Tre röda höstviner som du kan hitta på ett Systembolag nära dig!

Under november fokuserar DinVinguide.se på röda viner. Jag har därför letat upp några viner som är lite annorlunda, riktigt goda och som kan få din höst att gå i spinn.

Annons:

Ett bra vin ska väcka känslor. Det ska via sin smak ge en berättelse och det ska vara intressant. Ordet intressant används ofta om viner som kanske inte är så bra, i detta fall menar jag dock att det är intresseväckande. Med vin som med mycket annat är det lätt att fastna i cirklar. Året har sin gång, vår, sommar, höst och vinter. Veckan börjar med fem dagar med jobb följt av två dagar ledigt osv. Det samma gäller våra köpvanor, här kommer tips på några intressanta viner som kanske kan bryta någons cirkel.

Gamla Linköping

Om du alltid dricker samma vin eller vin som ligger nära varandra i smak kommer de efterhand att bli ointressanta och det är en stor risk att du efterhand kommer tröttna på dem. Om du istället blandar lite och provar olika typer av viner kommer dels dina favoritområden hålla längre och du kommer också hitta nya favoriter.

Blå druvor Mosel

Hittar du inget kul på ditt bolag, utnyttja din konsumentmakt och använd beställningssortimentet eller nätvinhandlare. Det finns många fler viner än de du ser på bolagshyllan om du lyfter blicken lite grann. Tips på vin kan du hitta här på DinVinguide.se, i andra tidskrifter eller bloggar och det går snabbt att beställa. Via bolaget tar det sällan mer än några dagar och många näthandlare levererar minst lika snabbt.

Tre röda höstviner som kan väcka höstkänslor

Jag har letat runt lite efter viner som sticker ut och är lite annorlunda. Viner som passar hösten och kan väcka höstkänslor. De är också viner som är personliga, på så sätt att de går att känna igen utifrån sitt ursprung, druvorna men också vinmakarens ansats.

En producent som jag upptäckte någon gång på 1990-talet och som jag fortfarande tycker riktigt mycket om är Ridge. En amerikansk vinproducent som på en och samma gång är mer europeisk än de flesta europeiska viner är idag men som även samtidigt är genuint amerikansk. Under höstarna brukar det släppas lite olika viner från Ridge i små mängder. Just nu finns en utmärkt zinfandel. Detta är inte alltid en druva som kopplas ihop med kvalitetsviner. Många viner är alkoholstinna och rejält ekade andra smakar sötsliskig drottningsylt med rödvin. Detta är dock något helt annat!

Rött vin USA

Ridge East Bench zinfandel 2015, Kalifornien, USA, 289:-, Nr 99298, Systembolaget

Doften är ung, fräsch och fruktig med inslag av röda och blå bär. Smaken är intensiv, fruktig och insmickrande. Här finns hallon, jordgubbar, björnbär, blåbär och mörka mogna körsbär samt plommon. Frukten backas av en fin örtig ton som drar ut i anis och peppartoner. Vinet balanseras av en fin syra som ger fräschör och en liten hint av ekfat. Vinet har en fin längd och ligger kvar länge. Vinet är i yngsta laget men tillsammans med en blodig köttbit eller grillat kött så är det riktigt bra nu. Går bra att lagra.

Vill du prova en smakrik fruktig zinfandel som har såväl elegans som komplexitet då är detta ett vin för dig.

Det andra vinet kommer från Gaja, en av de där producenterna som nästan blivit legendariska. De gör också mycket bra viner även om många av dem också har en väl tilltagen prislapp. Detta är dock ett av deras viner som är lite billigare men som fortfarande har massor med kvalitet. Det är en så kallad supertuscan gjord på 55% merlot, 35% syrah och 10% sangiovese.

Rött vin Toscana

Ca’Marcanda Promis 2015, Toscana, Italien, 259:-, Nr 92174, Systembolaget

Här finns en härlig med en tydlig körsbärston samt en hint av blåbär och björnbär och en syra som minner om hallon. Vinmakaren låter eken ta relativt stor plats men den är snyggt balanserad mot det fruktiga och ger såväl kryddighet som smak av cederträ och vanilj. Vinet har en lång ganska mörk eftersmak som ligger kvar länge och avslutas med lite stensälta som bygger på fräschören. Det passar utmärkt till nötkött och vilt.

Vin nummer tre är gjort på druvan kékfrankos eller blaufränkish. I Ungern används dock ofta det första namnet. Jag blev förälskad i druvan när jag upptäckte det röda Österrike för en tio år sedan och därefter har många ungerska vänner visat mig att man är minst lika duktiga på att göra vin på druvan i Ungern.

Kékfrankos

Beldles kékfrankos 2015, Sopron, Ungern, 199:-, Nr 92445; Systembolaget

Beldles lyckas med att känns såväl slankt som smakrikt på samma gång. Det finns en härlig blandning av mörka syrliga frukter och mörka bär kantade med örter och steniga sälta. Avslutet ligger kvar länge och har en härlig pepparton som övergår till lagerblad och umami. Strukturen kommer med en lätt kyss av ekfat som bär med sig en ton av kakao och lyfter fram de fina tanninerna. Utmärkt till rött viltkött och vilda fåglar.

Dessa tre viner ingår i bolagets små partier, dvs de står i de små burvagnarna på utvalda Systembolag. Några släpptes nyligen och något för en månad sedan men i begränsad mängd. Så är du sugen får du kasta dig på beställningsknappen eller plocka de flaskor som finns kvar.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar