Tre viner, tre druvor: Plavac Mali, Pošip & Crljenak

Trots att Systembolaget skyltar med noll kroatiska viner i sina butiker finns det gott om spännande kroatiska viner att få tag i, bakom ridån, dvs i beställningssortimentet. Detta tack vare att det finns flera importörer som riktat in sig på Balkan och framförallt Kroatien. Under vintern har jag provat och skrivit om en hel del viner från Kroatien och nu kommer det mer. Denna gång från en ny importör på den svenska marknaden, Triggollo Wine & Spirits, med säte i Malmö.

Man har en hel del spännande producenter i portföljen – de producenter som just nu finns tillgängliga genom beställningssortimentet är Zlatan Otok, Vinarija Skaulj, Vina Matosevic, Maraska, Vinogradi Volarecic och Kraljevski Vinogradi. Miro Novosel, som driver importföretaget, berättar dock att fler viner och fler producenter är på ingång.

Utav dessa har jag tidigare bara provat ett vin, Zlatan Otok’s Pošip 2011. Ett friskt, fräscht vitt vin med fin syra, mycket mineraler och inslag av stenfrukter. Fräscht!

Kraljevski Vinogradi (600x499)

Vinerna jag provat nu kommer från producenten Kraljevski Vinogradi som har sina odlingar i regionen Zadar, omkring 12 kilometer från staden Zadar, i norra Dalmatien. Man har ungefär 40 hektar med vingårdar, i vilka man fokuserar på inhemska druvor såsom pošip, som ger friska vita viner, plavac mali och crljenak kastelanski, på vilka man gör röda viner. Crljenak kastelanski är mer känd under sitt amerikanska namn zinfandel och sitt italienska namn primitivo medan plavac mali är en korsning mellan just crljenak kastelanski och dobričić.

Vid sidan av dessa odlas också mindre mängder av andra druvor: syrah, merlot, cabernet sauvignon, plavina, zilavka, chardonnay, sauvignon blanc och muscat. Jordmånen är kalkstensrik och vingårdarna ligger i sydvästsluttningarna ut mot havet strax utanför den lilla staden Petrčane, cirka 8-40 meter över havet. Kraljevski Vinogradi är en ung vinproducent och de första vinerna kom ut på marknaden 2011 och 2012. Jag har provat tre av deras viner, alla finns tillgängliga via beställningssortimentet.

Vina Punta Skala Posip (600x558)

Vina Punta Skala Pošip 2013 (nr 78846)

Rent frisk doft med inslag av gula och vita blommor i doften. Vinet är lite kargt med inslag av såväl hav och varm sten kombinerat med en fin lite blyg fruktighet. Det har en lätt oljighet i texturen men också en riktigt fin syra som skapar snygg kontrast. I frukten är det främst citrusfrukter, en hint av aprikos och hårda päron som sticker fram. I avslutet kommer en liten grapebeska och ett stänk av salta nötter.

Ett elegant, rättframt vin som kommer bli utmärkt sommardricka, bör passa riktigt bra till skaldjur och fisk.

Vina Punta Skala Crljenak (7) (600x354)

Vina Punta Skala Crljenak 2013 (nr 78848)

I doften finns inslag av exotiska kryddor, körsbär, torkade blommor och friska havstoner – sälta, tång (innan det börjar lukta illa) och sommarvärme.

Vinet har en fin sötsyrlig ton med inslag av blåbär och björnbär som möter en nästan porlande syra och massor med mineraler. Det finns trots den där lilla restsötman en fräschör som får det vattnas i munnen. Efterhand kommer en snygg kryddig ton med inslag av torkade blommor samt rosblad. Det finns också fin örtbukett samt lite svartpeppar och i avslutet kommer en trevlig kärnbeska som ger lite karaktär.

Det är elegant och komplext. Just den där lilla sötsyrliga tonen är riktigt skön och får en att vilja ha ett glas till. Till mat eller att njuta av framför brasan eller en skön sommarkväll.

Vina Punta Skala Plavac Mali

Vina Punta Skala Plavac Mali 2013 (78847)

Smakerna är koncentrerade och täta, det är fruktigt med inslag av mörka körsbär, blåbär och en hint av russin kombinerat av lätt volatila syror. Det har dock tydliga tanniner och en bra syra som tar tag i vinet och ger det struktur. Även här finns toner av sommar och medelhavet. Eftersmaken är kanske lite kort men har fina mineraltoner, inslag av peppar och en lätt bitterhet.

Ett trevligt lite annorlunda men kul vin, kanske mer till mat än som sällskapsdricka. Jag tror detta kommer att passa bra till grillad fisk, kyckling och fågel med lite heta kryddor.

Tre intressanta viner som har några saker gemensamt: en ton av hav och kust, bra syra och mineralitet (lätt sälta). Vina Punta Skala Posip är kanske är det mest lättillgängliga av de tre, Crljenak är den mest intressanta och det bästa av de tre medan Plavac Mali är intressant men kanske inte riktigt lika lättillgänglig som de två andra, möjligen är det en aning ungt.

Kroatien är ett kul och intressant vinland med något nytt bakom varje butelj, så även bland dessa pavor.

Magnus Reuterdahl

 

Fler artiklar