Toro en bångstyrig tjur från Spanien

Vad vet du om Toro? Det är en vinregion i den nordvästra delen av Spanien, i Castilla y Leon nära den portugisiska gränsen. Jag reste dit för någon månad sedan tillsammans med Wines of Spain för att uppdatera mig om vinerna. Här kommer några tankar och tips!

Det var när jag satt vid ett bord i Toro med ett 50-tal viner framför mig som jag kom ihåg Toros för- och nackdelar. Toro är komplicerat. Det finns viner jag älskar, det finns viner jag inte förstår, det finns viner som är rejält tuffa att älska. Efter de där 50 vinerna kändes det som att smaklökarna ridit rodeo på en bångstyrig tjur.

Vinerna görs framförallt på druvan tinta de toro, en lokal klon av tempranillo. Det är en druva som kan ge riktigt fina viner men också viner som är i tuffaste laget. Vinerna kan ibland ha lite kantiga tanniner, kraftig rustik smak och relativt hög alkohol. Trots detta kan det finnas en såväl spännande som härlig komplex elegans i vinet.

Spanien

Toro har mycket som talar för sig. Vinerna påverkas av floden Rio Duero som ger fräschör. Det finns mycket gamla stockar som kan ge komplexitet och en stenighet som ger såväl smak som karghet.

Jag gillar ofta rustika viner. I Toro är många av mina favoriter dock de som är lite slankare, har lite lägre alkohol och som blandats upp med andra druvor för att runda av dem, till exempel garnacha. Det är inte ofta jag säger det men ibland är det bra att modernisera sin stil och i Toro tror jag att det är nödvändigt.

Spanien

Vinmakarna behöver hålla koll på sina processer. Sommartid kan det bli riktigt varmt med temperaturer mellan 30-40 grader, och det regnar förhållandevis lite. Det är en av de torraste regionerna i Spanien. Allt omständigheter som kan ge vinerna lite för mycket av det mesta. Vingårdarna ligger dock högt, på 600 till 850 meter över havet och nätterna ofta är svalare vilket gör att de kan göra viner med elegans och komplexitet. Några sådana hittade jag!

Spanien

Annons:

Viner från Toro på bolaget

Det finns inga mängder av viner på bolaget, men många av de som finns är bra.

Bodegas y Viñedos Maurodos är ett bra exempel på ett vineri som tagit ett steg vidare och skapar moderna viner från Toro. Vinet görs i regel på tinta de toro och garnacha men man experimenterar också med andra druvor, till exempel den portugisiska touriga nacional. Jag provade ett fatprov som var mycket lovande!

Toro Spanien

Bodegas y Viñedos Maurodos skapades av Mariano Garcia på 1990-talet. Mariano är kanske mest som vinmakare hos Vega Sicilia, där han arbetade i mer än 30 år. Bodegas y Viñedos Maurodos är ett intressant vineri som jobbar med en biodynamisk ledstjärna även om de inte är certifierade. Några av vingårdarna är sedan 2012 certifierade ekologiskt.

Toro Spanien

Prima 2014, Bodegas y Viñedos Maurodos, 172:-, Nr 76991, Systembolaget beställningssortimentet

Prima är ett vin som görs på 85% tinta de toro, 15% garnacha. Vinet är smakrikt men garnachan ger en liten blomighet och fräschör. I smaken finner jag solmogna blå frukter, mörka körsbär, hallon och björnbär samt viol. Vinet får struktur genom silkiga tanniner med visst grepp och kryddiga toner som drar ut i en lång eftersmak.

Toro Spanien

San Román 2013, Bodegas y Viñedos Maurodos, 360:-, Nr 76998, Systembolaget beställningssortimentet

De gör också andra riktigt bra viner som San Román är gjort på 100% Tinta de Toro.

Vinet är riktigt snyggt gjort. Det är traditionellt men ändå modernt. Här har man hittat en mix av det rustika och det eleganta med perfekt balans. Här finns mörka mogna körsbär och svarta vinbär, ekfatstoner och lite balsamicotoner. I eftersmaken finns en lite jordig ton och en härlig örtighet. Det är ett vin med fint djup och fyllighet samt bra längd och integrerade tanniner.

Toro Spanien

Ett tredje vin som ännu inte nått våra breddgrader är Cartago. Jag fick prova fatprover av detta vin som görs i omkring 2000 flaskor per år.

Det är dyrt men det är också riktigt bra. Vinerna är gjorda på druvor från en vingård men vinstockar som är 45-70 år eller äldre. Vinet görs på ca 90% tinto de toro och 10% druvor som ger lite aromatiska och blommiga toner. Komplext, smakrikt och riktigt läckert.  

Toro Spanien

Träägg, toro, SpanienEn annan riktigt bra producent är Dominio de Eguren.

Även de är ett modernt vineri som siktar högt och har hittat en bra väg dit med fötterna i det traditionella och med blicken riktad framåt. Detta gäller såväl deras instegsviner som de mer exklusiva vinerna.

Det mest exklusiva, Teso La Monja, görs i ett trä-ägg och säljs i en äggliknade design.

Jag brukar inte alltid gilla viner av detta slag då de lätt blir lite för makade och riktade i stilen. Detta är dock riktigt bra och snyggt vin, om än dyrt.

På Systembolaget finns det dock bara ett vin från producenten från vingårdarna i Toro och det är deras instegsvin Romanico. Det är dock ett riktigt trevligt vin:

Rött vin, Toro Spanien

Romanico 2014, Dominio de Eguren, 129:-, Nr 75709, Systembolaget Beställningssortimentet

Detta var ett av mina favoriter då jag provade igenom deras viner. Det är enkelt, rakt på sak och smakrikt med en perfekt balans. Vinet är gjort på 100% tinto de toro och har fin fruktig ton med inslag av mörka körsbär, svarta vinbär och en liten kyss av ekfat. Den är på samma gång sammansatt som elegant, frukten är intensiv och syran frisk. Eftersmaken är lång och kryddig. Det är ett vin som smakar mycket och gott. Perfekt vid grillen!

Viner från Toro att hålla ett öga efter

Jag hittade också ett antal kul och bra viner att hålla ett öga efter som inte finns i Sverige, än! Jag skulle dock inte ha något emot att hitta dem på lämplig bar, på Bolaget eller i nätvinshandeln.

Toro Spanien

Martin Krachler Tinta de Toro

En österrikare i Toro. Det smakar spanskt men det finns något centraleuropeiskt över det. Stringens, återhållsamhet och massor av personlighet. Utmärkt!

Toro Spanien

La Pizca 2014

Liten producent, ca 1000 flaskor per år. Personligt, välgjort, perfekt balans mellan det rustika, egensinniga och eleganta.

Toro Spanien

Penamonte 2016

Ett ungt fräscht enkelt vin. Ett joven precis som det ska vara. Rakt på, inga krusiduller, bara gott

Toro är ett spännande område som är lite under omvandling. Här finns många spännande vininnovatörer och personligheter men också många som ännu är kvar i det gamla. Passa på och upptäck det nu och var med i dess utveckling!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar