Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Viner från Sydafrika och höstens mat - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Viner från Sydafrika och höstens mat

Sommaren övergår i höst och grillandet övergår sakta men säkert till grytkokande. Återigen känns mustiga röda viner lockade för att värma en frusen själ. Ännu kan dock kvällarna vara sköna. Syster o Bror tillsammans med Anders Levén bjöd in till en inspirationskväll vid grillen med rött vin från Sydafrika och vädret kunde inte vara mycket bättre - vilket också fick det vita vinet att fungera perfekt för ge lite svalka.

Hösten knackar på dörren, men sommarvärmen dröjer sig kvar. Än finns det dock många sköna kvällar kvar. Men någonstans djupt inifrån börjar ett sug växa efter mustiga grytor och fylliga rödvin, efter höstens palett. Fredrik Schelin, DinVinguide.se och restaurang Syster o Bror bjöd tillsammans med kocken Anders Levén till en inspirationskväll.

Anders Levén hade satt upp en rejäl meny med många smaker som gick från höstens första toner, kräftskivans, till ett riktigt mustigt långkok samt några nyanser däremellan. Först ut var en quesadillas fylld med kräftstjärtar, färskost, parmesan och krondill följt av en smakrik taco.

korv med örter

Därefter presenterades en helt fantastisk grillad hemmagjord korv på vildsvin och vildand samt färska örter och en mustig vildsvinsgulasch, receptet till gulaschen hittar du på Dryckeslistan.se.

Quesadillas med kombination av kräftor och krondill på detta sätt är en riktigt trevlig liten sak som skulle funka på vilken kräftskiva. Till detta drack vi ett vitt vin, Roodeberg white 2014. Detta vin fungerade också utmärkt med korven, just korv med lite grisiga inslag och friskt vitt vin är en väldigt trevlig kombination.

Kvällens röda vin Roodeberg herritage collection 2013 bjöds till kvällens långkok, en mustig härlih gulasch. Detta vin fungerade också utmärkt till korven och tacon.

taco (800x496)

Roodeberg, KWV, Paarl, Western Cape, Sydafrika

Kvällens viner kommer från den sydafrikanska producenten KWV, som slog upp portarna redan 1918. KWV är en förkortning för Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika Bpkt, ungefär kooperativa Sydafrikanska vinmakarföreningen. 1997 blev det ett företag och 2003 börsnoterades det.

Roodeberg skapades 1949 av doktor Charles Niehaus och presenterades för den svenska publiken 1994. Inledningsvis gjordes det dock två röda viner under etiketten Roodeberg som fantasifullt döptes till number one och number two. Number one kom senare att bli KWV Cabernet sauvignon och number two blev det som  vi idag känner som Roodeberg, ett vin gjort på en blandning mellan cabernet sauvignon, shiraz och merlot.

Just Roodeberg var ett av de första sydafrikanska viner som gjorde entré på Systembolaget efter det att apartheidregimen i Sydafrika fallit. Tillsammans med ytterligare några andra var de viner som lade grunden till en lång kärlekshistoria mellan svenskar och sydafrikanska viner.

Roodeberg heritage collection 2013, Sydafrika

Personligen är jag inte helsåld på viner från Sydafrika, men att det går att göra fantastiska viner där är helt uppenbart. Jag har fått äta upp min hatt ett antal gånger då jag kaxigt jiddrat om att vinerna endast smakar cykelslang och bränt gummi. Nu är det dock främst druvan pinotage jag har problem med och det är en druva som lyser med sin frånvaro i Roodebergs viner.

Ikväll dricker vi Roodeberg heritage collection 2013 som gjort på en blandning av cabernet sauvignon, shiraz, tannat och merlot. Man skulle kunna säga att det är en uppväxling från den klassiska Roodeberg. Här är det mindre merlot och så har man tillsatt vin från druvan tannat. Detta ger ett vin med lite mindre söt fruktighet, ett lite stramare anslag, med mer struktur och lite mer elegans och absolut ingen cykelslang alls. Det här är ett riktigt trevligt vin till höstens grytor och stekar.

Roodeberg white 2014 (800x533)

Roodeberg white 2014, Sydafrika

Det andra vinet för kvällen är en liten vardagspärla i beställningssortimentet, Roodeberg white 2014. Den är ett sådant där perfekt vin att hemma, det kostar nästan inget och är ett allraound-vin för såväl vardag som mer festliga tillfällen. Det är rent och friskt med inslag av citrusfrukter, stenfrukter, en liten kryddighet och en bra syra gjort på blend av chardonnay, chenin blanc och sauvignon blanc. Här finns en hint av ek men den snyggt integrerad och ger snarast vinet struktur än smak.

Totalt finns det fem Roodeberg viner på Systembolaget. Det vanliga röda finns på box, i flaska och i magnum-flaska. Roodeberg Heritage collection är ett steg upp trappan och Dr Charles Niehaus Roodeberg är ytterligare ett steg uppåt och en hyllning till skaparen. Sedan finns det vita vinet samt ett rosévin.

Intressant att notera är att i Sydafrika lagrar man gärna Roodebergs röda viner viner och att de lagras bra. Vi fick inga äldre viner ikväll men vinet har längden och syran för att det skulle vara värt att slänga ned ett par pavor i källaren och se vad som händer över tid. Just Magnum flaskorna brukar dock vara ett eller två år äldre och utifrån de jag smakat kan man också misstänka att vinet kommer från de bästa tankarna och faten då det ofta är lite mer elegant och komplext i förhållande till de vanliga flaskorna.

Roodeberg är inga lyxviner men de är bra vardagsviner och de röda vinerna fungerar fint så här på hösten till en gryta, grillat eller ugnstekt kött och det vita passar som sagt till lite av varje, som sällskapsvin, till skaldjur eller till fiskgrytan.

Skål

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer