Vardagsmat i kinesisk stil. General Tso’s köttbullar

I covid-tider sitter många av oss hemma. Detta gör att vi lagar mer mat än vanligt. Då är det kul och nödvändigt att variera sig lite grann. Häromdagen gjorde jag det genom att tillaga general Tso’s köttbullar. Till det behövs också några vintips för er som vill ge vardagen lite extra guldkant. läs mer om Vardagsmat i kinesisk stil. General Tso’s köttbullar

Vardagsmat i kinesisk stil. General Tso’s köttbullar

Vi är många som gillar kinesisk mat. Vid sidan av att stödja lokala restauranger, t ex genom att köpa med mat hem är detta också en bra tid att laga mat själv och uppdatera sin köksrepertoar. En rätt som många gillar och som ganska ofta finns på Kina-restauranger är general Tso’s kyckling, för en tid sedan fick jag en variant av denna som var riktigt god. General Tso’s köttbullar.

Vem var general Tso?

General Tso eller Zuo Zongtang (1812-1885) var en hög militär och tjänsteman från provinsen Hunan i Kina under Qing dynastin. Han har funnits men det finns ingen maträtt döpt efter honom i Hunan eller Kina. Rätten kommer sannolikt från den kinesiska befolkningen i USA. De har i sin tur döpt den efter den kinesiska generalen, där rätten snabbt blev en av de mer populära.

Zuo Zongtang
General Tso, foto från ca 1875 av Adolf Erazmovich Boiarskii

General Tso’s köttbullar

När en rätt blir populär kommer det ofta flera varianter på den. Generalens köttbullar är en sådan. Min sambo tyckte häromdagen att jag skulle tillaga den, så jag började leta recept. I vanliga fall vill jag göra maten så kinesisk som möjligt, denna är dock lite fejkkinesisk, men god, men rätten var lite för snäll och tillrättalagd. Utifrån detta beslöt jag mig för att höja temperaturen ett steg i rätten med lite sichuanpeppar och torkad chili. Vidare minskade jag sötman något och höjde syran, allt för att göra den lite mer kinesisk. Efter par försök har vi hittat en bra mix mellan dessa element, se receptet nedan.

Annons:

General Tso’s köttbullar

LÄS MER
Vardagsmat i kinesisk stil. General Tso’s köttbullar

Vintips till General Tso’s köttbullar

Jag har valt ut tre viner som passar utmärkt till just denna rätt men som också fungerar fint för att fira in våren med. Tre vita fräscha viner som har det gemensamt att de är fräscha, fruktiga och fyllda med energi. Med det sagt är de ganska olika i stil.

Det första vinet kommer från Rueda i det soliga Spanien och är gjort på druvan verdejo.

Vitt vin Rueda

Dominio de la Abadesa verdejo 2018, Rueda, Spanien, 119:-, Nr 6717, Systembolaget

Här möts solmogen frukt med en fin syra och härlig stensälta. Det är ett vin med fin längd och bra häng. I smaken finner vi gula exotiska frukter kombinerat med gula saftiga äpplen och päron. Avslutet är långt och har stänk av stensälta, kryddor och en lätt skalbeska. Detta är ett  vin som är lätt att förälska sig i och det fungerar riktigt bra till många maträtter och stilar. Det är också ett riktigt bra sällskapsvin, om du råkar ha sällskap i tider som denna. 

Vitt vin Loire

Les Pierres Girard 2017, Loire, Frankrike, 179:-, Nr 92930, Systembolaget

Många kopplar samman med Loire med druvan sauvignon blanc, i detta vin spelar en annan av regionens gröna druvor huvudrollen, chenin blanc.

Vinet har en fin struktur med en lätt fatighet som kombinerat med en härlig fruktighet och fräschör som ger bra balans. I smaken finns såväl aprikoser som gröna äpplen. Eftersmaken är lång och bär med sig såväl lite sötma med ton av mandelmassa med en härlig salinitet som minner om havet. Här blandas karghet med solmogen frukt i ett riktigt härligt vin.

Vita pavor

Chablis 2018, Clotilde Davenne, Bourgogne, Frankrike, 175:-, Nr 6307, Systembolaget

Kan man få för mycket chablis? Har påven en lustig hatt? Clotilde Davenne levererar alltid superba viner och denna chablis är inget undantag.

Jämfört med de två vinerna ovan har detta mer elegans och komplexitet, men även här spelar frukten huvudrollen. I smaken finns gröna äpplen, citrusfrukter och ananas. Vinet har en härligt rak syra, fin kropp och en härlig kalkig fethet som drar ut i en snygg sälta i avslutet. Som ungt är detta ett härligt vin att kombinera med mat som denna med lite lagring kommer komplexiteten att växa. Mer chablis åt folket! 

En rätt, tre viner, en bättre vardag. Vill du har riktig kinesisk mat rekommenderas ett besök på R.Asia i Solna eller Formosa i Gamla stan.

Magnus Reuterdahl – Vardagsmat i kinesisk stil. General Tso’s köttbullar

Läs mer


Fler artiklar