Tempranillo Spaniens mest kända druva?

Tempranillo är sannolikt den spanska druva som är mest känd utanför Spaniens gränser. Detta då det är den viktigast druvan i de röda vinerna från Rioja. Druvan odlas dock på många olika platser i Spanien med många olika namn och ger viner med lite olika karaktär.

Annons:

Många säger att de inte vet något om vin. De flesta känner åtminstone till några vinregioner och vet ungefär var de ligger, till exempel Champagne och Bordeaux i Frankrike och Rioja i Spanien. I just Rioja är den viktigaste druvan tempranillo, det är dock inte den enda druvan som odlas. Det är inte ovanligt att det också också finns några procent av druvorna garnacha, mazuelo och/eller graciano i flaskan.

Tempranillo är inte heller en druva som odlas exklusivt i Rioja. Det är en druva som odlas i många andra spanska vinregioner, där den ibland bär andra namn. Några av dessa namn är cencibel, tinta de toro, tinto del país, tinto fino och ull de llebre. Bland de andra regioner finns till exempel Ribera del Duero, Toro, Navarra, Valdepeñas, Madrid och La Mancha och många fler.

Viner gjorda på tempranillo har ofta smak av röda bär som körsbär samt mörka bär som svarta vinbär och slånbär samt frukt som plommon. När vinerna kommer från områden med ett lite svalare klimat och på högre höjd över havet så dominerar ofta de röda tonerna. Om vinet kommer från någon av de varmare regionerna kommer ofta mer av de mörkare tonerna fram. Vinerna har i regel en fin örtighet och inslag av kryddor. Det är vanligt att vinerna lagras i ekfat vilket vanligen ger smak av vanilj, choklad och kaffe.

Jag gillar druvan tempranillo och viner gjorda på den. Det är dessutom ofta viner som passar fint till många av höstens och vinterns lite kraftigare rätter.

Tre viner gjorda på tempranillo från tre olika regioner

Ett riktigt bra exempel på tempranillo från Rioja finns i denna gran reserva från Bodegas Franco-Españolas. Det är också ett vin som har lite ålder vilket ger den mer komplexitet.

Rioja Bordón gran reserva 2006, Rioja, Spanien, 165:-, Nr 86815, beställningssortimentet Systembolaget

Ett riktigt fint balanserat vin där det mogna och fräscha möter varandra. I smaken finns mogna körsbär och slånbär. Vinet har struktur med snyggt integrerade ekfat och tanniner som ger struktur. Det finns också en fin fräschör som ger vinet elegans. Eftersmaken är lång och kryddig med toner av choklad och mocca. Trots att vinet har lite mörka mogna toner är det fräschören som står ut. Detta är ett läckert och elegant vin som passar till såväl köttgrytor, grillad kyckling som till chark. Vinet går att lagra ytterligare några år men det är riktigt bra just nu, så det är bara att njuta.

Lite sydväst om Rioja ligger Ribera del Duero. En vinregion utmed floden Duero, dvs samma flod som i Portugal heter Douro. Här kallas tempranillo ofta för tinto fino.

Ribera 1 One 2014, Ribera del Duero, Spanien, 99:-, Nr 3027, Systembolaget

Ribera 1 One är ett fylligt smakrikt vin med en fin fruktig ton där smaken går från röda bär till mörka frukter. Här finns smak av moreller, torkade plommon och björnbär som kantas av ekfatstoner. I eftersmaken finns mörkrostat kaffe, kakaobönor, vanilj, torkade örter och lite smörkola. Läckert, fräscht och smakrikt. Utmärkt till höstens grytor, till grillat eller stekt kött och till chark.

Om vi beger oss än längre västerut kommer vi till vinregionen Toro som också ligger utmed floden Duero. Här kallas tempranillo för tinta de toro och vinerna blir lite mer kraftfulla och tanninstinna. Tinta de toro är en klon av tempranillo och skiljer lite från den druva vi hittar i till exempel Rioja.

Carodorum Issos 2016, Toro, Spanien, 99:-, Nr 2744, Systembolaget

Det här vinet är ungt, kraftfullt och modernt. Det är fruktdrivet med smak av mörka körsbär, solmogna plommon samt blåbär. Vinet har en hög syra so ger fräschör och balans till vinet. Det finns också tydliga tanniner och ekfatstoner som ger såväl struktur som kryddighet. Vinet är smakrikt och har en lång eftersmak med en kryddig ton och inslag av kaffe och lite bitter kakao. Detta är ett vin som går att lagra i många år. Det går dock utmärkt att dricka redan nu tillsammans med med något som möter upp mot smakerna, t ex en mustig gryta eller viltkött.

Detta är tre nyanser av tempranillo och tre olika stilar av vin. De är också lite olika gamla vilket också sätter sitt avtryck. Gemensamt är att det är tre riktigt bra viner som passar höstens och vinterns maträtter. Det är också kul att prova dem tillsammans, det är då du verkligen kan känna skillnaderna i vinerna.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar