matbloggsprisets Hedersutmärkelse har ett stort hjärta vars kärlek inte bara handlar om bakning, bloggande och fotograferande utan även om matbloggosfären. Hon lyfter andra bloggare men visar också vägen genom pressbearbetning, fotoutställningar och snart genom en bokversion av bloggen.

Bästa Bak- och Dessertblogg 2019: vinnare Brinken bakar

Hennes bakverk är galet stiliga och inspirationen tryter aldrig. Här hittar du ständigt härliga färgkombinationer, utmanande former och fantastiska smaksensationer. Hon är generös med både det söta och med tipsen som hon serverar i text, bild och ljud. Vill du baka något tjusigt och otroligt gott ska du definitivt titta hitåt!

Bästa foto 2019: vinnare Ulrica Kriis Instagram konto @ulricakrii

Ulricas bilder förmedlar inte bara hennes kärlek till mat utan även till fotografi. Under åren vi följt henne har hon mer och mer utvecklat sin egen stil vilket inte alltid är självklart i denna tid av likriktning. Krii’s Kitchen

Bästa rörligt material 2019: vinnare Filip Poon (youtube)

Efter dryga fem år på YouTube har Filip bevisat sig som en av våra bästa receptmakare, den titeln finns det många som innehar, men att kunna koka ner recept på några få minuter utan att tappa moment eller glimten i ögat gör honom till en välförtjänt vinnare av kategorin ”bästa rörliga” 2019. Filips plats i mat-YouTube-Sverige är som en V70: funkis, folklig och förbaskat bra!

Folkets val 2019, vinnare Lesscarbs.se

Här finns ingen motivering då det pris är framröstat på Matbloggspriset Facebook sida.

Det som en gång var små bloggar har förändrat medielandskapet. En del av de som började som privata bloggar har efterhand professionaliserats andra har förändrat gammelmedia, idag finns alla på nätet. Idag är de en naturlig del i vinlandskapet, hos företag, tidskrifter och för vinintresserade. Se till att hitta din favoritblogg eller skapa en ny om du inte någon som passar just dig, du kan vara nästa års vinnare!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar