Tarragona, DO Montsant & Conca de Barberà

Året började med två resor till Spanien, först till Madrid och sedan till Tarragona. Väl hemma har vintern slagit till på allvar vilket får mig att längta tillbaka till Spaniens varma sol. Det löser jag med lite spanskt vin och spansk mat som tar mig tillbaka till varmare minnen.

Vid sidan av vin är mat något som kan ta mig till andra platser, i fantasin. När jag tänker på Spanien så är oftast mina första tankar (vid sidan av vin) paella eller tapas. Paella är det lite som en spansk pytt i pannan, man tager vad man haver och kokar det med ris. Istället för gammalt oxkött, potatis och lök så används hummer, havskräftor, räkor, olika slags musslor, bläckfisk, kanin, chorizo, höns eller kycklingar i olika kombinationer. Även tapas är ett hopplock av vad som finns, här är det dock mer rena smaker mer ”street food” känsla.

Spansk mat

Då det är många olika ingredienser i såväl en paella som i olika tapas kan du matcha dem med olika viner, såväl röda, rosa som vita.

Några viner som passar riktigt bra kommer från vinområdena DO Montsant och i DO Conca de Barberà, strax utanför Tarragona.

Annons:

DO Montsant

Montsant är en vinregion som till dels lever lite i skuggan av Priorat och ligger runt detsamma, ungefär som en hästsko. Därför kallas den ibland för den gyllene ringen. Här finns knappt 2 000 hektar med vingårdar och det produceras mycket högkvalitativt vin, främst men inte uteslutande på druvorna garnacha (grenache) och carignena (carignan). Vingårdarna finns i ett mycket vackert och bitvis dramatiskt landskap med kullar och berg. Odlingarna ligger på höjder mellan 100-1 000 meter över havet och jordmånerna skiljer sig en hel del åt beroende på var i Montsant du befinner dig vilket gör att vinerna också skiljer sig en hel del.

Montsant, Tarragona
Blomma, mandelträd

Många av vingårdarna ligger inom naturreservat och de omges av vilda och planterade träd och växter, bland annat hasselnöt-, mandel- och olivträd. Klimatet är varmt och influeras av medelhavet men tack vare bergen kommer också svala vindar in över vingårdarna vilket ger vinerna en härlig och fräschör. Något som också ger karaktär till vinerna är att många vinstockar är gamla, vilket ger låg avkastning och små koncentrerade vindruvor.

Montsant, Tarragona
Ignacio Domènech, Vinyes Doménech

En av de som gör viner som verkligen smakar Montsant är Vinyes Domènech.  Vineriet drivs av Joan Ignasi Domènech, också kallad Mr Grenache. Han har en riktigt fin fingertoppskänsla när det kommer till sina viner och han har en djup kärlek till landet och vingårdarna. Den druvan han framförallt lyfter fram är en speciell typ av grenache, så kallade hårig grenache eller garnatxa peluda. De odlar dock också andra druvor, till exempel vit grenache. Två viner som varmt rekommenderas är:

Montsant, Tarragona

Vinyes Doménech Bancal del Bosc white 2016, Montsant, Tarragona, Spanien, privatimport

I doften finns mandelblommor, lavendel och aromatiska örter. Vinet är härligt friskt med smak av päron, ljusa stenfrukter och citrusfrukter. Avslutet förlängs av en härlig stensälta, vilda örter, fänkål och liten bitterhet med ton av bittermandel. Vinet har lite kropp och härlig liten rund känsla som dras ut genom syran och sältan. Riktigt härligt, elegant och gott.

Montsant, Tarragona

Vinyes Doménech Furvus 2014, Montsant, Tarragona, Spanien, privatimport

Vinet är gjort på 80% hairy grenache and 20% merlot. Här finns en fin fruktig djup ton med inslag av röda skogsbär och körsbär. Detta backas upp med inslag av frisk jord, örter och skog samt en härlig fräschör med ton av stensälta. Vinet har tydliga tanniner och en kyss av ekfat vilket ger en stomme till vinet som är såväl kraftfullt, elegant och komplext. Det är mycket gott nu men det kommer bli fantastiskt med några års lagring.

Dessa viner hittar du på vissa restauranger i Sverige, passa på om du ser dem. Det kan också vara möjligt att göra privatimport av vinerna, då får du kontakta importören, Swedish Brand, läs mer om privatimport här.

Montsant, Tarragona

Om du vill hitta ett vin från Montsant direkt, så finns det ett riktigt trevligt vin på bolagshyllorna just nu. Detta vin är från en annan bra producent, Coca i Fitó.

Jade 2015, Montsant, Tarragona, Spanien, 119:-, Nr 2063, Systembolaget

Detta är ett vin som är gjort på 40% garnacha, 35% syrah och 25% cariñena. Det är ett ungt lite modernare vin med en fin fruktig ton fullpackad med mörka bär och frukter. Vinet är tydligt ekfatat men detta tar inte över utan ger vinet struktur och kryddighet och stensälta och syra ger en fin fräschör. Fruktigt, kryddigt och långt i eftersmaken.

Montsant, Tarragona

DO Conca de Barberà

Conca de Barberà är en ganska okänd region som ligger mellan floderna Francolí och Anguera, norr om Tarragona och östnordöst om Montsant. De flesta vingårdarna ligger på ett relativt flackt område cirka 400 meter över havet, det finns dock de som ligger högre också, uppemot 1 000 meter över havet. Jordmånen är uppblandad med kalksten och skiffer vilket ger vinerna en fin stensälta.

Tarragona, Spanien

Området är sannolikt mest känt för Miguel Torres vin Grans Muralles (649:-, Nr 72788). Just nu säljs årgång 2004 via beställningssortimentet. Vinet är gjort på garnacha tinta, monastrell, querol, cariñena och garró. Jag har inte provat denna årgång men tidigare årgångar har varit riktigt bra, fyllda med elegans och komplexitet med mycket stensälta.

På plats i Conca de Barberà träffade jag några lite mindre, relativt nya producenter som gör viner i lite andra stilar än de som vi kanske kopplar samman med denna del av Spanien. Här är det viner som ligger närmare naturviner i stilen odlade ekologiskt och i det första fallet biodynamiskt.

Conca de Barbera, Tarragona
Eva Vega Aixalà, Cellar Vega Aixalà

Cellar Vega Aixalà började sin verksamhet år 2003 då Eva Vega Aixalà tog över sin farfars vingårdar. De har idag 10 hektar med vingårdar som ligger förhållande vis högt, ca 800-900 meter över havet. Jordmånen kallas llicorella och innehåller mycket svart skiffer och kvarts. Vingården drivs biodynamiskt.

Tarragona, Spanien

Vega Aixalà Viern 2011, Conca de Barberà, Tarragona, Spanien, 290:-, nr 71529, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet görs på cabernet sauvignon, garnacha, tempranillo, syrah och cariñena. Ett fylligt och smakrikt vin med mörk frukt, en härlig energi och fin fräschör. Eftersmaken är lång, tanninerna lite silkiga och ekfaten ger såväl lite kryddighet som struktur till vinet.

Conca de Barbera, Tarragona

I beställningssortimentet finns också ett vitt vin, La Bauma 2015, 260:-, Nr 71123 gjort på en blend av garnacha blanca, albarinho, rousanne, pinot gris, riesling och chardonnay.

Ett rent fräscht vin som passar utmärkt till en aromatisk sallad eller till ostar. Ett utmärkt sommarvin.

Conca de Barbera, Tarragona
Mariona Vendrell, Succés Vinícola

Den andra producenten jag mötte var Succés Vinícola. Bakom det namnet finns Mariona Vendrell och Albert Canela. De startade sin vingård 2011 och har en förkärlek för druvan trepat. Det är en druva som traditionellt använts i mousserande roséviner och ger en härlig fräschör. Vinerna är ekologiska och deras idéer ligger nära det som ibland kallas naturviner. Det vill säga att de låter vinerna spontanjäsa och de använder endast lite svavel för att se till att vinerna är stabila. De jag smakade visade upp en härlig karaktär, fräschör och renhet.

I Systembolagets beställningssortiment finns det tre viner från Succés Vinícola av vilka jag provat ett:

Tarragona, SpanienSuccés Feedback 2012, Conca de Barberà, Tarragona, Spanien, 250 kr, Nr 72252, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet är gjort på 40% cabernet sauvignon, 30% tempranillo och 30% trepat. Vinet är smakrikt, aromatiskt och örtigt kryddigt. Här finns svarta vinbär, körsbär och lite mogna lila plommon. Det här en finns lite sötsyrlig ton och ett långt avslut. Utmärkt till grillat eller stekt fläskkött eller fågel.

De gör också ett riktigt trevligt och lite annorlunda rosévin, Patxanga. Detta är utmärkt om du vill få en idé om vad druvan trepat ger till ett vin. Förhoppningsvis får vi se detta i Sverige till våren eller sommaren.

Tarragona, Spanien

Jag började artikeln med tankar kring paella och tapas. Dessa viner funkar utmärkt till mat av denna typ. Nedan hittar du flera bra recept på paella och tapas här på DinVinguide.se

Orkar du inte laga mat, köp lite spansk lufttorkad skinka, oliver och manchego. Det funkar också utmärkt till vinerna!

Magnus Reuterdahl

 

Läs mer

Fler artiklar