Var det bättre förr? För riktigt länge sedan!

Jag har inte övergivit druvjuicen men kanske låtit mig inspireras av årets dryckesbloggare Ölresan för här kommer kommer ytterligare ett ölinlägg, även om det finns ett par druvor med i det hela också.

För detta behöver vi dock gå tillbaka i tiden, hela vägen tillbaka till antiken. Midas Touch är producerat av Dogfish Head Craft Brewery och var det första av deras förhistoriska ale. Ölet eller ska vi säga drycken skapades 1999 och ett par år senare började man tillverka den kommersiellt. Midas touch är resultatet av ett samarbete med arkeologen Patrick McGovern. Recepetet är baserat på analyser från undersökningarna av kung Midas grav, daterad till 700-talet f.Kr.

Midas Touch (600x397)

1957 grävde arkeologen Rodney Young i Gordion, i dagens Turkiet. En av de lämningar som undersöktes var en stor gravhög, som ofta kallas kung Midas gravhög. Namnet Midas kan kopplas till kungar så om detta är legendens Midas går inte att säga. Graven har daterats till omkring 718 f.Kr. Bland fynden fanns 157 olika kärl som innehållit dryck eller som skulle användas för dryck, alla gjorda av brons.

På några av kärl hittade man 40 år senare organiska lämningar. Dr Patrick MacGovern lät analysera dessa och hittade spår av vindruvan muscat, honung, malt, timjan och korn med mera. Man har låtit krydda drycken med saffran, trots att detta inte hittades vid analysen men har utgått från att man sannolikt kryddade öl med bland annat saffran vid denna tid i området. Tanken bakom saffranet var att få in en bitter komponent. De tidigaste bevisen för humle i Europa och i mellan östern är från cirka 700 e.Kr. Vid denna tid var området känt för sitt saffran och det fanns en gulaktig färgton i de organiska lämningarna som kan ha kommit från saffran även om analysen inte kunde verfiera detta.

"Ruins of Gordion 3" by Stipich Béla - Licensed under Creative Commons Attribution 2.5 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ruins_of_Gordion_3.JPG#mediaviewer/File:Ruins_of_Gordion_3.JPG
”Ruins of Gordion 3” by Stipich Béla – Licensed under Creative Commons Attribution 2.5 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ruins_of_Gordion_3.JPG#mediaviewer/File:Ruins_of_Gordion_3.JPG

Man hade också hittat spår efter begravningsmiddagen och beslöt sig att försöka återskapa denna med dryck och allt. Utifrån detta återskapades en dryck som hade visat sig vara en cocktail av vin, mjöd och öl. Drycken kallades för Midas Touch Golden Elixir serverades på bankett baserad på de arkeologiska fynden, läs mer om banketten här. Drycken uppskattades och man valde att gå vidare och göra en kommersiell produkt som fick namnet Midas Touch.

Historien om kung Midas finnas i många variationer, i korthet går de ut på att han via vinguden Dionysos ( i vissa versioner är det Silenus) får möjligheten att få en önskan uppfylld. Kung Midas önskan är att allt han rör ska bli till guld. Det visar sig dock snart att hans gåva är ett dubbeleggat svärd för allt han rör vid blir till guld inklusive hans mat förvandlades till guld och till slut blir han tvungen att be guden att ta tillbaka sin gåva. Han tvättar av sin gåva i Pactolus, vilken därefter ska ha fört med sig guldsand till staden Sardis. Midas är också känd för att Apollon ska ha gett honom åsneöron.

Det finns dock en historisk kung Midas bakom myten eller snarare flera kungar som bar namnet Midas. De var dock kungar över kungariket Frygien under 700-talet f.Kr. Den sista kung Midas regerade 725-696 f.Kr. Hans huvudstaden var just Gordion, ett namn som du kanske känner igen från en annan legend – den om den Gordiska knuten som Alexander den store ska ha löst genom ett svärdshugg år 333 f.Kr.

Midas touch2 (530x600)

Tillbaka till Midas touch – smakar det… guld?

Doften är frisk och har en fruktighet som minner om torkad frukt kombinerat med malt och bröd. Inledningsvis känns det ovant och ganska sött och med en lite skarp eftersmak. Men det finns också en vinton som minner ett aromatiskt lite kraftigare vin. Sötman har dock snarast drag av akaciahonung men avtar efterhand. Avslutet är örtigt kryddigt med en liten hint av saffran, här kommer också malten och en brödighet samt ett litet inslag av pommerans. Trots sötman känns det friskt, och tack vare den lilla beskan får det struktur – det smakar mer öl än vin men ändå inte direkt som en öl eller ale – det är annorlunda och riktigt gott. Det skulle vara kul att prova detta i samband med matlagning för det är då jag tror att man kan få det att bli riktigt kul – det finns många smaker att leka med. Man får kanske göra en egen bankett!

Midas touch finns för närvarande inte på bolaget men det finns en Skandinavisk förhistorisk öl, även här är Dr. Partick McGovern inblandad: Arketyp (finns via beställningssortimentet) – läs mer om den på Magnus Reuterdahl’s vinblogg.

Arketyp (800x531)

Vill du veta mer om hur vin och öl och andra alkoholhaltiga drycker blev en del av vårt samhälle rekommenderas McGoverns bok Uncorking the Past: The Quest for Wine, Beer and Other Alcoholic Beverages (2009). För övrigt ett bra julklappstips – lite förhistorisk öl och en bok om hur det hela började.

uncorking-the-past

 

Skål

//Magnus Reuterdahl

Fler artiklar