Vardagslyx: Confiterade anklår

Vardagslyx är något som får vardagen att bli lite bättre. Det är något som ger den extra guldkanten utan att kosta allt för mycket men som ändå ger något utöver det vanliga. För mig är detta ofta mat och eller vin. Varför inte prova att koka anka i sitt eget fett (confiterade anklår) och några riktigt goda viner?

Confiterade anklår är riktig vardagslyx. Du kan köpa dem färdiga men de är enkla att göra själv även om de tar lite tid. När de är gjorda har du dock något att se fram emot i flera dagar. Anka är fylligare och mer smakrikt än kyckling, vilket ger en lyxig känsla i sig. I många butiker hittar du idag ankbröst vilket är mycket gott men anklåren smäller högre i min bok.

Att confitera betyder att första salta något och sedan tillaga det i fett. I detta fall tillagar du dem i antingen ankfett eller rapsolja på låg värme. Med andra ord du ska inte fritera låren.  Tänk också på att anklåren är betydligt större än kycklinglår. Ett lår räcker vanligen till åtminstone två portioner beroende på vad du serverar till. Jag brukar ofta servera med ugnsstekt potatis med örter & vitlök samt en rödvinsås eller en apelsinsås.

Annons:

Confiterade anklår (confit de canard) recept

Detta tar sin tid, med förberedelser tar det mer än ett dygn. Därför rekommendera jag att du gör det en dag då du är ledig, t ex en lördag eller söndag. Arbetsinsatsen är dock inte särskilt stor!

Du behöver:

  • 2 anklår
  • ca 0,5 liter ankfett eller rapsolja (ankfettet ger en djupare ton men rapsoljan fungerar utmärkt).
  • 1 krm salt och svartpeppar/lår
  • 2 vitlöksklyftor
  • En nypa färsk hackad rosmarin eller timjan
  • Ett krossat lagerblad

Om du köpt frusna lår låt dem tina långsamt, gärna i kylen, innan du sätter igång att arbeta med dem. Blanda ihop kryddorna i en skål och gnid in dem på anklårens köttsida. Täck låren med plastfolie eller lägg dem i plastpåse och ställ in i kylen i 12 timmar.

Sätt ugnen på 120 grader. Smält fettet i en gryta som tål att stå i ugnen. Det ska vara tillräckligt mycket fett för att täcka låren. Torka av anklåren och lägg ned dem i fettet och låt temperaturen stiga så att det precis sjuder. Sätt därefter in grytan i ugnen. Se till den då och då, fettet ska inte koka men hålla en temperatur kring strax under att det kokar eller bara precis sjuder. De ska stå i minst 3 timmar i ugnen. Anklåren är klara när du enkelt kan lossa delar med mört kött från benen med en gaffel.

När anklåren är färdiga kan du antingen äta dem omgående eller låta dem svalna i sitt eget fett. Innan du serverar dem ska du dock steka på dem i en panna så att skinnet blir krispigt. Stek låren med fettkappan nedåt tills de får en gyllene brun färg. Stek tillsammans med lite färska örter och vitlök. Vänd dem, salta och stek ytterligare någon minut.

anka

Om du vill spara anklåren till senare i veckan så lägg dem i en burk tillsammans med fettet det kokat i (var dock noga med att burkar och lock är rena). Ha dem i kylen och de kommer att hålla i flera veckor eller månader. Du kan med andra ord skapa vardagslyx för lång tid framöver.

Confiterade anklår och vin

Vilka viner du väljer beror lite på hur du serverar de confiterade anklåren. De kan serveras på många sätt med olika typer av såser. Jag gillar dock fruktiga röda viner med smak av skogsbär och en bra syra till ankköttet. Exempel på detta är viner gjorda på druvor som pinot noir, grenache, baga, nerello mascalese med flera. Tre bra viner är till exempel:

Bourgogne Frankrike

Beaune Premier Cru les Boucherottes 2016 Louis Jadot, Cote du Beaune, Bourgogne, Frankrike, 399:-, Nr 95628, Systembolaget

Ungt, klassiskt i stilen, fruktigt med fin energi. Här finns smak av vildhallon, jordgubbar, körsbär och en hint av blodapelsin. Vinet har en bra syra, tydliga tanniner och ekfatsstruktur. Eftersmaken är lång, lite kryddig och har inslag av färska örter. Elegant, lite stram men med bra driv som trots sin ungdom känns tillgängligt, framförallt med lite mat.

Etna Sicilien Italien

Benanti Etna rosso 2016, Etna, Sicilien, Italien, 199:-, Nr 74874, beställningssortimentet Systembolaget

Detta är ett riktigt härligt charmigt rött vin med såväl elegans som en spelande liten bärsötma. I smaken finns solmogna körsbär, granatäpple och jordgubbar vilket ackompanjeras av en blommig ton som drar åt viol, färska örter och vulkanisk stensälta. Det finns också ett stänk av frisk jord som ger vinet en extra nyans. Vinet har en fin balans med en fräsch syra, mjuka tanniner och bra längd. Vuxen lemonad som passar utmärkt med confiterad anka.

Alentejo Portugal

Baga ao Sol Unoaked Baga 2014 Fitapreta vinhos, Alentejo, Portugal, 199:-, Nr 72466, beställningssortimentet Systembolaget

Detta är ett fruktigt smakrikt vin med hög syra och tydliga tanniner. I smaken finns solmogna plommon, mörka körsbär och stänk av syrliga hallon. Vinet har bra struktur, en lång eftersmak med inslag av örter och en hint av söt lakrits. Här är det just den lite djupare fruktigheten tillsammans med syran som ger en snygg brygga till det feta köttet. En riktigt bra combo med anklår.

Tre bra viner som matchar anklåren som handen i handsken på lite olika sätt. bourgognevinet är lite mer stramt, etnavinet lite mer lekfullt och det portugisiska vinet lite varmare. Alla tre är riktigt bra viner till anka och många andra rätter. De är kanske lite dyrare än vardagsviner i allmänhet men det är tre viner som också lyfter vardagen och ger en guldkant.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar