Underbart från La Clape

Liknande men inte samma. Riktigt bra. Olika ursprung delvis samma druvor. Spännande. Detta är ett par utdrag ur mina provningsnoteringar när jag provade detta vin för första gången för några år sedan. I mitt huvud jämförde jag det med viner från ett annat område och blev glatt överraskad. Sedan dess har det allt som oftast funnits ett par flaskor i min källare.

Annons:

Ett av mina favoritområden när det kommer till vitt vin är Hermitage. Vinerna därifrån är dock kostsamma för plånboken och svåra att komma åt. De mår också som bäst med relativt lång lagring. Det finns dock andra viner i liknande stil, gjorda på samma eller delvis samma druvor. De är lika men inte likadana, utan de är viner som står på egna ben. I viner som minner om vit Hermitage har jag två favoriter, ett från Frankrike och ett från Australien, det senare har jag skrivit om tidigare, du hittar en länk till den artikeln i slutet av artikeln.

Det franska vinet kommer från området La Clape, ett litet vindistrikt kring byarna Armissan, Fleury-d’Aude, Salles-d’Aude och Vinassan, i Languedoc-Roussillon nära såväl Narbonne som Medelhavets kust. Det blev en egen appellation så sent som 2015. Värt att notera är att det var den första appellationen som gäller för såväl röda som vita viner i Languedoc. Klimatet är varmt och soligt, jordmånen sandig och kalkrik. Detta tillsammans med närheten till havet ger viner med mycket mineralitet, det vill säga en fräschör som snarast drar åt sälta och det steniga än av syra samtidigt som värmen och solen ger mycket fruktsmak.

Languedoc karta vin

För röda viner används vanligen druvor som grenache, syrah och mourvedre samt ibland carignan och cinsault, för vita viner används främst grenache blanc, clairette, bourboulencmen också marsanne och roussanne.

Chateau d’Anglès, La Clape, Languedoc-Roussillon

En producent som har både röda och vita viner från La Clape på Systembolaget är Chateau d’Anglès. Jag hittade deras viner för några år sedan och de blev omedelbart en favorit hemma hos oss då det är gott och väldigt användbart. Det fungerar till mycket olika typer av mat och det är också ett vin som är utmärkt att lagra.

Tittar man in bakom etiketten hittar man en av anledningarna till kvaliteten i dessa viner, vinmakaren Eric Fabre. Han är kanske mest känd för att han varit chefsvinmakare hos Chateau Lafite Rothschild i Bordeaux. Detta är något jag tycker att man kan känna i de röda vinerna. Inte så mycket i smaken men i strukturen och elegansen i vinerna. Deras röda vin Château d’Anglès La Clape 2011 Grand Vin Rouge, 169:-, Nr 90206 är ett utmärkt exempel på detta. Det är ett vin gjort på grenache, syrah och mourvedre med en tydlig fatkaraktär och riktigt härlig frukt som passar utmärkt till grytor samt till nöt- och viltkött.

Languedoc-Roussillon

Min absoluta favorit av deras viner är dock deras vita vin, Château d’Anglès Grand Vin Blanc 2014, 170:-, Nr 94816. Vinet görs på druvorna bourboulenc (40%), grenache (20%), roussanne (20%) och marsanne (20%).

Det här är ungt och fräscht men har samtlidigt lite axlar och bredd med en snyggt integrerad ekfatston. Det har en lite krämig känsla med en liten jästig ton. I frukten finns vita och gula frukter som persika, päron och äpplen samt en härligt blommig örtig smak med inslag av lavendel. Underifrån finns en liten sötma som möter av en tydlig mineralitet med fina sten- och havstoner. Det här är helt enkelt riktigt bra, smakrikt, komplext och elegant. Det är ett häftigt vin som passar till såväl vardag som fest. Drick nu eller lagra 5, 10, 15 år och kanske ännu längre.

Det passar till exempel till fiskrätter, ljust kött eller fågel och tack vara den lilla sötman möter det också upp mer kryddstark mat.

Languedoc-Roussillon

Fler viner från La Clape att prova

På Systembolaget hittar vi främst röda viner från La Clape. Trevliga viner att prova om du vill jämföra flera olika producenter är:

Château Camplazens Prémium La Clape 2014, 200 kr, Nr 92216.

Château de la Negly La Falaise 2014, 229:- Nr 99161

La Cuvée le Clos de la Tour Chateau Rouquette Sur Mer 2012, 380:-, Nr 95244

I början av artikeln nämnde jag också att jag har en favorit från Australien som minner om såväl La Clapes vita viner som vit Hermitage och det är Tahbilk Marsanne. DinVinguide.se har skrivit om det tidigare, läs mer om det här.

Tahbilk Marsanne 2011, 96:-, Nr 6406 (Jag tror dock att det är årgång 2012 som gäller och 2011 som det står på Systembolagets hemsida)

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar