Ung röd bordeaux i sommarvärmen

Ung bordeaux i sommarvärmen, kan det vara något? Under våren har vi på DinVinguide.se provat Bordeaux en primeur 2020, dessa viner kommer vi inte se än på ett par år. Just nu rullar dock årgång 2018 ut på bolaget och börjar att pocka på vår uppmärksamhet. Det är en riktigt bra årgång och som unga är en del av dem riktigt trevliga sommarviner.

Annons:

Namnet Bordeaux slår an en särskild sträng hos många vinälskare. Det finns en inneboende kvalitet i det, även om inte alla viner lever upp till denna känsla. Kanske är det slotten på etiketterna som är en del av grunden till denna känsla. Något som indikerar att vinet är gott nog för en kung, en greve eller baron, då är det gott nog för mig också. Det är sannolikt en delförklaring till begreppet slottsvin.

Begreppet slottsvin är idag lite dammigt och betyder enligt svenska akademins ordlista egentligen att vinet ska vara tappat på flaska på slottet och ha namn efter det. Ordet är belagt sedan åtminstone 1930-talet och används traditionellt främst för viner från Bordeaux. Det är dock långt från alla viner med ett slott på etiketten som verkligen har ett slott kopplat till egendomen och det finns också många vinerier utanför Bordeaux som också stoltserar med ett slott på sina etiketter. Vidare finns slottsviner som härtappats, det gjorde de av t ex Vin & Sprit.

Castel

Bordeaux 2018

Nog om semantik, det som är av vikt är vad som är i glaset. Bordeaux årgång 2018 är en riktigt bra årgång, på bägge stränderna trots att vinodlarna hade problem med såväl hagel och angrepp av mjöldagg, vilket minskade skörden. Det som räddade årgången var sensommaren och hösten, dessa var riktigt bra och gav potential till att göra riktigt bra viner.

Jag provade en del viner i samband med en primeur 2018 och hade då en förkärlek för vinerna med mycket cabernet sauvignon i och oftast från den vänstra stranden. Nu börjar dessa viner att komma in på bolagshyllorna och under våren och försommaren har jag provat lite spridda skurar av dem, många av dem är riktigt bra, redan som unga.

Många tycker kanske att det är som att svära i kyrkan att dricka ung bordeuax, men jag gillar den där unga intensiva tonen i dem, särskilt när det finns en fin fräschör som balanserar ut kraften. För flera av dessa viner kommer få mer komplexitet om du lagrar dem men knäck några till en bit grillad lammfilé, biff eller fläskkarré. De kommer sitta som en smäck.

Bordeaux 2018 på bolaget

Bordeaux behöver inte vara dyrt för att vara bra, men du behöver i regel gå en bit över 150-sträcket för att få utväxling av vinerna från regionen, åtminstone när det kommer till de viner som finns tillgängliga i Sverige. Många viner kommer också i relativt små allokeringar, det är dock inte ovanligt att de fylls på efterhand så även om de är slutsålda just nu kan de mycket väl komma tillbaka på hyllan igen. Flera av dessa viner visar att allt från årgång 2018 inte handlar om cabernet sauvignon eller den vänstra stranden, men vi börjar där.

Ung röd bordeaux – vänstra stranden

UNG RÖD BORDEAUXChâteau d’Issan Margaux 2018, Margaux, Bordeaux, 719:-, Nr 93341, Systembolaget

Château d’Issan är en personlig favorit från Margaux, ett slott som tycks bli bättre och bättre för varje år. De kostar en slant men du får också mycket vin för pengarna. I smaken finns svarta vinbär, mörka körsbär och björnbär samt en lätt aromatisk blommig örtighet med stänk av mynta. Vinet har silkiga tanniner, fin kropp och en bra längd samt fint grepp. Avslutet är långt och i eftersmaken finns tydliga ekfatstoner såsom rostat kaffe och mörk choklad samt en lätt pepparton. I första hand skulle jag lagra detta i några år, men det är riktigt charmigt redan nu. Det som saknas just nu är lite av det djup och den komplexitet som ligger och pockar under ytan och som kommer komma med tiden.

UNG RÖD BORDEAUXChâteau de Camensac 2018, Haut-Médoc, Bordeaux, 429:-, Nr 96488, Systembolaget

Château de Camensac gör sitt vin på 55% merlot och 45% cabernet sauvignon och är ett slott som jag hållit ögonen på i några år. Detta är en av de bästa årgångarna av vinet hitintills. Det är dock fortfarande ungt! I vinet finns en intensiv rödfruktigt smak och en förhållandevis hög syra. Vinet är rent, fräscht och strukturerat. Fruktigheten drar emot bärighet med ett anslag av röda vinbär, syrliga röda körsbär och tranbär. Underliggande finns svarta vinbär, skalbeska och en lätt blommighet. Vinet har tydliga om än inte kraftiga tanniner, en fin ekfatshantering och bra längd med toner av ceder och örter och en liten kryddighet. Det bör lagras några år men tillsammans med lamm- och fläskkött är det riktigt trevligt redan nu.

UNG RÖD BORDEAUXCambon la Pelouse 2018, Haut-Médoc, Bordeaux, 245:-, Nr 92180, Systembolaget

Detta är en cru bourgeois exceptionnel gjord på en blend av cabernet sauvignon och merlot samt ett stänk av petit verdot. Lite enklare men också lite mer tillgänglig än de två vinerna ovan. Vinet har en fin fruktighet med smak av svarta vinbär, mogna plommon och en lätt örtig blommighet. Det har en liten jordighet, bra struktur med lite torra gryniga tanniner samt rostade ekfatstoner. Eftersmaken är lång och avslutas i en fin kryddig ton. Det är ett vin som passar utmärkt till sommarens grilläventyr, särskilt till nötkött.

Ung röd bordeaux – högra stranden

UNG RÖD BORDEAUXFugue de Nenin Pomerol 2018, Pomerol, Bordeaux, Frankrike, 245:-, Nr 90337, Systembolaget (OBS halvflaska)

Chateau Nénins andra vin är en riktigt bra representant för Pomerol och dess viner. Här finns kraft och mjukhet, elegans och komplexitet. I vinet finns mestadels merlot, vilket backas upp av en mindre del cabernet franc. Vinet är fyllt av mörk frukt med smak av mörka körsbär, plommon uppbackat av en liten röda vinbärssyrlighet som ger fräschör. Ekfaten omfamnar och ger kryddighet och de runda tanniner leder smaken framåt. Vinet har en lång örtig eftersmak med en hint av blyerts. Mycket gott nu, kommer utvecklas fint med lagring och passar till alla typer av kött du grillar. Kul med riktigt bra vin på halvflaska!

UNG RÖD BORDEAUXChateau Dalem 2018, Fronsac, Bordeaux, Frankrike, 379:-, Nr 93602, Systembolaget

Fronsac är en lite mer okänd appellation på den högra stranden. Vinet är gjort på cirka 90 % merlot och resten cabernet franc. Vinet har en fin fruktighet, bra fräschör och snygg kropp. I smaken finns lila plommon och mogna körsbär varvat med fattoner som cederträ och kakao. Det har tydliga tanniner som tar tag i kinderna och ett långt avslut med med en hint av anis och blyerts. Härlig i sin nuvarande fas, utmärkt till grillat lamm- eller fläskkött. Går bra att lagra för ytterligare komplexitet och djup.

UNG RÖD BORDEAUXSeigneurs d’Aiguilhe 2018, Castillion Côtes de Bordeaux, Bordeaux, Frankrike, 189:-, Nr 93601, Systembolaget

Detta vin är gjort på 85 % merlot och 15 % cabernet franc från det Castillon Côtes de Bordeaux. Det är ett charmig och smakrikt vin med inslag av mörka mogna plommon, saftiga körsbär, fint rostade ekfat, kaffe och kakao. Vinet har en fin fräschör och bra struktur samt en fin kryddighet i ett långt avslut. Ett trevligt vin som passar till rött kött på grillen. Går bra att lagra för ökad komplexitet och mer djup.

Efter att ha provat dessa viner så håller jag fast vid vad jag tyckte för två år sedan, vänstra stranden skiner lite klarare än den högra, åtminstone om du vill lagra vinerna. Vinerna från den högra stranden är å andra sidan lite charmigare och mer tillgängliga just nu! Detta bygger dock hitintills bara på ett mindre antal viner som jag provat de senaste månaderna, jag ser fram emot fler.

Skål!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar